Πού πήγαν οι μενεξέδες;

Που πήγαν οι μενεξέδες; Μενεξές κατά την τουρκική, Γιούλι στη γλώσσα μας, ένα υπέροχο και μοναδικά αρωματικό λουλούδι. Με ύψος που φτάνει μόλις τα 10 εκατοστά πάνω από το έδαφος, ο διάσημος για το μεθυστική του ευωδιά μενεξές, ήταν για χρόνια το λουλούδι που προμήνυε τον ερχομό της άνοιξης και πλημμύριζε με χρώμα τους φράκτες, τους κήπους και τα παρτέρια όχι μόνο του τόπου μας αλλά και ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου. Στην παλιά Αθήνα, αρχές της άνοιξης, οι ανθοπώλες γέμιζαν καλαθάκια με τα μοσχοβολιστά άνθη του, ενώ οι κυρίες στόλιζαν το πέτο των ταγιέρ τους με τα μικρά μωβ λουλουδάκια που σκορπούσαν το διακριτικό τους άρωμα σε κάθε κίνηση. Γνωστός από τη αρχαιότητα, ο μενεξές υμνήθηκε όσο λίγα άνθη από την εποχή του Ομήρου, του Σαίξπηρ αλλά και των δικών μας Ελλήνων δημιουργών, έγινε τραγούδι, σύμβολο πίστης και άδολης αγάπης.

Ο Ιπποκράτης συνιστούσε τη χρήση του για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, καθώς έβρισκε πως μπορούσε να προλαμβάνει το πονοκέφαλο και τη ζάλη. Μάλιστα οι αρχαίοι Έλληνες το εκτιμούσαν τόσο ώστε την Αθήνα την ονόμαζαν Ιοστέφανον, όχι γιατί υπήρχαν έβριθε από τα μωβ ανθάκια, αλλά γιατί ήταν όμορφη σαν τα Ια, τους σημερινούς μενεξέδες δηλαδή. Οι Ρωμαίοι έβαζαν στο κρασί τους μενεξέδες για το άρωμα τους, σε σημείο που ο Οράτιος τους επέκρινε ότι καλλιεργούσαν περισσότερο μενεξέδες παρά ελιές. Στην δεκαετία του ’30 τα εναέρια τμήματα του φυτού χρησιμοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση κακοηθειών και συμπεριλαμβάνονται ακόμη και σήμερα σε εναλλακτικές θεραπείες. Σαν βότανο δρα ως αποχρεμπτικό, ιδιαίτερα κατά τη θεραπεία της βρογχίτιδας, ενώ βοηθά και στην αντιμετώπιση της καταρροής. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ήπια ηρεμιστική δράση που το κάνει κατάλληλο για την αϋπνία και το άγχος, ενώ το έγχυμα του φυτού χρησιμοποιείται για λοιμώξεις του στόματος, του λαιμού και του ουροποιητικού. Οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν από παλιά τα φρέσκα φύλλα του σαν κατάπλασμα για την ανακούφιση και την επούλωση των θηλών που τραυματίζονταν κατά τη διάρκεια του θηλασμού ενώ τις ρίζες του τις χρησιμοποιούσαν σαν ισχυρό εμετικό και καθαρτικό. Στην ομοιοπαθητική εξακολουθούν να συνιστούν το βάμμα του νωπού φυτού για να καταπραϋνθούν οι πόνοι των αυτιών, μερικές παθήσεις των ματιών και ο επίμονος βήχας.

Εκτός όμως από τις θεραπευτικές του ιδιότητες, ο μικροσκοπικός μενεξές, η μυρωδάτη βιολέτα με το λατινικό όνομα Viola odorata, είναι και πασίγνωστος για το θεσπέσιο άρωμά του που στάθηκε η αιτία να τον διεκδικούν ολάκερες αυτοκρατορίες αρωματοποιίας και καλλυντικών. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και στη φύση οι διάφοροι επικονιαστές εξακολουθούν να ελκύονται από το μεθυστικό του άρωμα σε αντίθεση με τα υπόλοιπα φυτά που τους προσκαλούν με τα χρώματά τους. Σαν βρώσιμο λουλούδι κατέχει πρωταγωνιστική θέση στις σαλάτες και τη διακόσμηση πολλών πιάτων της σύγχρονης υψηλής γαστρονομίας και ζαχαροπλαστικής , ενώ εξακολουθούν να πωλούνται ευρέως τόσο καραμελωμένα άνθη όσο και σιρόπια, μαρμελάδες, καθώς και σοκολάτες με γέμιση πάστας μενεξέ.

Παρόλη όμως τη φήμη που τον συνοδεύει, μοιάζει να έχει εξαφανιστεί από τους κήπους και τα ανθοπωλεία και τη θέση του μοιάζει να κλέβει ο ταπεινός πανσές που όμως δεν διαθέτει ούτε το άρωμα αλλά ούτε και την ομορφιά του χιλιοτραγουδισμένου μενεξέ. Σημάδι της εποχής; Το τέλος του έρωτα και της άνοιξης όπως την ξέραμε παλιά; Ίσως όχι αν ξεκινήσουμε να καλλιεργούμε έστω και τεχνητά τον αρωματικό μενεξέ κοντά σε μια αρκετά ηλιόλουστη θέση, σε παρτέρι ή σαν εδαφοκάλυψη κάτω από τριανταφυλλιές και θάμνους. Είναι βέβαιο πως την επόμενη άνοιξη θα μας ανταμείψει με τα μικροσκοπικά ανθάκια του που θα σκορπούν την ευωδιά τους στον αέρα μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού.

Αν όμως επιθυμείτε να σκορπίσετε στην επιδερμίδα σας νεότητα, λάμψη και μοσχοβολιστή ομορφιά, η αρωματική βιολέτα και το δαμασκηνό τριαντάφυλλο της σειράς Premier Cru της Caudalie υπόσχονται να απελευθερώσουν όλα τα μυστικά τους σε ένα διήμερο ( 8&9 Μαρτίου) ταξίδι αισθήσεων! Αποκτήστε τα αγαπημένα σας καλλυντικά Caudalie με έκπτωση 30% και απολαύστε την πιο ανοιξιάτικη θεραπεία προσώπου!