Ο κρόκος

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Ερμής, καθώς έκανε εξάσκηση στη δισκοβολία, χτύπησε θανάσιμα στο κεφάλι τον θνητό του φίλο Κρόκο. Η στενοχώρια του ήταν τόσο μεγάλη, ώστε αποφάσισε να του χαρίσει την αθανασία, μεταμορφώνοντας το άψυχο κορμί του σε ένα πανέμορφο μωβ λουλούδι και το αίμα του στα 3 κόκκινα στίγματα που βρίσκονται στην καρδιά του ανθού.

Ο #κρόκος είναι γνωστός για τις ευεργετικές του ιδιότητες από την αρχαιότητα ακόμη. Οι αρχαίοι Έλληνες τον κατανάλωναν για να καταπολεμήσουν την αϋπνία και τα δυσάρεστα αποτελέσματα του μεθυσιού, ενώ οι Αιγύπτιοι και Ρωμαίοι τον χρησιμοποιούσαν για το βάψιμο των χιτώνων. Η κύρια χρήση του, ωστόσο, ήταν, και παραμένει στην ιατρική. Σύμφωνα με αναφορές, από τα χρόνια του Ιπποκράτη χρησιμοποιούσαν τον κρόκο ως βασικό συστατικό σε διάφορα ιατρικά σκευάσματα και τον συνιστούσαν ως #παυσίπονο, #αντιπυρετικό, #υπνωτικό, #επουλωτικό και αφροδισιακό, ενώ λέγεται πως η Κλεοπάτρα τον πρόσθετε ως συστατικό στα καλλυντικά της.

Στη σύγχρονη ιατρική, σύμφωνα με μελέτες, έχει αποδειχθεί πως η χρήση του κρόκου έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Συγκεκριμένα, η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμβάλλει στη #βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας και στην ενίσχυση της #μνήμης, ενώ οι τελευταίες έρευνες έχουν διαπιστώσει πως προστατεύει από τη γεροντική άνοια και το Alzheimer’s. Για την #καρδιά, λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας γιατί συμβάλλει στημείωση των επιπέδων χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων. Κρόκο δίνουμε και για την ανακούφιση του #στομαχόπονου και των πεπτικών διαταραχών, δεδομένου ότι ενισχύει τη διαδικασία της πέψης. Το αφέψημα του θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τη θεραπεία ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος, όπως το #άσθμα. Θεωρείται φυσικό φάρμακο για την επιδερμίδα και ειδικά για τη θεραπεία της #ακμής λόγω των αντιβακτηριδιακών του ιδιοτήτων. Επιπλέον, οι αντιοξειδωτικές ουσίες του κρόκου παρέχουν προστασία ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες, μεταξύ άλλων, προκαλούν πρόωρη γήρανση. Έχει #ηρεμιστικές ιδιότητες, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του άγχους και του εκνευρισμού. Επιπλέον, προσφέρει στον οργανισμό #ευεξία, πνευματική διαύγεια και #τόνωση. Ορισμένες έρευνες, μάλιστα, έχουν δείξει ότι ο κρόκος έχει ευεργετική επίδραση στις περιπτώσεις ήπιας κατάθλιψης, καθώς φαίνεται να έχει παρόμοια αποτελέσματα με αυτά των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Τέλος, θεωρείται ισχυρό «όπλο» για την ενίσχυση της ανδρικής γονιμότητας και χάρις στην κροκετίνη που περιέχει, αποτρέπει την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Στην Ελλάδα το «χρυσάφι της ελληνικής γης» όπως συνηθίζεται να προσονομάζεται, καλλιεργείται στην Κοζάνη, είναι εξαιρετικής ποιότητας και εξάγεται σε όλο τον κόσμο.