Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας ή Πολλαπλή Σκλήρυνση (MS)

Την ιδιαίτερη αυτή ημέρα τιμά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά πλάκας, ενώνοντας τη φωνή της με τους περίπου 100 οργανισμούς για την Πολλαπλή Σκλήρυνση παγκοσμίως που προωθούν την έρευνα, προσπαθούν να αλλάξουν τις πολιτικές υγείας, να βελτιώσουν την πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες και να καλυτερεύσουν την ποιότητα ζωής τους. 

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας ή Πολλαπλή Σκλήρυνση (MS) είναι μία φλεγμονώδης ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, που καταστρέφει τα μονωτικά καλύμματα των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ικανότητα επικοινωνίας τμημάτων του νευρικού συστήματος και να δημιουργούνται σωματικά, πνευματικά και νευρολογικά προβλήματα στον πάσχοντα. Καθώς είναι αυτοάνοση πάθηση, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακριβώς πώς προκαλείται, ξέρουν μόνο ότι ο οργανισμός για κάποιο λόγο επιτίθεται στον εαυτό του. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας δεν είναι μεταδοτική ασθένεια, δεν είναι ψυχική διαταραχή, δεν είναι κληρονομική πάθηση. Παρ’ όλα αυτά η έρευνα αλλά και οι ελπίδες για την αντιμετώπισή της προχωρούν. Εμφανίζεται συνήθως σε ηλικία 20-50 ετών, ενώ προσβάλει περισσότερο τις γυναίκες από τους άντρες σε αναλογία περίπου 2:1. Η συμπτωματολογία της είναι τόσο ποικιλόμορφη που θα μπορούσαμε να την παρουσιάσουμε ως την «ασθένεια με τα 1000 πρόσωπα».

Από Σκλήρυνση κατά Πλάκας νοσεί μισό εκατομμύριο στην Ε.Ε. Γεωγραφικά, η συχνότητα της πάθησης φαίνεται να αυξάνεται όσο απομακρυνόμαστε από τον ισημερινό. Παλιότερα το όνομα και μόνο προκαλούσε φόβο, καθώς πολλοί την ταύτιζαν με την αναπηρία, αλλά σήμερα γνωρίζουμε ότι δεν οδηγεί αναγκαστικά σε αναπηρία η νόσος, και ότι υπάρχουν πολλά φάρμακα που επιβραδύνουν ή σταματούν την εξέλιξή τους. Καμία ασθένεια δεν μπορεί να σταματήσει τη δύναμη της ψυχής να νικήσει την αδυναμία του σώματος, όσο σκληρή και αν είναι. Ας είναι αυτή η μέρα η αρχή για να συνδράμουμε όλοι για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που πάσχουν από Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Αφήστε μια απάντηση