Τα ροδάκινα του καλοκαιριού και η υγεία μας

Μέσ’ από μια ροδακινιά ξανθή

ο Αύγουστος τις χάρες του σκορπίζει

Σαν το χλωρό ροδάκινο μυρίζει

σαν το χλωρό ροδάκινο ανθεί.

*Κωστής Παλαμάς

Αποκλειστικά καλοκαιρινό, δροσερό, ζουμερό και γευστικότατο φρούτο, το ροδάκινο συμβολίζει τη μακροζωία, ή ακόμα και την αθανασία, και έχει άφθονες πολιτισμικές αναφορές στη γενέθλια γη του, την Άπω Ανατολή.Η ροδακινιά είναι ιθαγενές δέντρο της Κίνας, στα μέρη μας όμως τα ροδάκινα ήρθαν από την Περσία, πιθανότατα με τις εκστρατείες του Μ. Αλεξάνδρου. Φαίνεται να άρχισε η καλλιέργεια του πριν από περίπου 7.500 χρόνια, πέρασαν όμως μερικές χιλιετίες μέχρι να πάρει τη σημερινή, σαρκώδη όψη του.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η ροδακινιά, είναι το περισσότερο καλλιεργούμενο οπωροφόρο δέντρο στον κόσμο μετά τη μηλιά.Το ευλογημένο αυτό δέντρο, στις ιδανικές συνθήκες που απαιτεί, ζει 30 με 35 χρόνια περίπου. Καρποφορεί από τον τρίτο χρόνο και μετά, ενώ αποδίδει στον παραγωγό από τον τέταρτο και μετά. Αγαπάει τις περιοχές όπου τα καλοκαίρια είναι ζεστά και οι χειμώνες ήπια κρύοι. Καλλιεργείται κυρίως στην Ιταλία, την Αμερική, τη Γαλλία, την Κίνα και την Ισπανία. Στην Ελλάδα είμαστε τυχεροί γιατί το έδαφος και το κλίμα μας είναι ιδανικά για την καλλιέργειά του, με ιδανικότερο τόπο τη Νάουσα από όπου παίρνουμε κάθε χρόνο τα πιο νόστιμα και αρωματικά ροδάκινα του καλοκαιριού ενώ κατέχουμε σημαντική θέση στην παγκόσμια αγορά.

Τα ροδάκινα πέρα από την πεντανόστιμη γεύση του, είναι ένας από τους διατροφικούς θησαυρούς του καλοκαιριού, καθώς περιέχουν δεκάδες πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που ωφελούν με πολλούς τρόπους την υγεία μας. Από ένα μεσαίου μεγέθους ροδάκινο παίρνουμε περίπου 60 θερμίδες, 1 γρ. πρωτεΐνης, 2 γρ. φυτικών ινών, Βιταμίνη C, Βιταμίνη Α, Βιταμίνη Κ, Βιταμίνη Ε, Κάλιο και Μαγγάνιο.

Αναλυτικότερα τα ροδάκινα: 

💚Ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα

💚Ωφελούν τη λειτουργία του εντέρου

💚Βοηθούν στην πέψη

💚Συμβάλλουν στη καλή λειτουργία της καρδιάς

💚Μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

💚Προστατεύουν το δέρμα και τα μάτια

💚Προλαμβάνουν την οστεοπόρωση

💚Καταπραΰνουν τα συμπτώματα αλλεργίας

💚Έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες

💚Συντελούν στη μείωση της τριχόπτωσης με θετική επίδραση στο τριχωτό της κεφαλής.

💚Βοηθούν στη μείωση του άγχους.

Τα ροδάκινα αναφέρονται συχνά ως «Φρούτα της ηρεμίας» στην Ουγγαρία και στην Κίνα. Το ενδιαφέρον είναι πως μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και τα ροδάκινα σε κονσέρβα έχουν θρεπτική αξία. Οπωσδήποτε όμως τα φρέσκα περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Στην πραγματικότητα, όσο πιο φρέσκα και ώριμα είναι, τόσο αυξάνεται η περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά.Ένας τρόπος, για να ξεχωρίσουμε τα φρέσκα ροδάκινα, είναι η μυρωδιά τους. Αποφεύγουμε όσα δεν έχουν τη χαρακτηριστική μυρωδιά τους. Επίσης, δεν πρέπει να είναι χτυπημένα και καλό είναι να τρώγονται ξεφλουδισμένα. Αν όμως, σας αρέσει η φλούδα, φροντίστε να τα πλένετε με μεγάλη επιμέλεια. Ιδανική περίοδος κατανάλωσής τους είναι η πλήρης ωρίμανση, από τα μέσα Ιουνίου έως το τέλος Σεπτεμβρίου ενώ πρέπει να θυμάστε πως το ροδάκινο είναι αρκετά ευαίσθητο στη ζέστη και αν μείνει εκτός ψυγείου σαπίζει γρήγορα.

Ενώ τα φρούτα αποτελούν άκρως υγιεινή και ανάλαφρη επιλογή για τα καλοκαιρινά μας γεύματα, ποιος μπορεί να αρνηθεί πως μεταμορφώνονται στην πιο αμαρτωλή και ενδιαφέρουσα εκδοχή τους όταν ροδοψηθούν, καραμελώσουν και κάνουν ογκώδη κομμάτια λαχταριστού παγωτού να λιώνουν στο πλάι τους; Με όποιον τρόπο και αν σου αρέσουν να τα γεύεσαι, το καλοκαίρι είναι η κατάλληλη εποχή να γεμίσεις το ψυγείο σου και να δροσίζεις υγιεινά τον οργανισμό σου