Σουσάμι! Οι μαγικοί σπόροι της υγείας μας

Από τον Αλή Μπαμπά και τους 40 κλέφτες μέχρι το τραπέζι μας, το σουσάμι «άνοιξε πολλές πόρτες» που έκρυβαν ένα θησαυρό από θρεπτικά συστατικά συνδυασμένα με την ιδιαίτερη του γεύση. 

Με πατρίδα την κεντρική Αφρική και παραγωγούς χώρες την Κίνα, την Ινδία και το Σουδάν, το σουσάμι, όπως και το στάρι ή το ρύζι, είναι από τα πιο παλιά τρόφιμα στο πλανήτη εδώ και 6000 χρόνια. Αποτελούσε μάλιστα και ένα είδος νομισματικής συναλλαγής, στην αρχαιότητα, σχεδόν ισότιμης του ασημιού. Ο Ηρόδοτος αναφέρει πως οι Βαβυλώνιοι έφτιαχναν με αυτό παστέλια, ενώ οι Αθηναίοι το θεωρούσαν μια από τις βασικές τους τροφές και σύμβολο γονιμότητας, με το παραδοσιακό αυτό γλυκό να επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας. Ανάλογα με το χρώμα και την επεξεργασία που έχει υποστεί, το ξανθό σουσάμι έχει ήπια και γλυκιά γεύση σε αντίθεση με το μαύρο που έχει μια πικράδα και ένα ελαφρύ καπνιστό άρωμα. Όταν δε καβουρντίζεται, χαρίζει το χαρακτηριστικό του άρωμα που τόσο μας θυμίζει τα αγαπημένα κουλούρια του φούρνου ή των κουλουράδων.Όσο για τη διατροφική του αξία, περιέχει υψηλή ποσότητα σε φυτικές πρωτεϊνες και αμινοξέα, καθώς και μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά. Οι βιταμίνες Β και Ε που μας χαρίζει, αλλά και τα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο, δρουν ευεργετικά για τον οργανισμό, ενώ οι στερόλες και οι λιγνάνες μάς χαρίζουν καρδιοπροστατευτική δράση. Το λάδι που παράγεται από τη σύνθλιψη των σπόρων του είναι υψηλής διατροφικής αξίας και χρησιμοποιείται στην μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική για να εμπλουτίσει τη γεύση και το άρωμα των παρασκευών, δίνοντάς τους έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Είναι δε εξαιρετικά ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες, γι’αυτό και συνιστάται μια μικρή ποσότητα για να δώσει ιδιαίτερη γεύση και ξεχωριστό άρωμα στο τηγάνι. Ο πολτός που προέρχεται από την άλεσή του, το γνωστό ταχίνι, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις χώρες της Μεσογείου ως βασικό συστατικό για πολλά αγαπημένα φαγητά και εδέσματα, όπως το χούμους και ο χαλβάς. 

Σε έρευνες που έχουν γίνει, έχει βρεθεί πως το σουσάμι προλαμβάνει και αντιμετωπίζει μια σειρά από νοσήματα του κυκλοφορικού και μπορεί να αποτελέσει ιδανικό τρόφιμο για όσους αποφεύγουν την κατανάλωση κρέατος. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει πως μπορεί να ελαττώσει τις τιμές της κακής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων και αποτελεί μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Οι σπόροι του βοηθούν στην ρύθμιση της πίεσης χάρη στο μαγνήσιο που περιέχουν και ενισχύουν τα οστά, χάρη στο μαγγάνιο και τον ψευδάργυρο. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βρίσκουμε άφθονες στον σπόρο και τον φλοιό του είναι απαραίτητες για τη σωστή κυτταρική λειτουργία και τον μεταβολισμό. Παράλληλα, χάρη στους χαμηλούς υδατάνθρακες και τα καλά λιπαρά που περιέχει, το σουσάμι συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα ώστε να μην υπάρχουν ξαφνικές αυξομειώσεις. Η κατανάλωσή του ενισχύει την αντιοξειδωτική δράση στο σώμα χάρη στην βιταμίνη Ε που περιέχει, ενώ ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, ο χαλκός και ο σίδηρος βοηθούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και τη λειτουργία του #θυρεοειδή. Τέλος, η περιεκτικότητά του σε φυτο-οιστρογόνα βοηθά τις γυναίκες σε εμμηνόπαυση να αντιμετωπίσουν τα ορμονολογικά τους προβλήματα. 

Γι’αυτό αναφωνήστε και σεις το θρυλικό «σουσάμι άνοιξε» και γευτείτε αυτό το μαγικό σπόρο που μέχρι σήμερα εξακολουθεί να κρύβει μέσα του τους θησαυρούς της φύσης. 

Photocredit to: Simones Kitchen