Οι κίνδυνοι που κρύβονται στο σφουγγαράκι της κουζίνας μας

Ίσως πολλοί αγνοούμε, τους κινδύνους που κρύβει το σφουγγαράκι της κουζίνας μας. Μπορεί να καταλήξει πιο βρώμικο από μια παραμελημένη τουαλέτα, να μολύνει επικίνδυνα τον πάγκο της κουζίνας μας, τα πιάτα και τα ποτήρια που θα πλύνουμε.

Στην ουσία, το φαινομενικά καθαρό σφουγγαράκι μας αποτελεί το καταφύγιο για 54 δισεκατομμύρια βακτηρίδια και μικροοργανισμούς ανά κυβικό εκατοστό. Ναι, σωστά διαβάσατε. Παθογόνα, κρυμμένα στις κυψέλες του που περιμένουν να απελευθερωθούν στον οργανισμό μας με το «πλύσιμο» των κουζινικών μας. Και είναι πολλές φορές, αυτό η αιτία των περιστατικών διάρροιας, εμετού και σοβαρής γαστρεντερίτιδας που προκύπτουν από την κατανάλωση φαγητού στο σπίτι ή όταν τρώμε έξω και ας επιρρίπτουμε την ευθύνη στο κακομαγειρεμένο φαγητό, στο άψητο κρέας, στο μπαγιάτικο ψάρι.. 

Ας γνωρίσουμε όμως συνοπτικά τα πιο ανησυχητικά μικρόβια που φιλοξενούνται στο σφουγγαράκι της κουζίνας μας. Έχουν δύσκολα επιστημονικά ονόματα για να τα συγκρατήσουμε αλλά ας ενημερωθούμε για τους απειλητικούς κινδύνους που εγκυμονούν για την υγεία μας.

➡️ Καμπυλοβακτηρίδιο. Ένα βακτηρίδιο που προκαλεί πυρετό, κοιλιακό άλγος και σοβαρές διάρροιες. Το συναντάμε συχνά στα άπλυτα λαχανικά, στο ώμο κρέας και στα άψητα πουλερικά, όμως εκείνο λατρεύει να ζει στο σφουγγαράκι της κουζίνας.. 

➡️ Εντεροβακτηρίδιο cloacae. Άλλος ένας ύπουλος εχθρός που καιροφυλακτεί στο σφουγγαράκι μας, το βακτηρίδιο αυτό, παραμένει στο γαστρεντερικό μας σύστημα και ξυπνά συνήθως με τη μορφή σοβαρής λοίμωξης που απαιτεί νοσηλεία. Μια λοίμωξη που επιτίθεται στο δέρμα, το αναπνευστικό, τα εσωτερικά όργανα και το αίμα και σε ορισμένες οδηγεί σε πνευμονία, σηψαιμία και μηνιγγίτιδα.

➡️ E. Coli. Το γνωστό σε όλους μας κολοβακτηρίδιο που οδηγεί σε στομαχόπονους και δεν βρίσκεται στις τροφές αλλά στον πραγματικό «ύποπτο», το σφουγγαράκι μας. Το E.coli ενδέχεται να προκαλέσει και διάρροια, ελαφρύ πυρετό, ναυτία και εμετούς, συμπτώματα που οδηγούν σε γενικότερη αδυναμία, αφυδάτωση αλλά και σε επιπλοκές όπως η νεφρική ανεπάρκεια.

➡️ Klebsiella. Άλλο ένα βακτηρίδιο που χτίζει το σπιτικό του στο σφουγγαράκι μας. Και ενώ υπάρχει στην φυσιολογική χλωρίδα του οργανισμού μας, τείνει να ανατέλλει σε άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό. Η σοβαρή και παντοδύναμη Klebsiella ενδέχεται να εξελιχθεί σε εξαιρετικά επικίνδυνη λοίμωξη που κανένα αντιβιοτικό δεν θα μπορέσει να καταπολεμήσει, με αποτελέσματα τραγικά για την υγεία του ατόμου.

