Έλαιο καρύδας

Το έλαιο καρύδας αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή φυσικά προϊόντα με πλούσια οφέλη για την υγεία μας αλλά και την ομορφιά μας. Οι διαιτολόγοι το αντιμετώπιζαν στο παρελθόν με δυσπιστία εξαιτίας της υψηλής του περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά. Όμως η συγκεκριμένη μοριακή δομή δεν οδηγεί σε συσσώρευση του λίπους στο σώμα αλλά στην άμεση μεταφορά του στο συκώτι για δημιουργία ενέργειας και πρόκληση θερμογένεσης με αποτέλεσμα την καύση θερμίδων. Πλέον, το λάδι καρύδας βρίσκεται στα ράφια φαρμακείων, καταστημάτων με βιολογικά είδη και αρκετών supermarket.

🥥 Το έλαιο της καρύδας έχει όλες τις αρετές και ιδιότητες οι οποίες συμβάλλουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου Alzheimer’s. Η νόσος Alzheimer’s είναι η πιο κοινή αιτία άνοιας σε όλο τον κόσμο. Στους ασθενείς φαίνεται ότι παρουσιάζεται μειωμένη ικανότητα του εγκεφάλου να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη. Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση λαδιού καρύδας οδηγεί σε άμεση βελτίωση της λειτουργίας, γιατί προσφέρει την εναλλακτική πηγή ενέργειας στα εγκεφαλικά κύτταρα. 

🥥 Τροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες, το έλαιο καρύδας είναι κατάλληλο για την θεραπεία διαφόρων διαταραχών. Η πιο γνωστή θεραπευτική χρήση αφορά την επιληψία στα παιδιά, καθώς μειώνει δραματικά το ποσοστό των επιληπτικών κρίσεων.

🥥 Συμβάλλει στην απώλεια βάρους, γιατί μπορεί να μειώσει την όρεξη και να αυξήσει την καύση του λίπους. Μάλιστα, φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη μείωση του κοιλιακού λίπους, που είναι επικίνδυνο και συνδέεται με πολλές ασθένειες. Σε μελέτες στις οποίες συμμετείχαν άτομα με συγκέντρωση λίπους γύρω απ’ την κοιλιακή χώρα, όταν προστέθηκε στη διατροφή τους 30 ml λάδι καρύδας ανά ημέρα, παρατηρήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα σημαντική μείωση τόσο του δείκτης μάζας σώματος όσο και της περιμέτρου της μέσης!

🥥 Εξολοθρεύει όλους τους επιβλαβείς παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως βακτήρια, ιούς και μύκητες.

🥥 Αυξάνει τα επίπεδα της HDL καλής χοληστερόλης στο σώμα σας, γι’ αυτό και μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς και των αγγείων. Εκτός από τα ευεργετικά αποτελέσματα για τον οργανισμό μας, το έλαιο καρύδας συμβάλλει στην φυσική ευεξία και την ομορφιά, για αυτό και είναι ιδιαίτερα αγαπητό ως καλλυντικό. Συγκεκριμένα, βελτιώνει την εμφάνιση του δέρματος και των μαλλιών μας, που ταλαιπωρούνται καθημερινά από τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Μελέτες δείχνουν ότι το έλαιο καρύδας μπορεί να βελτιώσει την περιεκτικότητα σε υγρασία του ξηρού δέρματος και να μειώσει τα συμπτώματα του εκζέματος. Το χρησιμοποιούμε στην περιποίηση του προσώπου, καθώς ενυδατώνει και απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα χαρίζοντας ενυδάτωση. Μια μελέτη δείχνει ότι προστατεύει και ως ασθενές αντιηλιακό, αφού εμποδίζει το 20% των υπεριωδών ακτινών του ήλιου να φτάσουν στην επιδερμίδα μας. Απαραίτητη βασική πρώτη ύλη στην παρασκευή διάφορων σαπουνιών, εμπεριέχεται συχνά σε σαμπουάν, λοσιόν και ενυδατικές κρέμες προσώπου και σώματος λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων του ελαίου στην υγεία του δέρματος και των μαλλιών μας.Το έλαιο καρύδας μοιάζει να αναζητά τη μόνιμη θέση του στην καθημερινή φροντίδα προς την ευεξία και την υγεία μας!