Επαναφέροντας την όρεξη σε έναν ηλικιωμένο

Γερνάμε και καθώς ο χρόνος αφήνει ανεξίτηλα τα σημάδια του σώμα, η όρεξη ορισμένων ηλικιωμένων μοιάζει να φθίνει και αυτή εις βάρος της υγείας και της ισορροπίας του οργανισμού τους. Γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε, για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται την απαραίτητη ενέργεια, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ώστε να αντιμετωπίζει οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας ενδέχεται να εμφανιστεί καθώς ο άνθρωπος γερνάει. Και αυτή η απώλεια όρεξης που συναντάται συχνά σε όσους διάγουν την τρίτη ηλικία, είναι ένα φαινόμενο που όταν επιμένει, σημαίνει συναγερμό για το άτομο που αρνείται να φάει αρκετά για να συντηρηθεί σωστά. 

Ο λόγος που παρατηρείται συχνά αυτό το φαινόμενο στους ηλικιωμένους οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων όπως:

·      Αλλαγές στους γευστικούς κάλυκες ή στην όσφρηση

·      Αργός μεταβολισμός

·      Μείωση των ενεργειακών αναγκών

·      Αλλαγές στο γαστρεντερικό σύστημα

·      Δυσκολίες στη μάσηση ή την κατάποση

·      Αφυδάτωση

·      Παθολογικά αίτια όπως μολύνσεις της στοματικής κοιλότητας και του λάρυγγα, άνοια, κατάθλιψη και μοναξιά.

·      Παρενέργειες από φαρμακευτικές αγωγές (για παράδειγμα ξηρότητα στόματος)

·      Οδοντιατρικά προβλήματα που επηρεάζουν τη απόλαυση του φαγητού 

Είναι όμως, απαραίτητο να μην παραδίδουμε τα όπλα όταν βλέπουμε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο να χάνει την όρεξή του, αλλά να παλέψουμε για να την επαναφέρουμε και υπάρχουν ορισμένοι τρόποι που μπορούν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα: 

➡️ Ξεκινήστε με τη δημιουργία μιας ρουτίνας φαγητού που θα ακολουθεί ο ηλικιωμένος καθημερινά και που σύντομα θα εκπαιδεύσει τον εγκέφαλό του σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας να αναζητά τροφή. 

➡️ Ενθαρρύνετε τις κοινωνικές συναναστροφές επειδή πολλοί με κινητικά προβλήματα τείνουν να απομονώνονται. Μια έξυπνη μέθοδος είναι να τον ενθαρρύνετε σε εθελοντικές δράσεις. 

➡️ Αυξήστε τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνει χωρίς απαραίτητα να αυξήσετε το μέγεθος των μερίδων. Ένας έξυπνος τρόπος είναι να του παρέχετε 5 γεύματα ημερησίως, έστω και με μικρότερες μερίδες, που θα τον αναγκάζουν να παίρνει την απαιτούμενη ενεργειακή δοσολογία χωρίς να παλεύει με την όρεξή του. Χρειάζεται όμως προσοχή ώστε αυτά τα γεύματα να περιέχουν υψηλή ποσότητα βιταμινών και πρωτεϊνών και καλών λιπαρών που θα δίνουν ώθηση στην υγεία του, όπως για παράδειγμα ελαιόλαδο, φυστικοβούτυρο, αβοκάντο, μαλακά τυριά, αυγά και κρέατα ψιλοκομμένα. 

➡️ Ενθαρρύνετε τον να τρώει με το χέρι, αν το επιτρέπει ο τύπος της τροφής. Σε πολλές περιπτώσεις ένα τρεμάμενο χέρι δεν μπορεί να κρατήσει το πηρούνι ή το κουτάλι και αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά για τον ηλικιωμένο και κάνει αδύνατη την κατανάλωση του γεύματος από τον ίδιο. Δώστε του κροκέτες ψαριών, κεφτεδάκια, κοτομπουκιές, μικρά σάντουιτς, ψιλοκομμένα λαχανικά σε λωρίδες, φρούτα και οποιαδήποτε άλλη τροφή δεν χρειάζεται μαχαιροπήρουνο και αφήστε τον να τα καταναλώσει ανενόχλητος. 

➡️ Φροντίστε να του παρέχετε μικρά υγιεινά σνακ ανάμεσα στα κύρια γεύματα που θα του παρέχουν ενέργεια και θα εμπλουτίζουν το διαιτολόγιό του με θρεπτικά συστατικά, όπως γιαούρτι, τυρί κομμένο σε κομματάκια, κρακεράκια, σοκολάτα. 

➡️ Δώστε του γεύματα σε μορφή smoothie ή χυμού που θα έχετε ανακατέψει με γάλα, λαχανικά και φρούτα, και μαγειρέψτε του σούπες και πουρέ λαχανικών που θα τον βοηθούν στην κατάποση. 

➡️ Η άσκηση είναι ένας φυσικός τρόπος αύξησης της όρεξης του ηλικιωμένου γιατί μεταβάλλει τις ενεργειακές του ανάγκες αλλά και το μεταβολισμό του. Το γεγονός αυτό θα λειτουργήσει θετικά προς την κατεύθυνση της αναζήτησης τροφής για να αναπληρώσει την ενέργεια που καταναλώνει. 

➡️ Δώστε του κάποιο διεγερτικό της όρεξης αφού όμως συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό του ώστε να είναι συμβατό με την φαρμακευτική αγωγή που πιθανώς ο ηλικιωμένος λαμβάνει. 

➡️ Τέλος, δώστε του πολλά υγρά για να καταπολεμήσετε την ξηρότητα του στόματος, τροφές που είναι εύκολες στην μάσηση και αφήστε τον να επιλέγει τα γεύματα που του αρέσουν περισσότερο. 

Πάνω από όλα όμως, φροντίστε τον με απεριόριστη υπομονή και επιμονή γιατί η αγάπη έχει πολλούς τρόπους έκφρασης και το σωστό διαιτολόγιο ενός αγαπημένου μπορεί να του δώσει πολλά χρόνια καλής ποιότητας ζωής κοντά σας.