Παγκόσμια Ημέρα του καπέλου

Ημέρα του καπέλου σήμερα και υπάρχουν ενδιαφέροντα στοιχεία και πληροφορίες που ίσως δεν γνωρίζετε για αυτό το απαραίτητο αξεσουάρ, που παραμένει επίκαιρο εδώ και αιώνες. 

🎩Το πρώτο αποδεικτικό στοιχεία για την ύπαρξη καπέλου βρέθηκε σε μια σπηλαιογραφία στο Lussac-les-Chateaux στην κεντρική Γαλλία και χρονολογείται 15.000 χρόνια π.Χ. 

🎩Το καπέλο των σεφ είναι ψηλό ώστε να μπορεί εύκολα κάποιος που εργάζεται στην κουζίνα να εντοπίσει τον «αρχηγό» της. Οι δε 100 τσακίσεις του συμβολίζουν τους εκατό τρόπους που μπορεί να μαγειρευτεί ένα αυγό. 

🎩Λέγεται πως όταν ο John Hetherington φόρεσε το πρώτο ψηλό καπέλο το 1797, τρόμαξε τόσο τον κόσμο που κατέληξε στο δικαστήριο να υποχρεωθεί να καταβάλει 50 λίρες πρόστιμο. 

🎩Η βασίλισσα Ελισάβετ Ι είχε ορίσει με νόμο πως κάθε άτομο μεγαλύτερο από την ηλικία των 7 ετών έπρεπε να φοράει καπέλο τις Κυριακές και τις αργίες. 

🎩Τα ταξί του Λονδίνου είχαν ψηλότερη από το κανονικό οροφή για να επιτρέπουν τη μετακίνηση των κυρίων που φορούσαν ψηλά καπέλα, χωρίς να χρειάζεται να τα βγάζουν. 

🎩Στα μέσα του 19ου αιώνα οι διαιτητές του μπέιζμπολ φορούσαν ψηλά καπέλα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού για να ξεχωρίζουν από τους παίκτες.   

🎩To 1920 υπήρχε ένα περίεργο έθιμο στην Αμερική που όριζε πως όποιος φορούσε ψάθινο καπέλο μετά την 15η Σεπτεμβρίου, θα έτρωγε ξύλο. 

🎩Ta καπέλα Πάναμα δεν κατασκευάστηκαν ποτέ στον Παναμά αλλά στο Εκουαδόρ. 

🎩Είναι μύθος πως οι Βίκινγκς φορούσαν καπέλα-κράνη με κέρατα. 

🎩Ο πρώτος μάγος που έβγαλε ένα λαγό από το καπέλο του ήταν ο Γάλλος Louis Comte το 1814. 

🎩Υπάρχει νόμος στο Γουαϊόμινγκ που απαγορεύει να φοράει κάποιος καπέλο όταν κρύβει τη θέα σε θέατρα και χώρους ψυχαγωγίας, ενώ στη πόλη Φάργκο ένας νόμος απαγορεύει τα καπέλα κατά τη διάρκεια του χορού και μάλιστα με ποινή φυλάκισης!  

🎩Το μικρότερο καπέλο που φορέθηκε από άνδρα ήταν το 18ο αιώνα και είχε μέγεθος 5Χ10 εκατοστά. 

🎩Τα χρώματα στα σκληρά καπέλα-κράνη ασφαλείας που φορούν οι εργαζόμενοι στα κατασκευαστικά έργα έχουν συγκεκριμένη σημασία και διαχωρίζουν τις ομάδες που τα φέρουν. Τα λευκά φοριούνται από τους μηχανικούς ή τους επιβλέποντες, ενώ τα μπλε από τους τεχνικούς συμβούλους. Οι υπεύθυνοι ασφαλείας φορούν πράσινα κράνη, ενώ οι εργάτες κίτρινα και πορτοκαλί και ροζ φορούν οι νεοπροσλαμβανόμενοι εργάτες και οι επισκέπτες. 

🎩Το μαλακό καπέλο, η Φεντόρα όπως ονομάζεται, φοριόταν αρχικά από γυναίκες σαν σύμβολο της γυναικείας ανεξαρτησίας και αντίστασης στις πατροπαράδοτες διακρίσεις μεταξύ των δύο φύλων. Σήμερα φοριέται και από τα δύο φύλα. Το όνομά του το πήρε από την Πριγκίπισσα Φεντόρα Ρομανώφ, στο ομώνυμο θεατρικό που γράφτηκε για την ηθοποιό Σάρα Μπερνάρ. 

🎩Η Ρεπούμπλικα πήρε το όνομά της από την ηρωίδα του μυθιστορήματος του G. du Maurier χάρη στην ηθοποιό που την υποδύθηκε και έκανε μόδα το συγκεκριμένο καπέλο. 

🎩Υπάρχει μια πληθώρα από διάσημα καπέλα που κατά καιρούς αγαπήθηκαν, όπως το Μπερέ, για το δημοφιλές πεπλατυσμένο καπέλο που είναι διάσημο στη Γαλλία, ο Κώνος που φοράμε ανεξαρτήτως ηλικίας στα γενέθλια και τις γιορτές, το Μπαλμόραλ το Σκωτσέζικο μαλακό καπέλο με τη φούντα στην κορυφή και το Μπήβερ το ημίψηλο που αγαπήθηκε από τον Α. Λίνκολν. Όσο για το καουμπόικο, αυτό έγινε διάσημο σε όλο τον κόσμο ως το καπέλο των τεξανών αγελαδάρηδων μα όχι μόνο. Το δε δικό μας «ψαράδικο» με το μικρό γείσο καπέλο συναγωνίστηκε τα πλατύγυρα των ταινιών που έκαναν διάσημα γνωστές ηθοποιοί τη δεκαετία του 60. 

Όποιο όμως και να είναι το μέγεθος ή σχήμα του ένα είναι το σίγουρο, πως το καπέλο ήρθε για να μείνει στην ιστορία της ανθρωπότητας και πως όσα χρόνια και αν περάσουν το αγαπημένο αξεσουάρ του κεφαλιού δεν θα πάψει ποτέ να γοητεύει, να τραβά τα βλέμματα και να δίνει την πινελιά προσωπικότητας που εμείς θέλουμε ανάλογα με τον τύπο καπέλου που επιλέγουμε κάθε φορά.