Χριστουγεννιάτικα σύμβολα και στολίδια

Χριστουγεννιάτικα σύμβολα! Η ιστορία πίσω από την πιο όμορφη και ονειρική γιορτή του χρόνου. Ένα ταξίδι στο χρόνο, στις αξίες μας, στην πίστη μας, στις παραδόσεις μας. 

🎄Το αστέρι. Συνήθως, το τοποθετούμε στην κορυφή του χριστουγεννιάτικου δέντρου, αλλά και γενικότερα συνδέεται παραδοσιακά με το εορταστικό πνεύμα των ημερών. Όπως γνωρίζουμε όλοι, το λαμπερό άστρο της Βηθλεέμ ήταν σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη αυτό που οδήγησε τους τρεις Μάγους με τα δώρα από την Ανατολή στον Ιησού. Στις μέρες μας το άστρο συμβολίζει την ελπίδα για καλή τύχη, την ευημερία, τη χαρά και την καλοσύνη. Οι τρεις Μάγοι προσέφεραν στο θείο βρέφος λιβάνι, χρυσό και σμύρνα. Εις ανάμνηση αυτού του γεγονότος ανταλλάζουμε δώρα αυτές τις μέρες. Αυτή η πράξη συμβολίζει την αγάπη και την γενναιοδωρία.

🎄Τα καμπανάκια όμως; Οι άνθρωποι πίστευαν ότι έδιωχναν τα κακά πνεύματα. Καμπανάκια έχουν οι τάρανδοι του Άγιου Βασίλη αλλά και τα προβατάκια που βρίσκονταν στην φάτνη. Έτσι, λοιπόν ,οι καμπάνες μάς υπενθυμίζουν να ενδιαφερόμαστε για εκείνους που έχουν την ανάγκη μας! 

🎄Το στεφάνι που βάζουμε συνήθως στην εξώπορτα είναι ένα παγανιστικό σύμβολο της αιωνιότητας. Συμβολίζει τον αέναο κύκλο της ζωής και της αγάπης( όπως και οι βέρες). Φτιαγμένο από φυτά που παραμένουν πράσινα σε όλη τη διάρκεια των γιορτών συμβολίζει τη ζωή μέσα στον ψυχρό χειμώνα αλλά και την αναγέννηση και τη χαρά της συγκέντρωσης της οικογένειας. 

🎄Τα αγγελάκια έχουν την τιμητική τους αυτές τις μέρες. Οι Άγγελοι αναφέρονται τόσο στην Παλαιά, όσο και στην Καινή Διαθήκη. Ο αρχάγγελος Γαβριήλ ήταν εκείνος που ανακοίνωσε την χαρμόσυνη είδηση της γέννησης του Χριστού. Στις μέρες μας οι Άγγελοι συμβολίζουν την γαλήνη και την αθωότητα.

Στα ανθοπωλεία τις μέρες των γιορτών θα βρούμε και κάποια συγκεκριμένα φυτά σε γλάστρα ή για στολισμό του σπιτιού, όπως το Αλεξανδρινό, το Γκι και το Ου. 

🎄Το Αλεξανδρινό ονομάζεται αλλιώς και «αστέρι της Βηθλεέμ». Το κόκκινο χρώμα του παραπέμπει στα Χριστούγεννα και συμβολίζει την αγνότητα. 

🎄Το Γκι (Ιξός στα ελληνικά) είναι αναπόσπαστο κομμάτι της γιορτινής ατμόσφαιρας. Οι Χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις με κλαριά από Γκι προέρχονται από ένα έθιμο των Ρωμαίων, οι οποίοι συνήθιζαν να στέλνουν κλαδιά δέντρων μαζί με άλλα δώρα στους φίλους τους, κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Saturnalia. Αυτό το έθιμο το υιοθέτησαν και οι πρώτοι Χριστιανοί. Η προέλευση των διακοσμήσεων φαίνεται να συνδέεται και με τους Κέλτες Δρυίδες οι οποίοι διακοσμούσαν τις καλύβες τους με αειθαλή δέντρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, για να τα χρησιμοποιούν σαν κατοικία τους τα πνεύματα του δάσους. Συμβολίζει την καλοτυχία, ενώ στο εξωτερικό είναι ευρέως διαδεδομένο το φιλί κάτω απ’ τα τυχερά του φύλλα. 

🎄Το ου είναι ένας θάμνος που ξεχωρίζει για τους κόκκινους γυαλιστερούς καρπούς του. Στην χώρα μας είναι γνωστό με το όνομα Αρκουδοπούρναρο και τα φύλλα του είναι παρόμοια με του πουρναριού. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα αγκαθωτά φύλλα του αλλά και οι κόκκινοι καρποί του συμβολίζουν τα μαρτύρια του Χριστού. Σε κάθε περίπτωση έχει συνδεθεί με τη μεγαλύτερη γιορτή αγάπης στον κόσμο, τα Χριστούγεννα, και αποτελεί αγαπημένο στολίδι για το σπίτι μας την εορταστική περίοδο, ενώ θεωρείται ότι φέρνει και αυτό καλή τύχη.

🎄Ο στολισμένος αειθαλής κισσός συμβολίζει την αντοχή, την υπόσχεση και τη ζωτικότητα ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

🎄Τέλος, το αποκλειστικά δικό μας ελληνικό σύμβολο, το στολισμένο καράβι συμβολίζει την πλεύση του ανθρώπου στη ζωή. Έθιμο των ναυτικών μας, των ψαράδων μας και των θαλασσοπόρων μας που όμως συνδέθηκε με την αίσθηση του αποχωρισμού και δεν μπόρεσε να εδραιωθεί ως γιορτινό σύμβολο. Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο επικράτησε και στη χώρα μας. 

Σύμβολα και μικρά αντικείμενα που μας δημιουργούν συναισθήματα, εικόνες, συνειρμούς με την μαγεία των Χριστουγέννων!