Η Γαϊδουροχώρα. Φροντίδα και αγάπη για τα γαϊδουράκια!

Κηδεμόνας ενός ζώου… Εκ του ρήματος «κήδομαι» που σημαίνει φροντίζω. Εσύ όμως παραμελείς, υποσιτίζεις, αδιαφορείς για την υγεία του, το κρατάς μόνιμα δεμένο, το εξαντλείς στη δουλειά, παραμορφώνεις τις αρθρώσεις του από το βάρος και όταν δεν σου είναι χρήσιμο το αφήνεις στο έλεος των αδέσποτων σκυλιών και των άγριων ζώων.

Μιλάμε για τα γαϊδουράκια! Αυτά τα υπάκουα, τρυφερά, κοινωνικά και απίστευτα εργατικά ζώα. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τα συμπαθή αυτά τετράποδα από τα πολύ παλιά χρόνια για τις γεωργικές εργασίες τους, τις μεταφορές υλικών και αγαθών καθώς και ως μέσον μεταφοράς για τους ίδιους σε δύσβατες ορεινές περιοχές. Τα γαϊδουράκια υπέμειναν κόπους και ταλαιπωρίες αδιαμαρτύρητα για αιώνες, αλλά όταν στην σύγχρονη εποχή αντικαταστάθηκαν απ’ την τεχνολογία και τις μηχανές, έπεσαν σε δυσμένεια και πλέον ο πληθυσμός τους έχει συρρικνωθεί. Δυστυχώς, εκτός απ’ την μείωση του πληθυσμού τους, έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές φορές την ανθρώπινη κακοποίηση και αδιαφορία όταν οι ιδιοκτήτες τους σταματούν να τα φροντίζουν γιατί δεν εξυπηρετούν πλέον τους σκοπούς για τους οποίους αποκτήθηκαν. 

Όλα αυτά τα ζώα όμως έχουν ένα νέο σπίτι. Την Γαϊδουροχώρα, το Ελληνικό Κέντρο στο Κορωπί, που φιλοξενεί εγκαταλελειμμένα γαϊδουράκια και γαϊδουράκια που σώθηκαν με εισαγγελικές αποφάσεις από μία άθλια και επίπονη ζωή. Ζώα που με μεγάλη φροντίδα συνέρχονται από τις ταλαιπωρίες και τον βασανισμό που αντικατοπτρίζεται στο σώμα τους και την συμπεριφορά τους και μαθαίνουν ότι το ανθρώπινο χέρι γνωρίζει να χαρίζει χάδια και όχι τη βία που έμαθαν. Ένας εναλλακτικός χώρος φροντίδας, ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης αφιερωμένος στο γαϊδουράκι. Ο χώρος δεν έχει επιλεχθεί τυχαία, καθώς τα γαϊδουράκια βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον μακριά από πόλεις και οικισμούς και μένουν σε σύγχρονους στάβλους απολαμβάνοντας την τροφή και την φροντίδα. Η τοποθεσία αποτελείται από έναν μεγάλο ελαιώνα, στον οποίο έχουν διαμορφωθεί πολλά μονοπάτια για να κάνουν τις βόλτες τους ζώα και επισκέπτες. 

Σκοπός της Γαϊδουροχώρας είναι να γίνει γνωστό στον κόσμο, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά, το άγνωστο και παρεξηγημένο αυτό ζώο, να αναδειχτούν ο καταπληκτικός του χαρακτήρας και τα ιδιαίτερα χαρίσματα του και να χτιστεί μια νέα συνείδηση σχετικά με την επικοινωνία, τον σεβασμό και την συνύπαρξή μας με αυτό. Υπάρχουν καθημερινά πολλά  βιωματικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους που περιλαμβάνουν την συμμετοχή στην καθημερινή φροντίδα και εκπαίδευση των γαϊδουριών, παιχνίδια και βόλτες σε μονοπάτια της περιοχής μαζί τους. Απώτερος στόχος είναι να ξαναδημιουργηθεί ο σεβασμός και η αγάπη για τα γαϊδουράκια, καθώς επίσης και να ξαναπάρουν τη θέση που τους αξίζει δίπλα στον σημερινό άνθρωπο. Επιπρόσθετα, η επαφή με το γαϊδούρι έχει αποδειχτεί ευεργετική και η ενασχόληση μαζί του μπορεί να βοηθήσει πολλαπλά στην αυτοεκτίμηση και ψυχική ισορροπία όλων μας. Το γαϊδουράκι θεωρείται ιδανικό ζώο για την ψυχολογική ενδυνάμωση του ανθρώπου λόγω του ιδιαίτερα υπομονετικού, ήρεμου και τρυφερού του χαρακτήρα αλλά και λόγω των ήπιων αντιδράσεων του. Είναι ζώο καλοπροαίρετο, κοινωνικό και παιχνιδιάρικο. Και έχει απίστευτο χιούμορ. Ο ρυθμός τους σε επαναφέρει στην πραγματικότητα. Είναι σαν να σου λέει « Ηρέμησε, μην βιάζεσαι, πάρε τον χρόνο σου. Μάθε να ζεις!» 

Η πρωτότυπη αυτή ιδέα, που υλοποιήθηκε από την ηθοποιό Τατιάνα Παπαμόσχου και τον φωτογράφο Δημήτρη Στουπάκη, έχει ήδη μεγάλη ανταπόκριση και μικροί και μεγάλοι σπεύδουν να γνωρίσουν από κοντά τα συμπαθητικά γαϊδουράκια. Ίσως ήρθε η στιγμή να αναγνωριστεί επιτέλους η αξία και η προσφορά τους απέναντι στον άνθρωπο και μέσω της επαφής μαζί τους να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η προσπάθεια για την διάσωση και φροντίδα τους!