Το νερό είναι η αρχή των πάντων. Είναι η πηγή ζωής των ανθρώπων αλλά και όλων των πλασμάτων της γης.

Αν και η επιφάνεια του πλανήτη μας καλύπτεται κατά 70% από νερό, το συντριπτικό ποσοστό είναι αλμυρό, με μόλις ένα 3% να είναι πόσιμο γλυκό νερό. Από αυτό, ένα μεγάλο ποσοστό παραμένει παγιδευμένο σε παγετώνες και χιονισμένα σημεία του πλανήτη, με αποτέλεσμα μόλις το 1% να μπορεί να καταναλωθεί. Καθώς τις τελευταίες δεκαετίες ο πληθυσμός της Γης έχει τριπλασιαστεί, η κατανάλωση νερού έχει εξαπλασιαστεί με μόνο ένα 50% του πόσιμου νερού να καταναλώνεται ετησίως για να καλύψει τις ανάγκες του ανθρώπου και το υπόλοιπο να καταναλώνεται σε αγροτικές καλλιέργειες ή απλώς να σπαταλιέται.

Ήδη, 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή τα 2/3 της ανθρωπότητας, ζουν κοντά σε ανεπαρκείς πηγές νερού με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι η πλειονότητα των κατοίκων του πλανήτη σύντομα θα αντιμετωπίσει σοβαρές ελλείψεις. Τα τελευταία 25 χρόνια οι ανάγκες για νερό στις μεσογειακές χώρες αυξήθηκαν κατά 60% και τις προσεχείς δύο δεκαετίες η κατανάλωση προβλέπεται να αυξηθεί κατά 40%. Ο κίνδυνος έλλειψης νερού ειναι πλέον ορατός και η ανάγκη παγκόσμιας αντιστροφής του φαινομένου ειναι επιτακτική. Στην Ελλάδα καταναλώνεται το 11% του διαθέσιμου ετήσιου δυναμικού σε νερό, ποσοστό που δείχνει επίσης την ύπαρξη μη ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων μας.

Ας προσπαθήσουμε να μην σπαταλάμε το νερό. Φροντίζουμε για το μέλλον των παιδιών μας, φροντίζουμε για τη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη μας!

Αφήστε μια απάντηση