Οι γλάροι του καλοκαιριού

Όμορφοι και χιλιο-τραγουδισμένοι, οι γλάροι, πετούν αμέριμνα πάνω από τα κύματα, γιορτάζοντας μια άκρατη ελευθερία , μια ξεγνοιασιά, τόσο μα τόσο συνυφασμένη με το ονειρικό καλοκαίρι μας και τα ταξίδια στην θάλασσα!

Εντυπωσιακοί φτερωτοί πειρατές με …μια όχι τόσο ευχάριστη φωνή για τα αυτιά μας, εξωστρεφείς και φιλικοί με τους ανθρώπους, ιδιαίτερα με εκείνους που πρόθυμα μοιράζονται το φαγητό μαζί τους. Πετούν πάνω από τη θάλασσα με εκπληκτικούς ελιγμούς και συνάμα είναι δεινοί κολυμβητές όταν εντοπίζουν στο κοπάδι με τα ψαράκια το λουκούλειο γεύμα τους. Ζουν σε πολυάριθμες ομάδες, κοντά στις θαλάσσιες ακτές, γιατί εκεί εντοπίζουν   εύκολα την τροφή τους και κατοικούν σε μικρές φυσικές φωλιές που δημιουργούν οι σχισμές των παραθαλάσσιων βράχων.   Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει τις συνήθειές τους ζώντας κοντά στον άνθρωπο. Μολονότι είναι παμφάγα πτηνά, στην πραγματικότητα τα βλέπουμε να τρώνε συχνά σκουπίδια από κάδους και από χωματερές ή να αναζητούν στα λιμάνια, όσα ψαράκια πετάνε οι ψαράδες. Αυτή η εικόνα του «σκουπιδιάρη» που έχουμε στον νου μας, δεν τους αντιπροσωπεύει απόλυτα. Ωστόσο, προς αναζήτηση της τροφής τους, που γίνεται όλο και σπανιότερη στους υποβαθμισμένους φυσικούς τους χώρους, μεταναστεύουν σιγά-σιγά προς την στεριά και τις μεγαλουπόλεις, ένα ακόμη απτό δείγμα των τεκτονικών αλλαγών στα οικοσυστήματα του πλανήτη! Οι θάλασσες, οι ωκεανοί, οι ακτές και άλλα θαλάσσια οικοσυστήματα αποτελούν οικοτόπους μεγάλης βιοποικιλότητας, στους οποίους συνυπάρχουν σε βιολογική ισορροπία ζώα διαφορετικές ομάδες ειδών και έμβιων όντων. Μικροοργανισμοί, υδρόβια πλάσματα, ψάρια, θηλαστικά και πτηνά συνυπάρχουν αρμονικά. Η ξαφνική απουσία ή μεταβολή του πληθυσμού ενός είδους, διαταράσσει την ισορροπία όλου του συστήματος, γι’ αυτό και οι γλάροι είναι απολύτως χρήσιμοι στο φυσικό τους περιβάλλον και όχι στο αστικό περιβάλλον. 

Από τα  πολύ παλιά χρόνια έχουν συνδεθεί με διάφορες λαϊκές προκαταλήψεις, αλλά οι ναυτικοί τους συμπαθούν, γιατί τους προσφέρουν συντροφιά στα ταξίδια τους. Εμπνέουν ποιητές και συγγραφείς από όλον τον κόσμο χάρη στην εξυπνάδα, την φιλικότητα που δείχνουν προς τον άνθρωπο και την ελευθερία που συμβολίζουν! Στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, έχουν γραφτεί πολλά ποιήματα, αλλά και όμορφες διδακτικές ιστορίες, που εξυμνούν το πνεύμα ανεξαρτησίας τους.Σύμβολο του ανοιχτού πελάγους και της θάλασσας, φέρνουν πάντα στο μυαλό μας ανέμελα καλοκαίρια, παιχνιδιάρικα κύματα, παραμυθένιες παραλίες με γαλάζια νερά, ειδυλλιακά ηλιοβασιλέματα, και μοιάζουν κάθε φορά να μας προσκαλούν να τους ακολουθήσουμε στα πιο ξέγνοιαστα ταξίδια της ζωής!