Πράσινο τσάι και καρκίνος της ουροδόχου κύστης

Ο Μάιος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι η τέταρτη συχνότερη κακοήθεια στη χώρα μας και επηρεάζει δραματικά την ποιότητα ζωής χιλιάδων ανθρώπων. Η πρώιμη διάγνωση και η έγκαιρη θεραπεία έχουν αποφασιστική σημασία για την απόλυτη ίαση. Ίσως η απάντηση για την πρόληψη εμφάνισης του κρύβεται σε ένα θαυματουργό ρόφημα, το πράσινο τσάι.

Γνωστό στους βοτανολόγους ως camelia sinensis, το πράσινο τσάι περιέχει στα φύλλα του επιγαλλοκατεχίνη-3 (EGCG), μια αντιοξειδωτική ουσία με ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση. Στην πρακτική ιατρική το πράσινο τσάι συχνά δίνεται ως διουρητικό προκειμένου να αποβάλλει τις κατακρατήσεις από το σώμα μας. Ας εστιάσουμε στη σχέση που έχει με την ουροδόχο κύστη μας, ειδικά για όσους επισκέπτονται αρκετά συχνά την τουαλέτα μέσα στην ημέρα. Οι περισσότεροι θεωρούν το ζήτημα της ούρησης δεδομένο και δεν δίνουν ιδιαίτερη προσοχή μέχρι τη στιγμή που η ημέρα τους και ο νυκτερινός τους ύπνος αρχίζει να διαταράσσεται εξαιτίας της δραστηριότητας της κύστης τους. Τότε κάνουν την εμφάνισή τους τα φάρμακα. Αντιχολινεργικά φάρμακα για τη συχνοουρία που προκαλούν ξηροστομία, διαταραχές στην όραση και αστάθεια. Συνθετικά οιστρογόνα ενδέχεται να βοηθήσουν στη μείωση των συσπάσεων της κύστης, αλλά με τις επικίνδυνες συνέπειες των ορμονών για την υγεία μας. 

Μήπως λοιπόν, είναι καιρός να στραφούμε σε κάτι πιο φυσικό, όπως το πράσινο τσάι; Παρόλο που το τσάι είναι το ρόφημα με την μεγαλύτερη κατανάλωση στον πλανήτη, λίγοι γνωρίζουν πως τα φύλλα του πράσινου τσαγιού δέχονται τη λιγότερη επεξεργασία μετά το λευκό και αυτός είναι ο λόγος που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες. Σε μια πρόσφατη έρευνα που διήρκησε 3 μήνες, βρέθηκε πως άνδρες που έπασχαν από προβλήματα ούρησης και στύσης, είδαν βελτίωση των συμπτωμάτων κατά ποσοστό 35%. Πολλές ακόμη έρευνες αποκαλύπτουν πως το πράσινο τσάι δρα ως αντιβιοτικό ενάντια στο κολοβακτηρίδιο E.coli και τον θανατηφόρο σταφυλόκοκκο, προστατεύοντας την κύστη αλλά και ολόκληρο το ουροποιητικό. Επιπλέον, είναι εξαιρετικό για προβλήματα του ουροποιητικού σε ορισμένες γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, βοηθά την καρδιά, τον εγκέφαλο και την καταπολέμηση της χοληστερίνης, ενώ είναι ιδανικό για απώλεια βάρους. 

Ποια είναι η σύνδεση που έχει το πράσινο τσάι με τον καρκίνο; Οι έρευνες δείχνουν πως οι γυναίκες που καταναλώνουν μαύρο και πράσινο τσάι διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Επιπλέον, άτομα που έπασχαν από καρκίνο της ουροδόχου, ειδικότερα οι άνδρες, και κατανάλωναν πράσινο τσάι επιμήκυναν την επιβίωση τους κατά μία πενταετία. Πιθανόν το ίδιο να ισχύει και για όσους πάσχουν από καρκίνο του προστάτη.

Η κατανάλωσή του χρειάζεται βέβαια προσοχή σε όσους ακολουθούν αντιπηκτική αγωγή, στις εγκύους και σε άτομα με νεφρικά ή ηπατικά προβλήματα.   Σίγουρα πάντως ένα φλυτζάνι πράσινο τσάι είναι ευεργετικό για την υγεία σας. Αρκεί να το αφήσετε στο νερό για 3-5 λεπτά και να προσθέσετε οργανικό μέλι, στέβια ή ζάχαρη καρύδας, ή ακόμη και ροδόνερο που θα ενισχύσει την αντιοξειδωτική του δράση αλλά και τη πρόσληψη της βιταμίνης C. Κλείστε τη φύση σε ένα φλυτζάνι και νιώστε τις θεραπευτικές του ιδιότητες σε ολόκληρο τον οργανισμό σας.