Τι αποκαλύπτει ένα ακατάστατο γραφείο για τον κάτοχο του

Υπάρχουν γραφεία που νομίζεις πως δεν χρησιμοποιούνται παρά μόνο για να τα φωτογραφήσεις, τόσο τακτικά που είναι. Τα πάντα είναι τοποθετημένα πάνω τους με μαθηματική ακρίβεια, και οι κάτοχοι τους είναι βέβαιο πως μπορούν να βρουν πανεύκολα το παραμικρό χαρτάκι μέσα σε κλάσμα δευτερολέπτου. Άλλωστε η γενική πεποίθηση θεωρεί… πως η οργάνωση είναι το κλειδί της επιτυχίας στη ζωή. Υπάρχουν όμως και τα άλλα. Εκείνα τα γραφεία που ξεχειλίζουν από χαρτιά, που τα μολύβια τους είναι πεταμένα δεξιά και αριστερά και το πληκτρολόγιο του υπολογιστή αποτελεί την θαυμαστή χώρα του ψίχουλου, του ξεχασμένου συνδετήρα και του εκατομμυριοστού post-it με τις δουλειές που πρέπει να γίνουν. Σ’αυτά η ανακάλυψη ενός χαρτιού μετατρέπεται σε «ανασκαφή» και αποτελεί μόνιμη διαμάχη με τον κάτοχό τους, ο οποίος τις περισσότερες φορές περηφανεύεται για την ταχύτητα με την οποία μονάχα ο ίδιος μπορεί να ανασύρει την πολύτιμη πληροφορία.

Σημάδι εξυπνάδας ή ενός χαώδους μυαλού άραγε; «Εάν ένα ακατάστατο γραφείο είναι σημάδι ενός χαοτικού μυαλoύ, τότε τι αποκαλύπτει ένα άδειο γραφείο για τον κάτοχο του;» είχε αναρωτηθεί ο Αϊνστάιν που το γραφείο του ήταν ο ορισμός της αταξίας. Τη θεωρία του επιβεβαίωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα που διαπίστωσαν πως οι άνθρωποι που εργάζονται σε ακατάστατο χώρο είναι πιο δημιουργικοί γιατί αναζητούν ιδέες έξω από τα καθιερωμένα και είναι πάντα έτοιμοι να ψάξουν εναλλακτικές και να πάρουν οποιοδήποτε ρίσκο. Άρα χαρακτηρίζονται και ως ευφυείς. Από την άλλη πλευρά, εκείνοι που διατηρούν το γραφείο και το χώρο τους σε τάξη, υποστηρίζουν πως είναι πιο γενναιόδωροι και ζουν συμβατικά νιώθοντας βολεμένοι στην ασφάλεια του γνώριμου. Η θεωρία έχει και αιτιολόγηση υπέρ των ακατάστατων. Όταν το γραφείο είναι χαοτικό, είναι πιο πιθανό να ωθείστε να γίνετε πιο δημιουργικοί, προκειμένου να βρίσκεται θέση κάθε φορά για τα αντικείμενα που τοποθετείτε πάνω του! Άραγε θα πρέπει να αφήνει κανείς το γραφείο του ακατάστατο για να γίνει ιδιοφυής; Η απάντηση δεν είναι η προφανής γιατί κανείς δεν κοιμήθηκε τακτικός και ξύπνησε χαοτικός. Ωστόσο, λίγη ακαταστασία πέρα από την ψυχαναγκαστική τακτοποίηση δεν έβλαψε ποτέ κανένα.

Συνεπώς την επόμενη φορά που θα ξεκινήσετε κουρασμένοι να τακτοποιείτε το γραφείο σας προτού σβήσετε τα φώτα, κάντε μικρά παιχνίδια μυαλού και αφήστε το στυλό σας πεταμένο πάνω στα χαρτιά, δώστε «άφεση αμαρτιών» στο τετράδιο που δεν έμεινε στοιχισμένο στην στοίβα με τα επείγοντα και αφήστε το πληκτρολόγιο να κάθεται στραβά δίπλα στο τηλέφωνο. Πού ξέρετε, μπορεί να ανακαλύψετε το νέο εαυτό σας την επομένη, αν όχι τον πιο δημιουργικό, σίγουρα τον πιο ξέγνοιαστο.