Ταξιδιωτική ναυτία

Ταξιδιωτική ναυτία! Ένα βασανιστικό πρόβλημα, το οποίο γενικά απασχολεί πάνω από το 1/3 του πληθυσμού μας και που φέτος το καλοκαίρι παρουσίασε αλματώδη αύξηση κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων για τις καλοκαιρινές διακοπές μας. Γιατί άραγε; Ήταν αποτέλεσμα της μάσκας που φορούσαμε για την προστασία από τον κορωνοϊό ή μήπως με τον περιορισμό των ταξιδιών τα τελευταία δύο χρόνια, ο εγκέφαλος μας «ξέχασε» πως να συντονίζει και να επεξεργάζεται τα μηνύματα που λαμβάνει όταν βρισκόμαστε σε ένα μέσο μεταφοράς που κινείται;

Οι επιστήμονες συγκλίνουν προς την άποψη ότι όταν οι άνθρωποι έχουν να ταξιδέψουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο εγκέφαλος χάνει την απόκριση του σε ερεθίσματα που απαιτούν επεξεργασία και συντονισμό διαφορετικών λειτουργιών. Είναι περίπου σαν να μην έχουμε οδηγήσει ένα ποδήλατο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμη αν και δεν ξεχνάμε εντελώς πώς να οδηγήσουμε ένα ποδήλατο, χρειαζόμαστε μερικά…ταξίδια για να ”επιστρέψουμε” σε αυτό. Η ταξιδιωτική ναυτία άλλωστε είναι το αποτέλεσμα μιας αισθητηριακής σύγκρουσης ή αναντιστοιχίας – όπου τα μηνύματα από το εσωτερικό αυτί (το όργανο ισορροπίας μας), τα μάτια μας και τα υπόλοιπα σήματα που λαμβάνει το σώμα μας δεν ταιριάζουν – έτσι ο εγκέφαλος μπερδεύεται και εμφανίζει έντονη ναυτία, ζάλη και εμετό. Συμπτώματα που καταστρέφουν την εμπειρία του ταξιδιού και πολλές φορές κρατούν και λίγες ημέρες μετά από αυτό.

Οι οδηγίες για την αποφυγή της ταξιδιωτικής ναυτίας είναι συγκεκριμένες και γνωστές σε όλους μας αλλά αξίζει να τις υπενθυμίσουμε:

🚗 Για το αυτοκίνητο:Ταξιδεύετε με ανοιχτά παράθυρα για να έχετε φρέσκο και δροσερό αέρα. Κοιτάτε έξω από τα παράθυρα κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Βάλτε τα παιδιά στα καθίσματα έτσι ώστε να μπορούν να βλέπουν έξω και όχι την πλάτη των μπροστινών καθισμάτων.Αποφεύγετε το διάβασμα κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Αν θέλετε να συμβουλευθείτε κάποιο χάρτη ή κάποιο βιβλίο καλύτερα είναι να σταματήσετε. Αποφεύγετε να ασχολείστε με το κινητό σας ή το tablet σας και απαγορεύστε το ίδιο και στα παιδιά σας. Κάντε συχνές στάσεις, βγείτε έξω από το αυτοκίνητο, πάρτε βαθειές ανάσες και χαλαρώστε τεντώνοντας τα πόδια και τα χέρια σας. Επιλέξτε να ταξιδεύετε νύχτα, αν ο οδηγός είναι ξεκούραστος και ικανός, γιατί το σκοτάδι αποτρέπει την τροφοδότηση αντικρουόμενων πληροφορίων στον εγκέφαλο και στη διάρκεια του ταξιδιού έχετε τη δυνατότητα να αποκοιμηθείτε και να ηρεμήσετε. 

⛴Για το καράβι: Φροντίστε να κάθεστε στο κέντρο του καραβιού όπου υπάρχει η μικρότερη κίνηση.Αποφεύγετε το κλείσιμο σε κλειστό χώρο. Παραμείνετε στο κατάστρωμα και καθηλώστε το βλέμμα σας μακριά στον ορίζοντα. Αποφεύγετε τις ισχυρές οσμές ιδιαίτερα αυτές που προέρχονται από το εστιατόριο ή από το κατάστημα που πουλάει αρώματα.

✈️ Για το αεροπλάνο: Ζητείστε κάθισμα στο παράθυρο για να κοιτάτε στον ορίζοντα και κοντά στα φτερά του αεροπλάνου που αποτελεί το πιο σταθερό μέρος του αεροπλάνου με τις λιγότερες κινήσεις. Ανοίξτε τον εξαερισμό πάνω από το κάθισμά σας για να σας έρχεται φρέσκος αέρας. Μην σηκώνεστε από τη θέση σας και μην κινείστε στην καμπίνα του αεροσκάφους. Φάτε ελαφρά. 

