Πώς γεννήθηκε ο Ρούντολφ το ελαφάκι;

Ένα αληθινό παραμύθι αγάπης.Ένα παραμύθι που κινείται ανάμεσα στα όρια του μύθου και της πραγματικότητας, την εποχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και του πολέμου. Τότε που ο Άγιος Βασίλης χρειαζόταν φως για να του δείχνει το δρόμο προς τα σπίτια των παιδιών που τον περίμεναν και οι ψυχές γέμιζαν ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Η ιστορία μας ξεκινά από το μακρινό 1939 στο Σικάγο, όπου μια αλυσίδα καταστημάτων αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα με το κόστος της αποστολής εκατομμυρίων βιβλίων ζωγραφικής στους μικρούς της πελάτες. Τότε λοιπόν, ανέθεσε σε έναν κειμενογράφο της, τον Robert Lewis May, να δημιουργήσει ένα αυθεντικό βιβλίο που θα έκαναν δώρο εκείνα τα Χριστούγεννα σε όλα τα παιδιά. Ο May που είχε πάθος με τη συγγραφή και μεγάλη ανάγκη τα χρήματα γιατί είχε άρρωστη γυναίκα και άθλια οικονομική κατάσταση, δέχτηκε, πλην όμως η γυναίκα του έχασε τη μάχη με τη ζωή και εκείνος απέμεινε απαρηγόρητος να φροντίζει τη μικρή του κορούλα. Εκείνη άλλωστε στάθηκε και η έμπνευσή του γιατί συνεχώς τον ρωτούσε γιατί δεν είχε μαμά σαν τα άλλα παιδάκια. Ο May ταυτίστηκε με την ερώτησή της, αναλογιζόμενος τα δικά του παιδικά χρόνια που τα άλλα παιδιά τον κορόιδευαν γιατί ήταν μικροκαμωμένος και αποφάσισε πως έπρεπε με κάποιο τρόπο να δείξει στην κόρη του πως το να είναι κάποιος διαφορετικός δεν είναι ντροπή.

Αντλώντας έμπνευση από το αγαπημένο ζώο της μικρούλας, που ήταν οι τάρανδοι, έπλασε με την φαντασία του τον Ρούντολφ. Και κατέληξε πως η ιδιαιτερότητα του δικού του μικρού ταράνδου θα ήταν μια φωτεινή κόκκινη μύτη που θα έλαμπε τα βράδια. Η ιστορία, γραμμένη σαν ποίημα, άρεσε τόσο πολύ στη μικρούλα που του ζητούσε κάθε βράδυ να της τη λέει προτού πάει για ύπνο. Κάθε φορά λοιπόν που της την έλεγε, η ιστορία εξελισσόταν, αποκτούσε περισσότερα στιχάκια μέχρι που έφτασε τα 89. Ο εργοδότης του May παρόλο που στην αρχή είχε απορρίψει την κόκκινη μύτη γιατί την ταύτιζε με αυτή των μεθυσμένων όταν είδε εικονογραφημένο το πρωτότυπο αυτό παραμύθι ενθουσιάστηκε και υπέγραψε ώστε να έρθει στον κόσμο ο γνωστός σε όλους μας Ρούντολφ. Η ιστορία του May περιέγραφε σε ποιητική ανάπτυξη τον Ρούντολφ, το μικρό, καλό ελαφάκι που έμελλε να φέρει τόση χαρά με τη διαφορετικότητά του στα παιδιά όλου του κόσμου και να λύσει το πρόβλημα του Άγιου Βασίλη στο παγωμένο Βορρά, όταν η πυκνή ομίχλη τον εμπόδιζε να βρει το δρόμο για να μοιράσει τα δώρα. Ο Άγιος Βασίλης πιστός στο καθήκον του να ολοκληρώσει την αποστολή του στο μοίρασμα των δώρων σε όλα τα πλάσματα του κόσμου, σκόνταφτε στα σκοτεινά δωμάτια των παιδιών. Και όλο αυτό συνεχίστηκε μέχρι που μπήκε στο δωμάτιο του Ρούντολφ που ήταν τόσο φωτεινό ώστε ο Άγιος έβλεπε λες και ήταν μέρα. Τότε του ήρθε η καταπληκτική ιδέα να ζητήσει από τον Ρούντολφ να ηγηθεί των οκτώ ταράνδων του για να του φωτίζει το δρόμο και να βλέπει τι δώρα να κάνει σε κάθε παιδί. Από εκείνη την ημέρα, ο Ρούντολφ έγινε αναπόσπαστο μέλος της ομάδας του Άγιου Βασίλη και οι κοροϊδίες για τη φωτεινή του μύτη, μετατράπηκαν σε θαυμασμό.

Έτσι τον γνωρίσαμε και εμείς, σαν το αγαπητό ελαφάκι που τραγουδήθηκε όσο κανένα, οδήγησε όλη την ομάδα του στη φωτεινή διαδρομή της και έδωσε χαρά στα παιδάκια όλου του κόσμου. Μια ιστορία που αγάπησε τόσο ο δημιουργός του όσο και όλοι εμείς. Ένα παραμύθι που καταφέρνει 82 χρόνια από τη γέννηση του κοκκινομύτικου αγαπημένου ελαφιού να παραμένει ο ήρωας για κάθε παιδί που γίνεται θύμα εκφοβισμού γιατί διαφέρει. Μια διδαχή αναλλοίωτη στο χρόνο που υπενθυμίζει σε μικρούς και μεγάλους πως μόνο αποδεχόμενοι τη διαφορετικότητά μας μπορούμε να διεκδικήσουμε το σεβασμό του άλλου και πως δεν υπάρχει τίποτε που να μπορεί να μας σταματήσει αρκεί στην ψυχή μας να φωλιάζει η καλοσύνη και η αγάπη.  

💥Και μια σημαντική υποσημείωση: σύμφωνα με τους καθηγητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, ο Ρούντολφ στην πραγματικότητα ήταν κορίτσι, γιατί μόνο τα θηλυκά ελάφια διατηρούν τα κέρατά τους μέχρι την άνοιξη, ενώ τα αρσενικά τα χάνουν πριν τα μέσα Δεκέμβρη.