Τα μαγιάτικα γενέθλια του εμβληματικού αρώματος

Άρωμα. Η μυρωδιά του μας ταξιδεύει. Το ταυτίζουμε με την προσωπικότητά μας. Το αναζητούμε στην οικεία μυρωδιά των αγαπημένων μας. Οπτικοποιούμε αναμνήσεις παιδικές, ανακαλούμε συναισθήματα, ταξιδεύουμε στα πιο ευωδιαστά λιβάδια της ψυχής μας. Τα συστατικά του αρώματος αναμειγνύονται με τη φυσική μυρωδιά του δέρματος και συνθέτουν μια ευωδιά εντελώς διαφορετική για τον καθένα μας. Η σύστασή του απελευθερώνει άλλοτε νότες λουλουδιών, ιαματικών βοτάνων, μπαχαρικών και ξύλου και άλλοτε πάλι την οσφρητική μαγεία της θαλασσινής αύρας που συναντά την ανοιξιάτικη δροσιά. Γι’αυτό και δεν είναι τυχαίο πως οι άνθρωποι από τα αρχαία ακόμη χρόνια ασχολήθηκαν με την παρασκευή αρωμάτων. Και κάθε Μάιο, το άρωμα έχει τα γενέθλια του, γιατί τότε γεννήθηκε και πρωτοκυκλοφόρησε πριν ακριβώς έναν αιώνα το εμβληματικό άρωμα Chanel No 5 στην μπουτίκ της θρυλικής Coco Chanel. Έκτοτε υπολογίζεται πως κάθε 30 δευτερόλεπτα ένα μπουκάλι από το συγκεκριμένο άρωμα πωλείται κάπου στον κόσμο.

Η ιστορία του πηγαίνει πίσω στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, όταν η Coco, καλλονή της κοσμικής ελίτ του Παρισιού έφτασε στην πόλη ως ερωμένη του βαρώνου υφασμάτων Etienne Balsan για να ανοίξει τη μπουτίκ με τα γυνακεία καπέλα κάτω από το διαμέρισμά του. Κόρη μανάβη και μιας πλύστρας, που πέρασε την εφηβεία της σε ένα μοναστήρι όπου την έστειλαν μετά το θάνατο του πατέρα της, η Coco ήταν μια πανέξυπνη επιχειρηματίας που κατάφερε μέσα σε μόλις μια δεκαετία να κατακτήσει ολόκληρη τη Γαλλία. Σχολαστική με την καθαριότητα, αποφάσισε να παραγγείλει να της παρασκευάσουν ένα άρωμα για τις καλύτερες πελάτισσές της που να αποπνέει φρεσκάδα και να της θυμίζει τη μυρωδιά του σαπουνιού που είχε αποτυπωθεί στη μνήμη της από τα χρόνια στο μοναστήρι. Όμως, το εγχείρημα αποδείχθηκε αρκετά δύσκολο μιας και τα αρώματα της εποχής βασίζονταν κυρίως σε έλαια εσπεριδοειδών που δεν είχαν μεγάλη διάρκεια. Ήταν στα τέλη του καλοκαιριού του 1920 όταν η Coco ανακάλυψε τον τολμηρό αρωματοποιό Ernest Beaux που αποδέχθηκε την πρόκληση και μετά από αρκετούς μήνες δοκιμών τελειοποίησε το άρωμα σε δέκα διαφορετικά δείγματα. Φυσικά το δείγμα με τον αριθμό 5 έμελλε να είναι ο νικητής στην κούρσα, αν και λέγεται πως η ευωδιά του οφείλεται σε ένα λάθος που έκανε ο βοηθός του Beaux, ο οποίος πρόσθεσε μία δόση από αλδεΰδες που δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ μέχρι τότε και η οποία θύμιζε σαπούνι, ξυπνώντας τελικά μνήμες στην Coco από τα χρόνια της στο μοναστήρι. «Ένα άρωμα γυναίκας ζητώ. Ένα άρωμα που να μυρίζει γυναίκα και όχι τριαντάφυλλο» όπως έλεγε αργότερα και η ίδια. Το Chanel No5 έγινε ανάρπαστο μέσα σε ένα βράδυ και το πρώτο σε πωλήσεις άρωμα του κόσμου τον 20ο αιώνα, με αρκετές διάσημες να «ντύνονται» με την ευωδιά του, και την Μέριλιν Μονρόε να κοιμάται φορώντας μόλις μια σταγόνα του.Σήμερα ο οίκος Chanel εξακολουθεί να θεωρεί ναυαρχίδα το συγκεκριμένο άρωμα και μάλιστα αναγκάστηκε να επεκτείνει τις εκτάσεις που κατέχει στη Νότια Γαλλία, προκειμένου να εξασφαλίσει επαρκή αποθέματα από το γιασεμί που χρησιμοποιεί εδώ και έναν αιώνα για να παρασκευαστεί το θρυλικό Νο5. Το συγκεκριμένο γιασεμί έχει ένα ιδιαίτερο σπάνιο άρωμα στην περιοχή της Γκρας και καλλιεργείται εκεί από τον 17ο αιώνα.

Τα μαγιάτικα γενέθλια του θρυλικού αρώματος με τον αριθμό 5 επιβεβαιώνουν ότι η ψυχή μας αναζητά πάντα την ευωδιά της φύσης και την μυρωδιά των αγαπημένων μας ανθρώπων !