Ντίκενς. Ο “εφευρέτης” των Χριστουγέννων

 Χρόνια τώρα η μαγεία των Χριστουγέννων ξεπηδά από τις σελίδες των βιβλίων του και μας ταξιδεύει στον κόσμο της φαντασίας, της συγκίνησης, της αγάπης. Η πένα του αθάνατη όσος καιρός και αν περάσει, μας κρατά συντροφιά τις κρύες νύχτες του χειμώνα και ζωντανεύει σε κάθε ανάγνωση το πνεύμα των γιορτών. Ποιος όμως ήταν ο Κάρολος Ντίκενς;

Ένα φτωχό παιδί, σύμφωνα με τους βιογράφους, με πλούσια συναισθήματα και απέραντη φαντασία. Τα έργα του, αριστουργήματα γραφής, έχουν αντέξει στο χρόνο και έχουν μεγαλώσει πολλές γενιές εδώ και δύο αιώνες. Γεννημένος το Φεβρουάριο του 1812 στο Landport της Αγγλίας, ο Ντίκενς πέρασε φτωχά παιδικά χρόνια, γεγονός που στιγμάτισε την ψυχή του και ώθησε την μυθοπλαστική του ικανότητα. Διέκοψε το σχολείο από τα 15 του για να συντηρήσει την οικογένειά του και μέχρι τα 30 είχε καταφέρει να γίνει ένας από τους πιο δημοφιλείς και πολυδιαβασμένους συγγραφείς της βικτωριανής εποχής που διακρινόταν για τη γλαφυρή του γραφή, την αγάπη για τα παιδιά και τα Χριστούγεννα και τον ρομαντισμό με τον οποίο εξιδανίκευε τους ήρωές του και εναρμόνιζε την πραγματικότητα με τη φαντασία. Από τα 30 συγγράμματα που άφησε πίσω του, τα 5 αφορούσαν τα Χριστούγεννα και άλλα 21 απαριθμούν την αγάπη του για τη συγκεκριμένη γιορτή.

Αυτό όμως που ξεχώρισε και χαρακτήρισε τον ίδιο ως «εφευρέτη» τους, ήταν η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία. Μια ιστορία αγάπης για τον συνάνθρωπο, συμπόνοιας για τον αδύναμο και χαράς που κρύβεται μέσα στην προσφορά. Ο χαρακτηριστικός Ebenezer Scrooge, από φανατικός αρνητής των Χριστουγέννων και φιλάργυρος, μεταμορφώνεται σε ανθρωπιστή και γενναιόδωρο και είναι για κάθε παιδική ψυχή η μετουσίωση της καλοσύνης και της αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο. Η ιστορία αυτή από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας της το Δεκέμβριο του 1943, πούλησε 6.000 αντίτυπα, κάνοντας το συγγραφέα της διάσημο και δίνοντας επάξια στο Ντίκενς το στέμμα του «μάγου» των Χριστουγέννων, του δημιουργού του πνεύματος αγάπης και συμφιλίωσης που εκπροσωπεί αυτή η γιορτή. Ακόμη και η μορφή του σύγχρονου Αι Βασίλη, βασίστηκε στο χαρούμενο Πνεύμα των Χριστουγέννων του.

Χάρη στην πένα του, γεφυρώθηκαν παραδόσεις αιώνων και ζωντάνεψαν συναισθήματα που βάφουν με τα χρώματα της καλοσύνης αυτές τις μέρες. Συναισθήματα αγάπης για τον διπλανό, προσφοράς για τον αδύναμο, προσμονής για τα δώρα και χαράς για τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Ας ευχηθούμε να επισκεφτεί όλους μας το πνεύμα των Χριστουγέννων και να γεμίσει το σπιτικό μας με αγάπη, ευτυχία και παραμυθένια χαρά!