Παράξενα Πρωτοχρονιάτικα έθιμα

Οι περισσότεροι γιορτάζουμε λίγο πολύ τον ερχομό του νέου έτους με τον ίδιο τρόπο, ανεξάρτητα από τον τόπο που βρισκόμαστε. Υπάρχουν όμως και ορισμένα ήθη και έθιμα που επιφυλάσσουν εκπλήξεις και έχουν ιδιαίτερα παράξενα αλλά και μοναδικά χαρακτηριστικά.

🎉 Για παράδειγμα, στην Ισπανία και σε ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής, δεν λείπουν ποτέ από το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι «τα σταφύλια της τύχης», ένα έθιμο που χρονολογείται από το 1909. Οι Ισπανοί πρέπει να καταναλώσουν ακριβώς 12 ρώγες, προκειμένου να εξασφαλίσουν μια πλούσια σοδειά τη νέα χρονιά και κάθε μία ρώγα πρέπει να τρώγεται με το χτύπημα της καμπάνας τα μεσάνυχτα. 

🎉 Στο Μεξικό, τη Βολιβία και τη Βραζιλία, τα κόκκινα εσώρουχα πιστεύουν πως θα φέρουν έρωτα το νέο έτος, τα κίτρινα πλούτο, τα λευκά αρμονία και τα πράσινα ευημερία, ενώ στην Τουρκία η ανταλλαγή των κόκκινων εσωρούχων θεωρείται δώρο για καλή τύχη. 

🎉 Στη Γερμανία λιώνουν κομμάτια μολύβδου πάνω σε κερί την παραμονή, και στη συνέχεια το ψύχουν σε νερό για να τους αποκαλυφθεί το μέλλον μέσα από ερμηνείες των σχημάτων που μοιάζουν ατελείωτες. 

🎉 Στη Δανία μια παράδοση θέλει να σπάνε πιάτα στις εξώπορτες φίλων και όσο μεγαλύτερος ο σωρός τόσο περισσότερη τύχη πιστεύουν πως θα φέρει η νέα χρονιά στο σπιτικό. 

🎉 Στην γειτονική μας Ιταλία και συγκεκριμένα στη Βενετία, μετά τα πυροτεχνήματα και τα φώτα, η παράδοση απαιτεί ένα φιλί για να πάει καλά η χρονιά. Κάτι που ίσως και φέτος αποτρέψει ο κορωνοϊός, ενώ στη Νάπολη πετούν παλιά αντικείμενα από το μπαλκόνι για να διώξουν το «παλιό». 

🎉 Στο Εκουαδόρ καίνε σκιάχτρα για να ξορκίσουν όσα κακά έφερε η προηγούμενη χρονιά, μια παράδοση που χρονολογείται από το 1895, όταν μια επιδημία κίτρινου πυρετού σάρωσε τον πληθυσμό της περιοχής και έκαψαν τους νεκρούς για να μην εξαπλωθεί η ασθένεια. 

🎉 Στις Φιλιππίνες επιδιώκουν να περιβάλλονται την Πρωτοχρονιά με στρογγυλά αντικείμενα που θυμίζουν νομίσματα, όπως κουμπιά, πουά ρούχα στρογγυλά τρόφιμα, για να τους φέρει ο νέος χρόνος πλούτη. 

🎉 Στον τόπο μας και συγκεκριμένα στη Κρήτη κρεμούν στην πόρτα σκελέτουρα, ένα υπερμεγέθη βολβό που βγάζει ανθάκια και αποτελεί σύμβολο μακροζωίας και τον φυλάσσουν μέχρι την επόμενη Πρωτοχρονιά για να έχουν καλοτυχία και καλή υγεία. Οι περισσότεροι σπάνε ένα ρόδι και κάνουν ποδαρικό με την αλλαγή του χρόνου για καλοτυχία και ευημερία, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στην Κοζάνη πολλοί ντύνονται Μωμόγεροι με παράξενα καπέλα και προβιές και τριγυρνούν στα στενά κάνοντας φασαρία και μαλώνοντας μεταξύ τους εικονικά για να έχουν τύχη τη νέα χρονιά, ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στον Πόντο. Σε άλλες πάλι περιοχές ανάβουν το λεγόμενο Χριστοκούτσουρο (ένα κλαδί από δένδρο με όνομα γένους αρσενικού και ένα θηλυκού) για να διώχνουν τους καλικάντζαρους και την κακοτυχία, ενώ οι γυναίκες μεταφέρουν άδεια κανάτια σε πηγάδια που τα γεμίζουν με νερό και επιστρέφουν σπίτι τους αμίλητες και έχοντας αφήσει στο πηγάδι καλάθια με μέλι, βούτυρο και δημητριακά ως ευχαριστήριο, για να έχει καλή τύχη η χρονιά. 

Όποια όμως και αν είναι τα παράξενα έθιμα σε ολόκληρο τον πλανήτη μας, ένα παραμένει το κύριο ζητούμενο στις καρδιές όλων. Να ξημερώσει μια νέα χρονιά που θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη, που θα φέρνει μαζί της χαμόγελο, καλοτυχία και προκοπή και που στις μέρες μας θα θέλαμε να κουβαλάει το πιο πολύτιμο αγαθό, την υγεία..