Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα ξηρό και ένα αφυδατωμένο δέρμα

Ξηρό δέρμα ή αφυδατωμένο δέρμα; Λίγες γυναίκες γνωρίζουν τη διαφορά και οι περισσότερες κάνουν το λάθος να αποκαλούν το δέρμα τους ξηρό ενώ στην πραγματικότητα είναι αφυδατωμένο και το αντίστροφο. Ποιά είναι η διαφορά τους και ποιες είναι οι λύσεις που θα πρέπει να αναζητούνται για τις δύο περιπτώσεις; Η πραγματικότητα είναι πως το αφυδατωμένο δέρμα έχει μόνο έλλειψη νερού αλλά όχι των φυσικών ελαίων της επιδερμίδας. Αντίθετα το ξηρό δέρμα έχει απόλυτη έλλειψη υγρασίας και των φυσικών ελαίων που τη συγκρατούν εξαιτίας κληρονομικών γενετικών παραγόντων ή ορμονολογικών αλλαγών. Τα φυσικά έλαια επίσης δημιουργούν ένα φράγμα κατά των βακτηριδίων και των περιβαλλοντικών τοξινών. Συνεπώς, τα χαμηλά επίπεδα τους αυξάνουν την ευαισθησία της επιδερμίδας και οδηγούν σε χρόνιες φλεγμονές και μια αλληλουχία βιοχημικών αντιδράσεων που επιφέρουν την κατάρρευση του κολλαγόνου και την πρόωρη γήρανση. Το ξηρό δέρμα έχει μικροσκοπικούς πόρους και όψη θαμπή, κουρασμένη με έντονες λεπτές γραμμές έκφρασης. Και φυσικά η κατάσταση του επιδεινώνεται με τα ακατάλληλα καθαριστικά ή καλλυντικά προϊόντα.Πως περιποιούμαστε το ξηρό δέρμα; Σίγουρα όχι μόνο με ενυδατικές κρέμες. Οι ενυδατικές κρέμες θα πρέπει να διεισδύουν το φραγμό του δέρματος και όχι απλά να διαβρέχουν την επιφάνεια του δίνοντας την ψευδαίσθηση της υγρασίας. Σκεφτείτε το δέρμα σας αλληγορικά σαν έναν δερμάτινο καναπέ που με τα χρόνια αρχίζει και εμφανίζει ρωγμές στην επιφάνεια του. Αν στην επιφάνεια του βάζετε καθημερινά νερό τι θα συμβεί; Θα επιταχύνετε καταστροφή του. Ενώ αν τον περιποιηθείτε με έλαια θα βελτιώσετε άμεσα την εικόνα του. Στο ξηρό δέρμα χρησιμοποιούμε πάντα λιπαρές κρέμες που περιέχουν βούτυρο καριτέ, κερί μέλισσας, σκουαλένιο, κεραμίδια, νιασιναμίδη, πεπτίδια και φυτικά έλαια. Επίσης καλό είναι να καθαρίζουμε το ξηρό δέρμα με γαλάκτωμα και λοτιόν ή να το πλένουμε με κρεμώδη καθαριστικά προϊόντα και ποτέ με μπάρες σαπουνιού ή ισχυρούς καθοριστικούς αφρούς και απολεπιστικά προϊόντα.  

Στον αντίποδα, ένα αφυδατωμένο δέρμα είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη αγωγή από ό,τι ένα ξηρό και αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η αφυδάτωση είναι μια προσωρινή κατάσταση που οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες όπως οι καιρικές συνθήκες και η χρήση επιθετικών καλλυντικών προϊόντων. Το αφυδατωμένο δέρμα έχει διεσταλμένους πόρους, μαύρα στίγματα, και είναι επιρρεπές στην εμφάνιση ακμής.Πώς αντιμετωπίζει κάποιος ένα αφυδατωμένο δέρμα; Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να πίνει πολύ νερό. Επιπλέον, να χρησιμοποιεί καλλυντικά προϊόντα που περιέχουν δροσερά ενυδατικά στοιχεία όπως το υαλουρονικό οξύ και το σκουαλένιο. Να αποφεύγει τα σκληρά καθαριστικά προΐοντα, καθώς και τις κρέμες που περιέχουν ρετινόλη και απολεπιστικούς παράγοντες. Με τη σωστή φροντίδα το δέρμα θα αποκτήσει τα τέλεια επίπεδα υγρασίας του και το αίσθημα τραβήγματος θα εξαφανιστεί. 

Τώρα που γνωρίζετε πως να ξεχωρίζετε το ξηρό από την αφυδατωμένο δέρμα, καθώς και τους χρυσούς κανόνες φροντίδας του, είναι σίγουρο ότι θα αποκτήσετε την πιο λαμπερή, την πιο υγιή, την πιο ενυδατωμένη, την πιο όμορφη επιδερμίδα!