Κορόμηλα. Ένας φρουτένιος θησαυρός υγείας που ξεχάστηκε

Το δάκρυ…κορόμηλο, έκφραση της μεγάλης λύπης, ρίχνει σκιά σε ένα ευεργετικό υπερφρούτο του καλοκαιριού που με το πέρασμα των χρόνων ξεχάστηκε. Τα κορόμηλα, αυτά τα αφανή, ευτελή και υποτιμημένα φρούτα, είναι ένας πραγματικός θησαυρός της υγείας και πρέπει να τους αποδώσουμε τις θρεπτικές και γευστικές τους δάφνες. 

Η ανθεκτική κορομηλιά είναι αυτοφυής, ένα « αυθεντικό» φυλλοβόλο δέντρο που δεν λυγίζει ούτε στον καύσωνα, ούτε στον παγετό, που δεν χρειάζεται καλλιεργητικές φροντίδες, δεν ψεκάζεται με φάρμακα γιατί δεν αρρωσταίνει ποτέ, παράγει αυτό το μαγικό φρούτο του καλοκαιριού που τρώγεται από άγουρο έως υπερώριμο. Ανήκει στην οικογένεια των Ροδανθών, στην ίδια δηλαδή βοτανική υποοικογένεια με τη βερικοκιά, τη δαμασκηνιά και τη ροδακινιά. Η κορομηλιά καλλιεργούνταν στην περιοχή της Μεσογείου ήδη από τα αρχαία χρόνια. Ο Έλληνας φιλόσοφος και πατέρας της βοτανικής, Θεόφραστος, σε έργο του αναφέρει την κορομηλιά ως προύμνη ή σποδιά.Το κορόμηλο έχει σχήμα σφαιρικό, λεπτή φλούδα και εύθραυστη ομορφιά σε αποχρώσεις του πράσινου, του κίτρινου ή του κόκκινου και κρύβει μια γλυκόξινη χυμώδη σάρκα.

Το όνομά του ίσως είναι παραφθορά της λέξης καρυόμηλο (κάρυο = μικρός καρπός με σκληρό περίβλημα). Όμως ανάλογα με το χρώμα του και το μέρος της Ελλάδας όπου φυτρώνει, παίρνει και διαφορετικό όνομα (τζάνερο, κούμπουλο, ρίκι, ερίκι).Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες κορόμηλων: 

💚Το μιράμπελο (Mirabelle ή δαμάσκηνα Μπερεκέτια ή Prunus Instititia) έχει την πιο γλυκιά γεύση, με σκούρο κίτρινο χρώμα και καλλιεργείται κυρίως στην πόλη Λορένη της Γαλλίας, με τίτλο Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. Σύμφωνα με το μύθο, η όμορφη πριγκίπισσα Μίρα ζούσε κάποτε σε ένα όμορφο κάστρο και μια νεράιδα για να την ευχαριστήσει για τη φιλοξενία της, έκανε όλα τα άκαρπα δέντρα στον περίβολο του κάστρου να καρποφορήσουν και να αποκτήσουν λευκούς ανθούς και γλυκούς κίτρινους καρπούς, που τους ονόμασε μιράμπελα από το όνομα της πριγκίπισσας Μίρα και τη λέξη “belle” που σημαίνει όμορφη στα γαλλικά. Μια δεύτερη εκδοχή θέλει το δούκα Ferry του Nancy να προσεύχεται γονατιστός μπροστά από την εικόνα του Αγίου Νικολάου να σωθεί η πόλη του από τον πόλεμο, την πείνα και την πανούκλα. Ο άγιος έδωσε στο δούκα την ευλογία του και έκανε σε όλο το έδαφος της Λορένης να φυτρώσει δέντρα με χρυσούς καρπούς, σώζοντας το λαό από την πείνα και την ασθένεια. 

💚 Η μπουρνέλα (Prunus spinosa) έχει τους πιο ευμεγέθεις καρπούς, που αρχικά είναι πράσινοι και όταν ωριμάζουν αποκτούν κοκκινοκίτρινο χρώμα, και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ανατολική Ευρώπη. Είναι ο μεγαλύτερος σε μέγεθος καρπός και θεωρείται ο πιο εύγευστος.

💚 Ευρέως διαδεδομένα στην αγορά είναι τα πράσινα κορόμηλα (ρεγκλότες ή πράσινες βανίλιες) που έχουν μεγάλους καρπούς και ευχάριστη αρωματική γλυκόξινη γεύση.