🚎Για το λεωφορείο ή το πούλμαν: Διαλέξτε θέση στο παράθυρο για να βλέπουν τα μάτια σας τον ορίζοντα. 

🚄Για το τρένο: Διαλέξτε κάθισμα που έχει παράθυρο προς την κατεύθυνση που ταξιδεύει το τρένο.

Αντιμετώπιση: Η αποφυγή έλευσης της ταξιδιωτικής ναυτίας οδηγεί πολλούς ανθρώπους στο να αναζητούν από τα φαρμακεία, κάθε δυνατό τρόπο για να εξαλείψουν την πιθανότητα. Παρόλο που τις περισσότερες φορές, το ζήτημα έχει ψυχολογικές διαστάσεις φοβίας, το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν θέλει να ταξιδεύει χλωμός και με σακούλες εμετού στην αγκαλιά του. Με την έλλειψη των χαπιών δραμαμίνης φέτος και με μοναδική βοήθεια τη φαρμακευτική τσίχλα για την ταξιδιωτική ναυτία, επιστρατεύτηκαν όλες οι πιθανές προσεγγίσεις ελέγχου της ταξιδιωτικής ναυτίας. Η φαρμακευτική τσίχλα προσφέρει σίγουρο αποτέλεσμα ελέγχου της ναυτίας, με παρενέργεια βέβαια τη γνωστή υπνηλία που παρατηρείται στην κατηγορία αυτών των φαρμάκων. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι ακόμη και το μάσημα μιας απλής τσίχλας με γεύση μέντα μπορεί να προσφέρει μεγάλη βοήθεια στον έλεγχο των συμπτωμάτων. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι με το μάσημα έχουμε παραγωγή σάλιου που μας ωθεί να καταπίνουμε συχνότερα. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η διάνοιξη στις ευσταχιανές σάλπιγγες των αυτιών μας που συμμετέχουν στην εξισορρόπηση των μηνυμάτων που λαμβάνει ο εγκέφαλος κατά την κίνηση. Και φυσικά η μέντα ηρεμεί πάντα τον στομαχικό ίλιγγο. Εξίσου σημαντική βοήθεια στον έλεγχο της ναυτίας προσφέρει το τζίντζερ, η γνωστή μας πιπερόριζα. Γνωστή εδώ και αιώνες η αντιεμετική της δράση, αλλά και οι κατευναστικές ευεργετικές ιδιότητες της στη ναυτία. Κυκλοφορεί σε καραμέλες, σε κάψουλες και σε ταμπλέτες που διαλύονται στο στόμα. Μια άλλη ασφαλής και αποτελεσματική καταπολέμηση της ναυτίας επιτυγχάνεται με τα περικάρπια ναυτίας. Είναι υφασμάτινα βραχιόλια που ασκούν πίεση σε ένα συγκεκριμένο σημείο στο εσωτερικό του καρπού, ένα σημείο βιοενέργειας του περιφερικού νευρικού συστήματος που στέλνει μηνύματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα και συγκεκριμένα στο κέντρο εμετού. Έτσι, επιτυγχάνεται η διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου που εξασφαλίζει την αρμονική επικοινωνία του εγκεφάλου με το στομάχι, τον φυσιολογικό γαστρικό ρυθμό και την εξάλειψη της ναυτίας. Μεγάλη ανακούφιση στο αίσθημα της ναυτίας προσφέρει και η εισπνοή αιθερίων ελαίων. Πολλές μελέτες αποδεικνύουν την αποτελεσματική δράση της λεβάντας, του λεμονιού, της μέντας, της πιπερόριζας και του κάρδαμου στη διαχείριση των ενοχλητικών συμπτωμάτων και της κακοδιαθεσίας που αισθανόμαστε όταν τον ταξίδι μας συναντά τη ναυτία. Τέλος, συμβουλή έμπειρων ναυτικών για την αποφυγή της ταξιδιωτικής ναυτίας είναι η λήψη 2-3 gr βιταμίνης C, 24 ώρες πριν το ταξίδι! Μήπως αξίζει να το δοκιμάσουμε την επόμενη φορά; 

Κανείς από εμάς δεν θέλει να νιώσει τα συμπτώματα της ταξιδιωτικής ναυτίας. Τα δεδομένα όμως λένε ότι όλοι μπορεί κάποια στιγμή να τα βιώσουμε. Μπορεί οι καλοκαιρινές διακοπές να τελείωσαν αλλά εμείς κοιτάμε μπροστά και ονειρευόμαστε τα επόμενα μικρά ταξίδια μας, τις επόμενες αποδράσεις μας από την καθημερινότητα, με τη σιγουριά ότι πλέον γνωρίζουμε πως να εξαλείψουμε και την ελάχιστη πιθανότητα της εμφάνισης ταξιδιωτικής ναυτίας.