➡️Moraxella osloensis. Άλλος συνήθης ύποπτος μικροοργανισμός, άγνωστος στους περισσότερους, και συνήθως συναντάται στα ρούχα που μυρίζουν μούχλα όταν παραμένουν υγρά μετά από το πλύσιμο. Η Moraxella βρίσκει το σπίτι της στο γνωστό μας σφουγγαράκι, προξενώντας μας, δερματικές μολύνσεις, μηνιγγίτιδα, οστεομυελίτιδα, ενδοκαρδίτιδα, ουρηθρίτιδα και αρθρίτιδα. Στα παιδιά ενδέχεται να εμφανιστεί με τη μορφή στοματίτιδας ή εκζέματος.

➡️ Salmonella. Η πασίγνωστη Σαλμονέλα πολλαπλασιάζεται στο σφουγγαράκι μας και στη συνέχεια στα πιάτα, τα ποτήρια και τα μαχαιροπήρουνά μας, προκαλώντας πυρετό, διάρροια και επίπονες κοιλιακές κράμπες. Ένα ύπουλο μικρόβιο που χρειάζεται μια εβδομάδα επώασης για να δείξει τα δόντια του. Επειδή κατοικοεδρεύει και αυτό στην εντερική μας χλωρίδα, μπορεί να αποβεί μοιραία σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό.

➡️ Σταφυλόκοκκος. Ένα ακόμη παθογόνο μικρόβιο του σφουγγαριού μας που αν και συμβιώνει μαζί μας πάνω στο δέρμα μας, μπορεί με την επιμόλυνση να πολλαπλασιαστεί και να εμφανιστεί με τη μορφή δερματικών λοιμώξεων με πυώδεις εκκρίσεις. Μπορεί όμως δυνητικά να εισχωρήσει στα οστά μας, την καρδιά μας και τους πνεύμονες μας, προκαλώντας μολύνσεις επικίνδυνες για τη ζωή.

Γνωρίζοντας όλα αυτά, τι μέτρα πρέπει να λάβουμε για το σφουγγαράκι της κουζίνας μας;

🧽Δεν το χρησιμοποιούμε για να καθαρίσουμε τις επιφάνειες της κουζίνας μας ή επιφάνειες που διαχειριστήκαμε ωμά κρεατικά η ψαρικά. Πλένουμε μόνο τα πιάτα μας, τα ποτήρια μας, και τα μαχαιροπήρουνα μας με αυτό.

🧽Δεν το αφήνουμε να παραμένει σε νερό γιατί αναπτύσσει μικρόβια και μούχλα. Αντιθέτως, μπορούμε να το βάζουμε για 2 λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων ή να το αφήνουμε να στεγνώνει πολύ καλά κάθε φορά που το χρησιμοποιούμε.

🧽Χρησιμοποιούμε γάντια για το πλύσιμο των πιάτων μας, ώστε να αποφύγουμε να μολυνθούμε με μικρόβια που θα τρυπώσουν κάτω από τα νύχια ή στο δέρμα μας.

🧽 Δεν το ανακυκλώνουμε γιατί αποτελείται από πλαστικό που δεν διασπάται στο περιβάλλον. 

🧽 Ενώ στην πραγματικότητα πρέπει να το αλλάζουμε κάθε εβδομάδα, αν φροντίζουμε εξονυχιστικά την απολύμανση του μπορούμε να το κρατήσουνε έως και 1 μήνα. 

🧽Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το σφουγγαράκι με μια βούρτσα κουζίνας, που θα καθαρίσει τα κατσαρολικά χωρίς τον κίνδυνο ανάπτυξης τόσο μεγάλου αριθμού μικροβίων, ιδίως εάν είναι από σιλικόνη, ή με συρματάκι κουζίνας που δεν βοηθά τα μικρόβια να εγκατασταθούν στις ίνες του. Φυσικά το πλυντήριο πιάτων είναι πάντα η καλύτερη μέθοδος απολύμανσης. 

Μήπως ήρθε η ώρα να ξεφορτωθείτε το ξεχασμένο σφουγγαράκι της κουζίνας σας και να το αντικαταστήσετε άμεσα; Να κάνετε το ωραιότερο δώρο στην υγεία σας;


Inspiration credits to: https://suzycohen.com/articles/sponge-germs/