💚 Τέλος, υπάρχουν τα μικρά πολύ πιο γλυκά κίτρινα κορόμηλα καθώς και τα πορτοκαλί και μαύρα κορόμηλα, ποικιλίες που στην Ελλάδα εντοπίζονται κυρίως στην Πελοπόννησο, στην ευρύτερη περιοχή της Τρίπολης.

Τα κορόμηλα πέρα από τη γνήσια φρουτένια αξία τους γίνονται καταπληκτικές μαρμελάδες ή συμμετέχουν σε μαρμελάδες καλοκαιρινών φρούτων δίνοντας όγκο και διατροφική αξία. Η ευφάνταστη κρητική κουζίνα χρησιμοποιεί τα κορόμηλα με πρωτοτυπία. Για παράδειγμα, τα παντρεύει με ντόπια χόρτα και χλωρά αμύγδαλα(τσάγαλα) σε ένα φαγητό που μαγειρεύεται γιαχνί στη στιγμή και πανεύκολα. Στη Θράκη πάλι οι παλιές νοικοκυρές έφτιαχναν κομπόστα με κορόμηλα, καθώς και κολοκυθόσουπα με κορόμηλα, χυλωμένη με λίγο αλεύρι διαλυμένο σε νερό. Στο Άγιο Όρος οι μοναχοί μαγειρεύουν ντολμαδάκια γιαλαντζί με άγουρα κορόμηλα.Όλα αυτά βέβαια πριν ο άνθρωπος εγκαταλείψει τις άγριες ποικιλίες των φρούτων της φύσης και στραφεί στα πιο γλυκά και εξευγενισμένα φρούτα, τα γεμάτα λιπάσματα και «πειραγμένες» διασταυρώσεις και καλλιέργειες. 

Τα οφέλη στην υγεία.Τα κορόμηλα έχουν άριστες αποτοξινωτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ξεχωρίζουν για τις μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α, βιταμίνης C, βιταμίνης Β3( νιασίνη), και φυτικών ινών. 

➡️ Ενισχύουν το μεταβολισμό, το ανοσοποιητικό και την υγεία του νευρικού συστήματος.

➡️ Έχουν ευεργετική επίδραση κατά των αρθριτικών, της αρθρίτιδας αλλά και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων. 

➡️ Θεραπεύουν τη χρόνια δυσκοιλιότητα, ιδιαίτερα εάν καταναλώνονται ωμά με τη φλούδα γιατί παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Λόγω της πλούσιας περιεκτικότητας τους σε πηκτίνη, φυτική ίνα με σπουδαίες πρεβιοτικές ιδιότητες, βελτιώνουν την ποιότητα των κενώσεων και θεραπεύουν σημαντικά την αιμορροϊδοπάθεια. 

➡️ Προστατεύουν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και της καρδιάς. 

➡️ Δρουν κατά της υπερτροφίας του προστάτη.

➡️ Έχουν έντονη αντιγηραντική δράση και απελευθερώνουν μεγάλη ενέργεια στον οργανισμό. 

➡️ Μειώνουν την υψηλή συγκέντρωση ουρικού οξέος και αυξάνουν την απορρόφηση του σιδήρου από τις φυτικές τροφές. 

➡️ Καθυστερούν τη μείωση της όρασης που επέρχεται με την πάροδο των χρόνων, λόγω της περιεκτικότητας τους σε καροτενοειδή. 

➡️ Μειώνουν την κακή χοληστερίνη και το γλυκαιμικό δείκτη των τροφών συμβάλλοντας στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη και της χοληστεριναιμίας. 

➡️ Προκαλούν αίσθημα κορεσμού συμμετέχοντας έτσι στην προσπάθεια ρύθμισης του σωματικού βάρους. 

➡️ Αντιμετωπίζουν την ανορεξία στους ηλικιωμένους και βελτιώνουν τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας. 

Τα κορόμηλα δεν αγαπούν το ψυγείο, γι ´αυτό είναι καλό να παραμένουν στη φρουτιέρα και να καταναλώνονται φρέσκα εντός 2- 3 ημερών. Τα άγουρα πράσινα κορόμηλα που πολλοί αγαπούν, αν καταναλωθούν σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να προκαλέσουν γαστρίτιδα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ή αναζωπύρωση προϋπαρχόντων πεπτικών προβλημάτων, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας τους σε φυσικό κιτρικό οξύ. 

Τώρα που γνωρίζουμε όλες τις ευεργετικές ιδιότητες των κορόμηλων, ας προσφέρουμε το μεγαλύτερο δώρο στην υγεία μας, την προσθήκη αυτών των μοναδικών φρούτων στη ζωή μας!