Κόμικς βιβλία. Η λατρεία του χθες και του σήμερα

Κάποτε ήταν τα Μίκυ Μάους, ο Γκούφι, ο Τιραμόλα, ο Σεραφίνο, ο Μπλέικ, τα μικρά εικονογραφημένα βιβλιαράκια που προμηθευόμασταν από το περίπτερο με τα χρήματα του κουμπαρά μας. Ήρωες που μας διασκέδαζαν με τις γκάφες τους και τη γερή δόση αθωότητας και αφέλειας που διέθεταν, έκαναν πάντα το καλό, ήταν δυνατοί και ατρόμητοι. Μας μετέφεραν τα μηνύματά τους μέσα από τις διαδοχικές εικόνες και τα ελάχιστα κείμενα, κάνοντας χρήση συμβόλων που κωδικοποιούσαν τις εκφράσεις, τις σκέψεις, το συναίσθημα, ακονίζοντας την αντίληψη του παιδικού μας μυαλού. 

Η ιστορία τους μπορεί να πει κανείς πως πηγάζει από τις απαρχές της ανάγκης του ανθρώπου να επικοινωνήσει μέσα από σύμβολα και ζωγραφιές, να διηγηθεί μια ιστορία που ο χρόνος δεν θα σβήσει. Με την ανακάλυψη της τυπογραφίας, τα πρώτα σκίτσα κάνουν την εμφάνισή τους αρχικά σε ξυλογραφίες και αργότερα σε φυλλάδια, δίνοντας ένα σατυρικό τόνο στις ιστορίες που αφηγούνταν. Στην Ευρώπη η μαζική παραγωγή τους τον 19ο αιώνα οδήγησε σε μια έκρηξη της δημοτικότητάς τους, για να δώσουν τη σκυτάλη της εξέλιξης στην Αμερική που μετά το μεγάλο κραχ, αναζητούσε διέξοδο προς ένα πιο αισιόδοξο μέλλον. Ο 20ος αιώνας βρίσκει τα κόμικς να επικεντρώνονται στα κατορθώματα διαφόρων υπερηρώων με κυριότερους πρωταγωνιστές τον Superman, τον Spiderman και τον Captain America για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και αντίστοιχα τον Τεν Τεν και τον Αστερίξ για την Ευρώπη, αλλά και τα σούπερ σκανδαλιάρικα ζωάκια όπως ο Μίκυ, ο Ντάφυ, ο Μπακς Μπάνυ και ο Γκούφι του Γουόλντ Ντίσνεϊ. Από τον κατάλογο δεν έλειψαν και τα ελληνικά κόμικς που εμφανίστηκαν τη δεκαετία του ‘40 με κυριότερες φιγούρες τους πρωταγωνιστές του Μικρού Ήρωα.

Με την ανάπτυξη της σύγχρονης τεχνολογίας, τα κόμικς πέρασαν στη νέα εποχή, απέκτησαν διάσταση και κίνηση και έγιναν κινούμενα σχέδια (animations στα αγγλικά). Και ενώ η  δεκαετία του ‘30 βρίσκει τους συμπαθητικούς ήρωες να πρωταγωνιστούν και στη μεγάλη οθόνη και μάλιστα να αποκτούν το δικό τους αστέρι στο Χόλυγουντ, οι προβολείς του 21ου αιώνα πέφτουν στον κόσμο της μακρινής Άπω Ανατολής με τα Manga και τα Anime.Η ιστορία των πρώτων ξεκινά από τον 6ο αιώνα όταν βουδιστές μοναχοί απεικόνιζαν συμβολικές εικόνες όπως τα άνθη κερασιάς που παρέπεμπαν στο πέρασμα του χρόνου. Το 12ο αιώνα πρωτοεμφανίζονται τα gi-ga, γιαπωνέζικες αστείες εικόνες σε μορφή αφίσας, για να φτάσουμε στο 19ο αιώνα στα σύγχρονα Manga, με τα ιδιόμορφα δυσανάλογα σώματα και μάτια που εξέφραζαν έντονα συναισθήματα, αλλά και τους «απόγονους τους» τα Anime, τα χαρακτηριστικά γιαπωνέζικα κινούμενα σχέδια που σχεδιάζονταν στο χέρι και εστίαζαν λιγότερο στην κίνηση και περισσότερο την έκφραση και το ρεαλισμό του υπόβαθρου.  Το Astro Boy, ο πρώτος σύγχρονος πρόγονος των Anime, άνοιξε το δρόμο για μια εκρηκτική εξέλιξη διαφόρων σειρών κινούμενων σχεδίων στην τηλεόραση, με μακροβιότερο το Sazae-san που κατέγραψε 7.000 επεισόδια και δημοφιλέστερο στον υπόλοιπο κόσμο το Pokemon που γνώρισε πρωτοφανή παγκόσμια επιτυχία!

Ο 21ος αιώνας έφερε μαζί με την ψηφιοποίηση των Anime και τη μαζική τους παραγωγή, οι δε ιστορίες τους εκτός από τη σφαίρα της φαντασίας, πραγματεύονται και ένα μέρος της πραγματικής ζωής (slice of life όπως ονομάζονται) με θεματολογία που ξεκινά από το λύκειο και φτάνει μέχρι έννοιες όπως ο ρατσισμός. Εθιστικά και με ιδιαίτερο χιούμορ, διδάσκουν στο σύγχρονο θεατή θέματα όπως η αγάπη και η φιλία και κατέχουν πλέον σημαντική θέση στην ιαπωνική κουλτούρα και όχι μόνο.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν οι Ολυμπιακοί του Τόκιο, όπου οι πρεσβευτές της διοργάνωσης δεν ήταν άλλοι από διάσημους ήρωες Anime.Η αμεσότητα με την οποία θίγουν σημαντικά θέματα, δείχνει πως δεν είναι τυχαίο που τα κόμικς από αστείες ιστορίες κατέκτησαν μια μόνιμη θέση στην καρδιά μικρών και μεγάλων. Ο λόγος είναι γιατί πραγματεύτηκαν την ίδια τη ζωή, κάλυψαν αμέτρητες πτυχές της, φώτισαν με τρόπο ανώδυνο σύγχρονα προβλήματα και προκαταλήψεις και κυρίως διασκέδασαν, δημιούργησαν πρότυπα και άφησαν το δικό τους μοναδικό αποτύπωμα στο χρόνο.