Κοιτώντας τις τσούχτρες με άλλο μάτι …

Πόσοι από εμάς άραγε δεν φοβήθηκαν να έρθουν αντιμέτωποι με τα υδρόβια αυτά πλασματάκια με το περίεργο σχήμα που πλέουν αμέριμνα στην επιφάνεια της θάλασσας; Ο λόγος βέβαια για τις τσούχτρες που φέτος αποφάσισαν να «γλεντήσουν» το καλοκαίρι τους στις Ελληνικές θάλασσες και εμπλούτισαν τις τσάντες παραλίας μας με ταπεράκια μαγειρικής σόδας για την αντιμετώπιση του «χαιρετισμού» τους με το δέρμα μας.   

Οι μέδουσες έχουν αυξηθεί υπερβολικά τα τελευταία χρόνια και για αυτό ευθύνονται πολλοί παράγοντες, ο κυριότερος όμως είναι η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας, γεγονός που ευνοεί την αναπαραγωγή τους. Οι περισσότεροι ερευνητές, πάντως, υποδεικνύουν ως υπ’ αριθμόν ένα ένοχο την υπεραλίευση, που συντελείται σε όλες τις θάλασσες του κόσμου και δείχνει ότι οι πληθυσμοί των μεγάλων ψαριών, που είναι θηρευτές τους, μειώνονται διαρκώς. Διαταράσσοντας τη φυσική ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος οδηγείς τα θαλάσσια πλάσματα που τρέφονται με μέδουσες στην εξαφάνιση τους.

Υπάρχει βέβαια και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Οι μέδουσες έχουν τον δικό τους σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Τρέφονται με άφθονο ζωοπλαγκτόν, του οποίου η επιβίωση εξαρτάται με την σειρά του απ’ το φυτοπλαγκτόν. Η εξαφάνιση ή η μείωση του πληθυσμού των μεδουσών θα έφερνε σημαντική ανισορροπία στις θάλασσες προκαλώντας υπερβολική αύξηση του πλαγκτόν. Επιπλέον, μία αύξηση στους πληθυσμούς των μεδουσών μπορεί να θεωρηθεί καλό για θαλάσσια είδη που απειλούνται από εξαφάνιση, όπως οι θαλάσσιες χελώνες. Οι μέδουσες αποτελούν τον πιο νόστιμο μεζέ για τις χελώνες και έχει παρατηρηθεί ότι το δηλητήριο των μεδουσών όχι μόνο δεν τις ενοχλεί αλλά τους προκαλεί συναισθήματα ευφορίας, όμοιας με εκείνη που θα ένιωθε ένας άνθρωπος μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Αρέσουν πολύ επίσης και στα καβουράκια που παραμονεύουν στα βραχάκια των ακτών για την επίσκεψη τους. Αδυναμία στις τσούχτρες έχουν επίσης οι αγαπημένοι μας πιγκουίνοι που δυστυχώς δεν προτιμούν τη Μεσόγειο θάλασσα για κατοικία τους. Άλλα ψάρια που τρελαίνονται για μέδουσες είναι οι τόνοι και οι ρέγγες. Μάλιστα, επειδή αποτελούν μεγάλο ποσοστό της διατροφής τους (20 – 30%), η επιβίωση τους εξαρτάται από την ύπαρξη μεδουσών στις περιοχές αυτές. Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μικρά ψαράκια που συμβιώνουν αρμονικά με τις μέδουσες, αναζητώντας καταφύγιο στα πλοκάμια τους! Με την πάροδο του χρόνου έχουν αναπτύξει ανοσία στις τοξίνες των μεδουσών και νιώθουν απόλυτη ασφάλεια από άλλους θηρευτές που διστάζουν να τις πλησιάσουν! 

Φέτος λοιπόν που οι θάλασσες μας πλημμύρισαν από μωβ τσούχτρες κάποια θαλάσσια πλάσματα απόλαυσαν την απόλυτη γιορτή φαγητού! Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα εκνευριστούμε με την παρουσία τους, ας αναλογιστούμε ότι εμείς είμαστε που εισβάλλουμε στον χώρο τους, ενώ εκείνες έχουν μάθει να ζουν σε ισορροπία με τα υπόλοιπα έμβια όντα των θαλασσών. Και μέχρι να παρασυρθούν από τα θαλάσσια ρεύματα μακρυά μας, εμείς φροντίζουμε, πριν βουτήξουμε με φόρα στα γαλάζια νερά που μας προσκαλούν στην αγκαλιά τους, να κάνουμε πρώτα μια εξερεύνηση με την μάσκα μας για την παρουσία τους στην παρέα μας….