Το άλογο

Παγκόσμια ημέρα αλόγου σήμερα. Μια γιορτή για το άλογο, τον πιστό μας σύντροφο, ένα σύμβολο ελευθερίας και περηφάνιας με το οποίο αναπτύξαμε στενό και ουσιαστικό δεσμό. 

Ετυμολογικά η λέξη άλογο σημαίνει το μη λογικό (στερητικό α και λογική). Όμως, τα πανέμορφα αυτά ζώα φαίνεται πως καμμία σχέση δεν έχουν με αυτήν την ονομασία, διότι έχει αποδειχτεί ότι κατέχουν ευφυΐα που έχει να κάνει με την εκμάθηση καθηκόντων, τη μνήμη και τη λύση προβλημάτων. Το άλογο ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων πιστός και καλός σύντροφος για τον άνθρωπο και ιδιαίτερα στην ελληνική παράδοση κατέχει ξεχωριστή θέση. Η αγάπη των Ελλήνων στα άλογα διαφαίνεται από τους μυθικούς χρόνους. Πολλοί αρχαίοι ημίθεοι και βασιλείς διέπρεψαν με ονομαστά άλογα όπως ο Περσέας με τον περίφημο φτερωτό Πήγασο, ή ο Μέγας Αλέξανδρος με τον Βουκεφάλα. 

Χρησιμοποιήθηκε από τα αρχαία χρόνια μέχρι και την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ως στρατιωτικό μέσο, ενώ με την βοήθεια του οι άνθρωποι διένυαν γρήγορα μεγάλες αποστάσεις πριν την ανακάλυψη των τρένων και των αυτοκινήτων. Είναι σε όλους γνωστή η εικόνα των Cowboys που βασίζονταν στο άλογό τους για την εργασία και επιβίωσή τους, όπως και οι Ινδιάνοι που το χρησιμοποιούσαν για το κυνήγι και την μετακίνησή τους. Στην Ελλάδα είναι πολύ δημοφιλή τα άλογα του Αίνου που ανήκουν στον ορεινό τύπο του ελληνικού αλόγου. Εγκαταλείφθηκαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο στην περιοχή του Αίνου, όπου ζουν και αναπαράγονται ελεύθερα. Αντίστοιχα στην ανατολική Ελλάδα είναι γνωστά τα άλογα της Ρόδου και τα αλογάκια της Σκύρου που είναι μια ιδιαίτερα μικρόσωμη φυλή.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστή και η θεραπευτική ιππασία, δηλαδή η ιππασία που απευθύνεται σε άτομα με αναπηρία με σκοπό την αποκατάσταση του ασθενούς και τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας της ζωής του. Η ιπποθεραπεία είναι μία διεθνώς αναγνωρισμένη και αναπτυσσόμενη μέθοδος θεραπείας για άτομα με αναπηρία και πλέον έχουν αποδειχθεί επιστημονικά τα οφέλη της. Το άλογο, ως μέσο αποκατάστασης, δίνει έντονα ρυθμικά ερεθίσματα, που φθάνουν κατευθείαν στον εγκέφαλο, κάτι το οποίο απαιτεί η σύγχρονη αποκατάσταση και οδηγεί τον ασθενή να ανταποκριθεί με όλο και περισσότερες φυσιολογικές αποκρίσεις. Ένα ακόμη θετικό στοιχείο είναι ότι, τα παιδιά που συμμετέχουν στον χώρο, δεν αντιμετωπίζουν τις συνεδρίες ως θεραπεία και έτσι δεν υπάρχει ψυχολογική κούραση ή άρνηση, παρότι η ιππασία είναι μια έντονη θεραπευτική δραστηριότητα. Εκτός από την θεραπευτική, υπάρχει, βέβαια, και η απλή ιππασία η οποία έχει αθλητικό χαρακτήρα και μέσω της οποίας δημιουργείται ένας ισχυρότατος δεσμός ανάμεσα στο άλογο και στον αναβάτη του. 

Υπάρχει, ωστόσο, και μία σκοτεινή πλευρά. Πρόκειται για την εκμετάλλευση των αλόγων από τους εμπόρους των ιπποδρομιών. Οι έμποροι αυτοί χρησιμοποιούν τις φοράδες για την αναπαραγωγή καλύτερων και ταχύτερων αλόγων με σκοπό το κέρδος, ενώ τα άλογα που αποσύρονται από τους αγώνες ταχύτητας λόγω ηλικίας δεν προστατεύονται κατάλληλα. 

Το πανέμορφο και περήφανο αυτό ζώο έχει προσφέρει πολλά στον άνθρωπο, ενώ στις αγροτικές και δύσβατες περιοχές του κόσμου μας, χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα για την μεταφορά ανθρώπων και αγαθών. Ας φροντίσουμε να το γνωρίσουμε, να το φροντίσουμε, να το προστατέψουμε και να το αγαπήσουμε όπως του αξίζει!

13 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Αλόγου