Η καρδιά μας δεν είναι μόνο μια αντλία

Σ ´ευχαριστώ καρδιά μου,

που δεν χαζομεράς,

που νυχθημερόν κοπιάζεις,

χωρίς κολακείες,

χωρίς ανταμοιβή,

από έμφυτη φιλοπονία. 

Έχεις εβδομήντα συνεισφορές το λεπτό.

Κάθε συστολή σου μοιάζει με σπρώξιμο βάρκαςστην ανοιχτή τη θάλασσασε ταξίδι στο γύρο του κόσμου.
*Βισουάβα Σιμπόρσκα 

Είναι η καρδιά μας μόνο μία …αντλία;

Πολλοί πιστεύουν στον ιατρικό μύθο πως η καρδιά είναι μόνο μια αντλία, μια αντίληψη που αντιμετωπίζει το σώμα σαν καλοκουρδισμένη μηχανή.Η καρδιά όμως είναι πολύ περισσότερο συναρπαστική από όσο μπορείτε να φανταστείτε. «Η σύγχρονη ανάλυση της καρδιάς έχει καταδείξει ότι έχει τη δύναμη να εκτοξεύσει νερό έως και 2 μέτρα ψηλά και η αναλογία της δυνατότητας να στέλνει αίμα σε όλα τα αγγεία του σώματος θα μπορούσε να εκφραστεί με την ικανότητα να στέλνει ένα βάρος 45 κιλών σε 1500 μέτρα ύψος!» υποστηρίζει ο S. Buhner. 

Πώς κινείται άραγε το αίμα σε όλα τα λαβυρινθώδη αγγεία που έχει το σώμα μας; Με το δικό του μοναδικό ρυθμό γιατί το αίμα δεν έχει μια συγκεκριμένη ροή όπως φανταζόμαστε. Για την ακρίβεια έχει δύο διαφορετικές ροές που μπλέκονται μεταξύ τους όπως η έλικα του DNA και στο κέντρο δημιουργούν ένα κενό. Η κυκλοφορία του αίματος μοιάζει περισσότερο με έναν κυκλώνα που δημιουργεί στροβίλους.  Και αυτός ο ιδιότυπος «χορός» δεν συναντάται μόνο στο κυκλοφορικό αλλά και σε κάθε αιμοσφαίριο. Για την ακρίβεια κάθε αιμοσφαίριο περιστρέφεται εξίσου γύρω από τον άξονά του. 

Και για να ξαναγυρίσουμε στην καρδιά, πρόσφατα έχει ανακαλυφθεί πως δεν πρόκειται για μια μάζα από μύες, αλλά για ένα ελικοειδή μυοκαρδιακό σύνδεσμο, την λεγόμενη «ελικοειδή καρδιά», που έχει περιστραφεί γύρω από τον εαυτό του δημιουργώντας το χαρακτηριστικό αυτό σχήμα και τα τεταρτημόρια του οργάνου που ξέρουμε. Αν συνδυάσουμε αυτή την ανακάλυψη με το γεγονός ότι η καρδιά μας λειτουργεί σαν ένας ενδοκρινής αδένας, έχει δηλαδή το δικό της νευρικό σύστημα που απελευθερώνει δικούς του νευροδιαβιβαστές και εκπέμπει ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που είναι κατά πολύ πιο ισχυρό από αυτό του εγκεφάλου, τότε ίσως μπορούμε να κατανοήσουμε ότι η καρδιά μας δεν είναι απλά μια αντλία. Είναι ένα πολύπλοκο και αυτόνομο σπειροειδές όργανο αντίληψης και συναισθημάτων. Και έχει την πιο δυνατή μνήμη. Δεν ξεχνά ποτέ αυτό που την μαγεύει, αυτό που την συγκινεί, αυτό που την ραγίζει και αυτό που την λυτρώνει…