Μιλάω στον ύπνο μου

Μιλάτε στον ύπνο σας; Αν ναι, μην ανησυχείτε, δεν είσαστε η εξαίρεση. Αν και το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται συχνότερα στις μικρές ηλικίες, οι έρευνες έχουν δείξει πως τα δύο τρίτα των ενηλίκων έχουν μιλήσει στον ύπνο τους κάποια στιγμή. Και όταν μιλάμε για ομιλία στον ύπνο εννοούμε κάθε άρθρωση λόγου, ακόμη και λέξεων ή προτάσεων, καθώς και το απροσδιόριστο μουρμουρητό, ή ακόμη και την κραυγή ή γέλιο που ακούγεται από το στόμα μας.

Η ιδιόμορφη αυτή κατάσταση δεν είναι ανησυχητική αλλά κατατάσσεται στην ίδια κατηγορία με το ροχαλητό ή τις απότομες άθελες κινήσεις που κάνουν ορισμένοι όταν βυθίζονται στον ύπνο. Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη «συζήτηση» ενδεχομένως να προκαλεί αϋπνίες σε όποιον μοιράζεται το ίδιο κρεβάτι με τον κοιμώμενο «ομιλητή». Στα παιδιά η ομιλία στον ύπνο τους είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο, που καθώς μεγαλώνει το παιδί φθίνει, όμως είναι πιθανό να ξαναπαρουσιαστεί στην ενήλικη ζωή τους κυρίως σε περιπτώσεις έντονου στρες ή αϋπνίας. Και ενώ οι περισσότερες φράσεις σε ενήλικους και παιδιά είναι ακαταλαβίστικες, οι έρευνες έχουν δείξει πως μία λέξη είναι η πιο κοινή και δεν είναι άλλη από το «όχι». Παρόλα αυτά, η ορολογία και το συντακτικό λίγο διαφέρουν από αυτό που χρησιμοποιούν οι ομιλούντες όταν είναι ξύπνιοι. Ορισμένοι δε εκφράζονται με φράσεις που αργότερα θυμούνται ότι ταυτίζονται με το όνειρο που έβλεπαν κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, όμως στους περισσότερους αυτό δεν συμβαίνει, καθώς οι έρευνες έχουν δείξει πως το συγκεκριμένο φαινόμενο εμφανίζεται σε εκείνα τα στάδια του ύπνου που δεν υπάρχουν πολλά όνειρα, δηλαδή στην μη-REM κατάσταση, όπου ο εγκέφαλος ηρεμεί. Μάλιστα έχει αποδειχθεί πως η ομιλία στον ύπνο ταυτίζεται με την διαλογή εκείνων των εμπειριών που ο εγκέφαλος θεωρεί σημαντικές για να τις καταχωρήσει στην μακροπρόθεσμη μνήμη του, και «εκφράζεται» στη διάρκεια της διαδικασίας αυτής καθώς μετακινείται μεταξύ των διαφόρων μνημών. Σε περιπτώσεις όμως που κάποιος μιλά στον ύπνο του κατά τη φάση REM, όταν δηλαδή βλέπει όνειρα και τα μάτια κινούνται δεξιά και αριστερά ανήσυχα, τότε πιθανόν να ενδέχεται να συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό από την απλή ομιλία ύπνου, και συσχετίζεται με το ενδεχόμενο εμφάνισης κάποιου εξωπυραμιδικού συνδρόμου, η μίας αρχόμενης άνοιας.

Όσο άκακη όμως και αν εμφανίζεται η ομιλία στον ύπνο σίγουρα είναι πολύ ενοχλητική για όποιον κοιμάται μαζί με τον «πολυλογά», ακόμη αν με ένα απαλό σκούντημα σταματά. Το φαινόμενο της ομιλίας στη διάρκεια της νύχτας, επιδεινώνεται με την έλλειψη ύπνου, γι’αυτό καλό είναι να υπάρχει ποιότητα και διάρκεια στον ύπνο μας. Όσο δε για την άποψη ότι όσοι μιλούν στον ύπνο τους λένε την αλήθεια, αυτό αποτελεί ένα μύθο, καθώς δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση που να υποστηρίζει τη θεωρία πως όποιος κοιμάται βαθιά μπορεί να αποκαλύψει τα πιο μύχια μυστικά του. Γι’αυτό και μην παραφυλάτε να ακούσετε τι θέλει να πει στον ύπνο του ο άνθρωπος που μοιράζεστε το κρεβάτι σας. Το πιο πιθανό είναι πως με το παραμικρό θρόϊσμα ή άγγιγμα θα σας απαλλάξει από το μαρτύριο της ακαθόριστης συνομιλίας με τον εαυτό του.