Κολοκύθα: υγεία & διατροφή

Η εικόνα της μας είναι πολύ γνωστή… φιγουράρει δίπλα στη σταχτοπούτα και γίνεται η άμαξα της για το χορό. Σκαλισμένη με τρομακτικά μάτια είναι η πρωταγωνίστρια της γιορτής #Halloween που γιορτάζεται σε πολλές χώρες. Έχει ένα υπέροχο πορτοκαλί χρώμα (αλλά κάποιες ποικιλίες της μπορεί να έχουν πράσινο, κόκκινο ή και λευκό χρώμα) και είναι ένα από τα #δώρα που μας χαρίζει η #φύση το #φθινόπωρο. 

🧡 Είναι πλούσια σε #αντιοξειδωτικά. Το πορτοκαλί της χρώμα προδίδει και την υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο. Τα καροτενοειδή είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθούν μεταξύ άλλων στην πρόληψη #καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η κολοκύθα περιέχει επίσης διάφορες πολυφαινόλες όπως κρυπτοξανθίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που προστατεύουν από διάφορες χρόνιες παθήσεις, από πρόωρη γήρανση και από διάφορες μορφές καρκίνου.

🧡 Ενισχύει το #ανοσοποιητικό. Οι σπόροι κολοκύθας είναι πλούσιοι σε #ψευδάργυρο, ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος και την καταπολέμηση #λοιμώξεων. 

🧡 Προστατεύει #μάτια και #όραση. Το β-καροτένιο στον οργανισμό μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη αυτή είναι απαραίτητη για να έχουμε καλή όραση, κυρίως στο σκοτάδι. Επίσης μια διατροφή υψηλή σε βιταμίνη Α και καροτενοειδή, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που βρίσκονται στην κολοκύθα (συγκεκριμένα ζεαξανθίνη και λουτεΐνη) βοηθούν στην προστασία από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και από τον σχηματισμό καταρράκτη.

🧡 Είναι πλούσια σε #βιταμίνες. Συγκριμένα περιέχει πολύ υψηλές ποσότητες βιταμίνης Α. Η βιταμίνη αυτή είναι σημαντική για την υγεία των ματιών, του δέρματος, των οστών και των δοντιών μας. Επίσης η κολοκύθα περιέχει και άλλες βιταμίνες, όπως βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β2.

🧡 Είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του #εντέρου μας και ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

🧡 Περιέχει #μέταλλα. Η κολοκύθα είναι πλούσια σε #κάλιο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης αλλά και για τη μυϊκή λειτουργία. Επίσης περιέχει και #ασβέστιο, #σίδηρο, #ψευδάργυρο, #χαλκό, #μαγγάνιο και #φώσφορο. Όλα αυτά τα μέταλλα είναι απαραίτητα για το ανοσοποιητικό, το μυοσκελετικό και το νευρικό μας σύστημα.

🧡 Ευεργετική για την επιδερμίδα. Η υψηλή ποσότητα βιταμίνης Α, C και Ε καθώς και ο ψευδάργυρος στην κολοκύθα, την καθιστούν μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να έχουν ένα υγιές και λαμπερό δέρμα.

🧡 Είναι χαμηλή σε #θερμίδες. Τα 100γρ μαγειρεμένης κολοκύθας μάς δίνουν μόλις 20 θερμίδες, ενώ δεν περιέχει καθόλου κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Έτσι μπορεί να αποτελέσει μέρος της καθημερινής μας διατροφής χωρίς να ανησυχούμε για τη σιλουέτα μας. Επίσης αποτελεί ιδανική επιλογή για διατροφή και απώλεια βάρους λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σε φυτικές ίνες που αυξάνουν πιο γρήγορα το επίπεδο κορεσμού.

Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε είναι εξαιρετικά ωφέλιμο να εντάξουμε την κολοκύθα στη διατροφή μας με διάφορους τρόπους. Είτε σαν γλυκό είτε σαν φαγητό. Οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν την κολοκύθα με πραγματική απορία: Που χρησιμοποιείται αυτό το τεράστιο λαχανικό; Πως εντάσσεται στο διατροφολόγιο μου; Υπάρχει μια απίστευτη γκάμα για να την απολαύσετε. Σε αλμυρές και σε γλυκιές συνταγές. Πιο συγκεκριμένα μπορούμε να φτιάξουμε αλμυρή ή γλυκιά κολοκυθόπιτα, κέικ, κρέμες, κουλουράκια, να την κάνουμε πουρέ ή να φτιάξουμε σούπα βελουτέ, να τη μαγειρέψουμε στη γάστρα με κρέας ή με λαχανικά στο φούρνο. Και δεν ξεχνάμε και τους κολοκυθόσπορους, αυτά τα υπέροχα υγιεινά μικρά σνακ που αποτελούν συμπυκνωμένη πηγή πρωτεΐνης και μετάλλων!

Σημείωση: Μπορείτε να τη συντηρήσετε έως και 6 μήνες, αφού το σκληρό της κέλυφος την κάνει ιδιαίτερα ανθεκτική.