Η ευεργεσία του αγγουριού

Τα δροσερά και νόστιμα αγγουράκια αποτελούν βασικό συστατικό σε δύο από τα πιο γνωστά ελληνικά εδέσματα: της αγαπημένης μας χωριάτικης σαλάτας και του τζατζικιού.

Το αγγούρι ανήκει στην οικογένεια των κολοκυνθοειδών, είναι δηλαδή φρούτο, όπως το πεπόνι, το καρπούζι και το κολοκύθι! Κατάγεται από την Ινδία όπου καλλιεργείται εδώ και 3.000 χρόνια, ενώ στην αρχαία Ελλάδα εμφανίζεται κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους από όπου διαδόθηκε στη συνέχεια και στην υπόλοιπη Ευρώπη.  Τα αγγούρια έχουν ήπια, δροσιστική γεύση και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και είναι μια από τις πιο ενυδατικές τροφές. Βοηθούν στην αντιμετώπιση της αφυδάτωσης, γι’ αυτό και τρώγονται πολύ ευχάριστα τους καλοκαιρινούς μήνες ή έπειτα από σωματική άσκηση. Η καλή ενυδάτωση είναι απαραίτητη άλλωστε για τη διατήρηση ενός υγιούς εντέρου, την πρόληψη της δυσκοιλιότητας και την αποφυγή πετρών στα νεφρά. Οι ευεργετικές τους ιδιότητες οφείλονται όχι μόνο στο νερό, αλλά και στην μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών που περιέχουν! Η κορυφαία θρεπτική ουσία στα αγγούρια είναι η βιταμίνη Κ, η οποία είναι βασική για την υγεία των οστών και βοηθά στη βελτίωση της απορρόφησης του ασβεστίου. Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ με την οστεοπόρωση και τον αυξημένο κίνδυνο κατάγματος. Επιπλέον, τα αγγούρια περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή, τα οποία είναι γνωστό ότι προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις και εμποδίζουν τον σχηματισμό ελευθέρων ριζών. Ο σημαντικός ρόλος των αντιοξειδωτικών αναδεικνύεται αν αναλογιστούμε ότι το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τη συγκέντρωση ελευθέρων ριζών στον οργανισμό σχετίζεται άμεσα με την καρδιαγγειακή νόσο, τον καρκίνο, την υγεία των πνευμόνων και πολλές αυτοάνοσες νόσους. Οι σπόροι του αγγουριού μπορούν επίσης να είναι ευεργετικοί, καθώς η κατανάλωσή τους συμβάλλει στην μείωση της “κακής” LDL χοληστερόλης, στην αύξηση της “καλής” HDL χοληστερόλης και στη μείωση των τριγλυκεριδίων. Επιπρόσθετα, το αγγούρι παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο και την πρόληψη του διαβήτη, διότι περιέχει ουσίες που συμβάλλουν στην μείωση του σακχάρου στο αίμα.Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι το αγγούρι καταπραΰνει το δέρμα και βοηθά στο πρήξιμο των ματιών. Ο πολτός των αγγουριών αποτελείται κυρίως από νερό, βιταμίνη C και καφεϊκό οξύ, μια φυσική χημική ουσία που διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται η καταπραϋντική του επίδραση στο δέρμα και να μειώνονται οι ερεθισμοί στο δέρμα. Για τους λόγους αυτούς, τα αγγούρια έχουν εφαρμοστεί επί μακρόν τοπικά ως θεραπείες για την ακμή και το ηλιακό έγκαυμα, ενώ χρησιμοποιούνται γύρω απ’ τα μάτια ως μάσκα ενυδάτωσης και ομορφιάς! Τα θετικά, όμως, δεν τελειώνουν μόνο στα θέματα της υγείας μας, καθώς το αγγούρι είναι υπεύθυνο και για την διατήρηση του βάρους και της σιλουέτας μας. Η τεράστια ποσότητα νερού και φυτικών ινών που περιέχει, βοηθούν σε μία ισορροπημένη δίαιτα για όσους επιθυμούν να χάσουν κιλά, αυξάνοντας την αίσθηση του κορεσμού, ενώ παράλληλα απολαμβάνουμε νόστιμες συνταγές της μεσογειακής κουζίνας! 

Ας το εντάξουμε, λοιπόν, στην διατροφή μας, είτε ως σνακ ανάμεσα από τα γεύματά μας, είτε στο σάντουιτς ή στην σαλάτα μας, ενώ άνετα μπορεί να συνοδεύσει το κρασί ή το ποτό μας μόνο του ή μαζί με άλλα λαχανικά!