Ιαματικό νερό

Όλα ξεκίνησαν από το μακρινό παρελθόν και την μελέτη της ίδιας της φύσης, με το νερό να κατέχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορική πορεία της ιατρικής. Το νερό μέσα από τον αέναο κύκλο του αποθηκεύει πληροφορίες καθώς και τις δονήσεις της φύσης και της ζωής. Το νερό περιέχει τις «αναμνήσεις» των φύλλων και των λουλουδιών που τα άγγιξε σαν βροχή, των μετάλλων και των πετρωμάτων τα οποία διαπέρασε. Περιέχει τις δονήσεις του ανέμου, της θάλασσας, του ήλιου και δυνητικά όλου του οικοσυστήματος της γής.
Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη, « η φύση είναι ο ιατρός των ασθενειών μας» και το νερό συνδέθηκε με την ιδέα της ζωής, το δε θερμό νερό των πηγών με τη θεραπεία διαφόρων νοσημάτων. Ο Ηρόδοτος παρατήρησε πρώτος αυτές τις ιαματικές πηγές και ο Ιπποκράτης μελέτησε τις παθήσεις για τις οποίες ενδεικνύονταν η χρήση τους.
Ήδη από τον 6ο πΧ αιώνα παρατηρούμε την ιατρική τέχνη να ασκείται στα Ασκληπιεία, που λειτουργούσαν σαν τα πρώτα κέντρα υγείας γύρω από θερμές ή ψυχρές πηγές.
Στη σύγχρονη εποχή, ορισμένα κέντρα της δυτικής Ευρώπης εστιάζουν την προσοχή τους στη βελτίωση της υγείας του ανθρώπου μέσα σε ένα όμορφο αισθητικά περιβάλλον όπου ο επισκέπτης πειραματίζεται σε υγιεινές συνήθειες, συμπεριφορές και στάση ζωής.

Έχετε αναρωτηθεί πού οφείλουν τα ιαματικά νερά τις ιδιαίτερες ιδιότητες που τους προσδίδουν την θεραπευτική τους δράση;
Τις οφείλουν στην ιδιαίτερη σύνθεσή τους και στην θερμοκρασία τους. Με την πρόοδο της επιστήμης και τη χημική ανάλυση, οι ερευνητές κατέληξαν ότι οι παράγοντες που επηρεάζουν τη σύνθεσή τους οφείλονται :
▶️ Στην παρουσία μεταλλικών αλάτων και στη διάσπασή τους.
▶️ Σε ειδικές κολλοειδείς ουσίες.
▶️ Σε σπάνια αέρια.
▶️ Στην ακτινοβολία και την ενέργεια που αντλείται από τα βάθη της Γης.

Η θεραπευτική τους δράση έχει σχέση:
▶️ Με την υδροστατική τους πίεση που διευκολύνει λόγω άνωσης την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και την αιμάτωση των νεφρών.
▶️ Με τη διαφορά θερμοκρασίας σώματος και νερού που προκαλεί μυοχαλάρωση.
▶️ Με τη χημική σύστασή τους που διεισδύει στο ανθρώπινο σώμα. Η ιαματική τους επίδραση εφαρμόζεται σε πληθώρα ασθενειών, όπως δερματικές, υπέρταση, αναπνευστικές παθήσεις, ρευματικές κλπ, με πιο συχνές τις παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος. Είναι όμως πάντα απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη του θεράποντος γιατρού για να αποφευχθούν τυχόν αντενδείξεις και να οριστούν κανόνες για τη λουτροθεραπεία, όπως και είναι απαραίτητο να ακολουθείται η φαρμακευτική αγωγή του ασθενούς που επισκέπτεται ιαματικές πηγές.

Αφήστε μια απάντηση