Σαγιονάρες! Μια άνεση με κινδύνους

Πολύχρωμες και ελκυστικές σε σχήμα και στολίδια, οι σαγιονάρες έχουν ταυτιστεί με το καλοκαιράκι, τις διακοπές και τη δροσιά στα πόδια μας, που ιδιαίτερα τους ζεστούς μήνες αναζητούν ανακούφιση από τα κλειστά παπούτσια.

Η ιστορία τους ξεκινά από τη Βραζιλία γύρω στο 1907, όπου υπήρχε έντονη ανάγκη για φθηνά υποδήματα που να ταιριάζουν στο τροπικό κλίμα. Επηρεασμένοι από τις παντόφλες zori των Ιαπώνων, οι πρώτες Havaianas έκαναν την εμφάνισή τους δίνοντας τη λύση σε ένα μεγάλο ποσοστό Βραζιλιάνων που ζούσαν κάτω από τα όρια της φτώχειας, σε φαβέλλες. Μάλιστα η ίδια η κυβέρνηση ανέλαβε να τις προμηθεύει στους πολίτες με χαμηλό εισόδημα και σύντομα έγιναν σύμβολο της χαμηλής κοινωνικής τάξης στην οποία ανήκε αυτός που τις φορούσε. Παρόλα αυτά η ελευθερία που έδιναν στα πόδια τις διέδωσε σε ολόκληρη την υφήλιο και οι σαγιονάρες απέκτησαν μια μόνιμη θέση στην παπουτσοθήκη κάθε σπιτιού και….λανθασμένα, ταυτίστηκαν με την άνεση στα πόδια. 

Είναι όμως η κατάλληλη επιλογή υποδήματος; 

Οι απανταχού ορθοπεδικοί διατείνονται αρνητικά και οι στατιστικές για τραυματισμούς ξεπερνούν κάθε χρόνο τις εκατοντάδες χιλιάδες. Οι ειδικοί τονίζουν πως τα πόδια μας είναι το κυριότερο σημείο στήριξης του σώματος και είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε με τι τα περιβάλλουμε και πώς στηριζόμαστε σε αυτά. Ο λόγος της αρνητικής κριτικής για τη διαρκή χρήση σαγιονάρας, βρίσκεται στη λεπτή τους σόλα που προσφέρει μηδενική υποστήριξη στο πόδι και μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς, διαστρέμματα, πόνους στη φτέρνα, ακόμη και κατάγματα στα δάκτυλα, ενώ δεν απορροφά τους κραδασμούς, με αποτέλεσμα την καταπόνηση της καμάρας του πέλματος, των αρθρώσεων αλλά και της μέσης. Επειδή δε ασυναίσθητα σφίγγουμε τα δάκτυλά μας για να μη μας γλιστρήσουν από τα πόδια, ενδέχεται να δημιουργηθούν φλύκταινες και μολύνσεις που είναι αρκετά επίπονες, ακόμη και κότσι, ενώ οι μύες που διαρκώς συσπώνται οδηγούν σε τενοντίτιδες. Επιπλέον, το γεγονός ότι τα πόδια μας είναι διαρκώς εκτεθειμένα, τα κάνει πιο ευάλωτα σε αμυχές, τσιμπήματα εντόμων και κακώσεις των νυχιών και αν προσθέσει κανείς και τα χιλιάδες βακτήρια που αναπτύσσονται στο πλαστικό, όπως ο σταφυλόκοκκος, είναι απορίας άξιο γιατί επιμένουμε τόσο στη χρήση τους.

Οι σαγιονάρες ως επιλογή είναι δε ιδιαίτερα απαγορευτικές για ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη και έχει αμβλυνθεί, λόγω νευροπάθειας και αγγειοπάθειας η αίσθηση των ποδιών τους ή ηλικιωμένους που συχνά κινδυνεύουν να γλιστρήσουν και δυσκολεύονται να συντονίσουν το περπάτημά τους. Στο δε αυτοκίνητο είναι πρόξενοι ατυχημάτων, ιδιαίτερα εάν παγιδευτούν ανάμεσα στα πεντάλ.

Όσο λοιπόν και να αποζητούμε την ελευθερία και τη δροσιά που μας προσφέρουν, καλό είναι να αποφεύγουμε την πολύωρη χρήση τους και να τις αντικαθιστούμε με ένα ζευγάρι καλά σανδάλια. Είναι βέβαιο πως η αγάπη που έχουμε αναπτύξει για αυτό το είδος του υποδήματος δύσκολα θα σβήσει, αλλά τουλάχιστον ας φροντίσουμε να επιλέξουμε καλής ποιότητας σαγιονάρες με ενισχυμένη σόλα και φαρδιά λουράκια που θα προσφέρουν καλύτερη στήριξη και να περιοριστούμε στο να αναδεικνύουμε τα φροντισμένα μας πόδια μόνο όταν πάμε στη θάλασσα…

Inspiration credit to: https://thewhoot.com/life/flip-flops-affect-feet