Παχαίνει η νηστεία;

Η περίοδος της νηστείας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής παραδοσιακής διατροφής και χαρακτηρίζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας, ως μία περίοδος ψυχικής ανάτασης, εσωτερικής αναζήτησης, αυτοκριτικής και μετάνοιας. Είτε ακολουθώντας τη χριστιανική παράδοση, είτε όχι, η νηστεία αποτελεί ιδανική αφορμή να θωρακίσουμε την υγεία μας αλλάζοντας τις διατροφικές μας συνήθειες. Επιλέγουμε τροφές που αποτοξινώνουν τον οργανισμό μας και απέχουμε από τα ζωικά προϊόντα που συσσωρεύουν επιβαρυντικούς παράγοντες στο σώμα μας. 

Η παγίδα αυτής της διατροφής είναι ότι εξαιτίας της έλλειψης κατανάλωσης ζωικών πρωτεϊνών, δημιουργείται ένα αίσθημα ανεκπλήρωτου κορεσμού που έχει σαν αποτέλεσμα την υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων (ψωμί, πατάτες, μακαρόνια, ρύζι) και συνεπώς την αύξηση του βάρους μας. 

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα παραπανίσια κιλά;

➡️ Αρχικά προσπαθούμε να τηρούμε τα πολλά και μικρά γεύματα και να μην τα αποφεύγουμε, ειδικά το πρωινό το οποίο πρέπει να είναι πλήρες και ενισχυμένο. Η απουσία γευμάτων ενισχύσει το αίσθημα της πείνας με αποτέλεσμα να αυξάνει η ποσότητα των κυρίως γευμάτων. 

➡️ Προσέχουμε πολύ στις ποσότητες του ελαιόλαδου που καταναλώνουμε.Το λάδι νοστιμίζει το φαγητό μας αλλά προσθέτει και πολλές θερμίδες.

➡️ Αποφεύγουμε τα τηγανητά. Είναι μια νόστιμη εναλλακτική αλλά όλοι γνωρίζουμε πόσο πολύ επιβαρυνόμαστε με θερμίδες και λιπαρά.

➡️ Καταναλώνουμε με μέτρο ψωμί (και αρτοσκευάσματα) και ζυμαρικά. Και αυτά που καταναλώνουμε, είναι προτιμότερο να είναι ολικής άλεσης καθώς έχουν αυξημένη ποσότητα φυτικών ινών που δημιουργούν εντονότερο αίσθημα κορεσμού και βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου.

➡️ Φροντίζουμε να συνδυάζουμε τα κυρίως γεύματα με σαλάτα και αυξάνουμε την κατανάλωση φρούτων. Άλλωστε η άνοιξη είναι η εποχή με τις πολλές δροσερές και υγιεινές επιλογές. 

Για να διατηρήσουμε το βάρος μας προσέχουμε τη διατροφή μας με καθημερινές συνειδητές επιλογές. Ακόμη και αν δεν ακολουθούμε νηστεία, είναι μια καλή ευκαιρία να υιοθετήσουμε ένα ισορροπημένο διατροφολόγιο που θα αποτελέσει και την παρακαταθήκη μας για την υγιεινή προσέγγιση της ζωής μας.