Μάθε παιδί μου γράμματα … Η ημέρα της Γραμματικής

Ημέρα της γραμματικής σήμερα και οι περισσότεροι μπορεί να σκεφτούν: «άλλη μια βαρετή μέρα, που δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να της δώσω σημασία».Και όμως η γραμματική είναι εξαιρετικά χρήσιμη στην επικοινωνία μας και στην σωστή απόδοση της σκέψης μας. Ειδικά στον γραπτό λόγο μια φράση μπορεί να αποκτήσει διαφορετικό νόημα από αυτό που επιθυμούμε ή να γίνει ακατανόητη.

Οι παλαιότερες γενιές βιώσαμε την εμμονή των δασκάλων μας με τη σωστή γραμματική. Ατελείωτη επανάληψη των κανόνων της και μεγάλη αυστηρότητα στη διόρθωση των γραπτών κειμένων μας. Οι νεότερες γενιές «προστατεύτηκαν» μεν από τις ξεπερασμένες μαθησιακές μεθόδους αλλά παρουσιάζουν βασικές ελλείψεις στην Ελληνική γλώσσα λόγω της άγνοιας των βασικών κανόνων της γραμματικής μας. Η κακή γραμματική μπορεί να επιφέρει την απώλεια αξιοπιστίας και σωστής κατανόησης ενός κειμένου. Γιατί έχει φανεί σε έρευνες πως οι αναγνώστες τείνουν να μην εμπιστεύονται κείμενα με γραμματικά ή ορθογραφικά λάθη, διότι θεωρούν πως αντικατοπτρίζουν την κακή ποιότητα της υπηρεσίας, συμβουλής ή θεώρησης του συγγραφέα. Ειδικά δε, για την αναγνωσιμότητα ενός κειμένου, η γραμματική θεωρείται ένας απαραίτητος παράγοντας για να είναι κατανοητό και να κεντρίσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη που θα θελήσει να το ολοκληρώσει. Ακόμη και οι νέοι, που ως ηλικιακή ομάδα έχουν συνηθίσει σε μια διαφορετικού τύπου συντομογραφική γραπτή επικοινωνία, δείχνουν να ενοχλούνται από ορθογραφικά ή γραμματικά λάθη που συναντούν σε κείμενα. Είναι δε τόσο σημαντική, ώστε μηχανές αναζήτησης, την έχουν κατατάξει ως ένα, αναμφισβήτητα, σημαντικό παράγοντα για τον προσδιορισμό της ποιότητας του περιεχομένου που υπάρχει στο διαδίκτυο. 

Ημέρα της Γραμματικής, λοιπόν, σήμερα και είναι καιρός να τη δούμε με μεγαλύτερη συμπάθεια, να κάνουμε τους μικρούς μας γκρινιάρηδες να την αγαπήσουν και να της δώσουν την προσοχή που της αρμόζει. Γιατί όπως είπε και ο Έλληνας φιλόσοφος Κρίτων:«είναι προτιμότερο να ολισθαίνει κανείς με τα πόδια του, παρά με τη γλώσσα του».