Τα Χριστουγεννιάτικα Bratzeli

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι μυρωδιές από τα γλυκά ολοένα και πληθαίνουν κάνοντας την αδημονία μας αβάστακτη. Μελομακάρονα και κουραμπιέδες στοιβάζονται αργά αλλά σταθερά στις πιατέλες και τα κουτάκια και οι φούρνοι μοσχοβολούν φρεσκοψημένα Χριστουγεννιάτικα μπισκότα. Υπάρχουν όμως και κάποια γιορτινά μπισκοτάκια, λεπτά όσο μια νιφάδα χιονιού θα έλεγε κανείς, που δεν είναι και τόσο γνωστά. Τα μπισκότα κανέλας bratzeli, μια πολύ όμορφη χριστουγεννιάτικη παράδοση στην Ελβετία που αποτελεί ένα είδος μελομακάρονου για τις οικογένειες εκεί.

Είναι εξαιρετικά λεπτά και με ένα περίπλοκο σχέδιο χιονονιφάδας στην κορυφή. Για τη δημιουργία τους συνήθως απαιτείται μια ειδική πρέσα μπισκότου, γεγονός που ίσως εξηγεί γιατί δεν είναι ιδιαίτερα διάσημα. Οι πρέσες τους αρχικά κατασκευάζονταν για κάθε οικογένεια και κάθε καντόνι ξεχωριστά, γεγονός που οφείλεται στις διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της Ελβετίας και πολλές εγχαράξεις συμβόλιζαν καλοτυχία, γονιμότητα, καλή σοδειά.  Οι συνταγές περνούσαν από γενιά σε γενιά, μαζί με τις πρέσες και αρχικά ήταν πολύ απλές, μιας και οι δημιουργοί τους ήταν αγρότες που χρησιμοποιούσαν ό,τι υλικά παρήγαγαν. Η δε γεύση τους ήταν το ίδιο λεπτεπίλεπτη όσο και η υφή τους. Τα bratzeli ήταν και είναι τόσο διαδεδομένα εκεί που μια οικογένεια μπορεί να φτιάξει πιατέλες για να τρατάρει ολόκληρη τη γειτονιά.

Στις μέρες μας οι υπέροχες γλυκές χιονονιφάδες έχουν γίνει ακόμη πιο λεπτές χάρη στις ηλεκτρικές πρέσες, όμως οι παραδοσιακές τους συνταγές παραμένουν αναλλοίωτες στο χρόνο. Για την παρασκευή τους χρειάζονται: 

500 γρ. βούτυρο

500 γρ. ζάχαρη

4 αυγά

2 κ.γλ. μπράντι

1 πρέζα αλάτι

Ξύσμα από λεμόνι

4 φλ αλεύρι 

Για την εκτέλεση, χτυπάμε το βούτυρο και προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα αυγά και στη συνέχεια όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 2 ώρες και φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια που θα μεταμορφώσουμε σε πολύ λεπτά στρογγυλά μπισκότα. Και ιδού! Οι γλυκές χιονονιφάδες κάνουν την εμφάνισή τους σκορπίζοντας την ευωδιά τους σε όλο το σπίτι φέρνοντας μια διαφορετική χριστουγεννιάτικη νότα στις γιορτινές ετοιμασίες. Μια εναλλακτική γλυκιά λιχουδιά που αξίζει να δημιουργήσετε!