Η σημασία της μεγαλόφωνης ανάγνωσης

Από μικροί μαθαίνουμε τη σημασία της ανάγνωσης. Μέσα από το παραμύθι που θέλαμε να ακούμε ξανά και ξανά, αποκτούσαμε οικειότητα με τα κείμενα και ας μην γνωρίζαμε ακόμη να διαβάζουμε, νιώθαμε δυνατά συναισθήματα και ας μην ήμασταν εμείς οι πρωταγωνιστές, ταυτιζόμασταν με τους ήρωες. Αδημονούσαμε να αφεθούμε στην ζεστασιά της μητρικής ή της πατρικής φωνής που διάβαζαν το αγαπημένο μας παραμύθι πριν μας ακουμπήσουν γλυκά στην αγκαλιά του Μορφέα. Με τη σειρά μας όταν μεγαλώνουμε, διαβάζουμε μεγαλόφωνα και «ερμηνεύουμε» με τη φωνή μας κείμενα για να τους δώσουμε ζωή και συναίσθημα και να απομνημονεύσουμε λεπτομέρειες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως στην αρχαιότητα έδιναν μεγάλη σημασία στο «ευ λέγειν», τον προφορικό λόγο. Το να ξέρει κάποιος να μιλά σωστά ισοδυναμούσε με το να ξέρει να σκέπτεται. Γι’αυτό και η μάθηση της τέχνης της ανάγνωσης και της ευφράδειας και ρητορικής έγιναν αντικείμενο διδασκαλίας.

Και σήμερα γνωρίζουμε πως η εκφορά του λόγου, όταν εξασκείται κατά την ανάγνωση, οδηγεί στην ευγλωττία και συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση του κειμένου.Το ερώτημα είναι άν σταματάμε την μεγαλόφωνη ανάγνωση μόλις μάθουμε να διαβάζουμε μόνοι μας. Για πολλούς η απάντηση είναι αρνητική. Και αυτό γιατί η απόλαυση της ανάγνωσης έχει ταυτιστεί με μια ευχάριστη δραστηριότητα που μετατρέπεται σε σχέση ζωής και που οι ίδιοι επαναλαμβάνουμε στην ενήλικη πορεία μας είτε για χάρη δυο μικρών ματιών που διψούν για να τους διαβάσουμε μια ακόμη ιστοριούλα προτού ταξιδέψουν στη χώρα των ονείρων, είτε για χάρη της δικής μας αντίληψης των γραφομένων και του βαθύτερου νοήματός τους. Άλλωστε όπως λέει και μια κινέζικη παροιμία «ακούω και ξεχνώ, βλέπω και θυμάμαι, κάνω και καταλαβαίνω». Η εκφραστική ανάγνωση έχει τη δύναμη να μας μεταφέρει μέσα στο κείμενο και το βαθύτερό του νόημα. Μας βοηθά να κατανοούμε και να απομνημονεύουμε καλύτερα αυτό που ακούμε.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα ακούσετε το παιδί σας να διαβάζει μεγαλόφωνα στο δωμάτιο του ή τον ηλικιωμένο πατέρα σας να διαβάζει μεγαλόφωνα την εφημερίδα του, μην απορήσετε. Είναι ο εκφραστικότερος τρόπος εκπαίδευσης του εγκεφάλου μας να καταγράφει ανεξίτηλα στην μνήμη του πληροφορίες και συναισθήματα!