Η πράσινη ακτίνα του ηλιοβασιλέματος

Η πράσινη ακτίνα του ηλιοβασιλέματος….ένα πράσινο φλας φωτός πέρα από τον ορίζοντα που εμφανίζεται για μία σύντομη στιγμή καθώς ο ήλιος «βουτάει» στη θάλασσα. Ένα σπάνιο και ενδιαφέρον οπτικό φαινόμενο όπου ένα πράσινο σημείο είναι ορατό στο πάνω άκρο του ήλιου, ένας τύπος αντικατοπτρισμού στον οποίο η ατμόσφαιρα διαθλά το φως του ήλιου και φτάνει στα μάτια μας σαν πράσινη αναλαμπή. Οι πιο συνηθισμένες αναλαμπές αναφέρονται πάνω από το ηλιοβασίλεμα στη θάλασσα σε έναν μακρινό και ανεμπόδιστο ορίζοντα. 

Το θαυμάσιο αυτό φυσικό φαινόμενο παρουσίασε πρώτος ο διάσημος συγγραφέας Ιούλιος Βερν στο μυθιστόρημα του « Η πράσινη αχτίδα». Οι πολυάριθμοι χαρακτήρες του, ταξιδιώτες και ναυτικοί, αναζητούσαν να δουν αυτό το θαύμα για να γίνουν χάρη σε αυτό πλοίαρχοι των πεπρωμένων και να κατέχουν τεράστιους θησαυρούς. Με τη μοναδική πένα του περιγράφει:«Έχετε δει ποτέ σας τον ήλιο, τη στιγμή που χάνεται στο θαλάσσιο ορίζοντα; Ασφαλώς ναι! Τον παρακολουθήσατε ποτέ μέχρι τη στιγμή που το πάνω μέρος του δίσκου του αγγίζει τη γραμμή του νερού και εξαφανίζεται; Πολύ πιθανόν βέβαια. Παρατηρήσατε όμως το φαινόμενο που δημιουργείται ακριβώς τη στιγμή που το λαμπερό αστέρι ρίχνει την τελευταία του αχτίδα σε ξάστερο ουρανό, χωρίς το παραμικρό ίχνος ομίχλης;Ίσως όχι. Ε, λοιπόν, όταν όμως σας παρουσιαστεί, ίσως για πρώτη φορά, η ευκαιρία – γιατί είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο – να κάνετε την παρατήρηση αυτή, δεν θα είναι καμιά κόκκινη αχτίδα αυτή που θα χτυπήσει τον αμφιβληστροειδή του ματιού σας, όπως θα μπορούσατε να υποθέσετε.Θα είναι μια «πράσινη» αχτίδα, ένα χρώμα υπέροχο, ένα πράσινο που κανένας ζωγράφος δε θα μπορούσε να πετύχει στην παλέτα του, ένα πράσινο που δεν το χρησιμοποίησε ποτέ η φύση, ούτε στην απέραντη ποικιλοχρωμία των φυτών ούτε στις αποχρώσεις της πιο καθαρής θάλασσας!Ποτέ δεν έχει αποδοθεί το χρώμα αυτό. Αλλά αν στον παράδεισο υπάρχει πράσινο χρώμα, τότε δεν μπορεί να είναι άλλο απ’ αυτό το πράσινο, που χωρίς αμφιβολία είναι το αληθινό πράσινο της Ελπίδας!»

Η Πράσινη Αχτίδα αναφερόταν σ’ έναν παλιό μύθο που το κρυφό του νόημα παραμένει ακόμα άγνωστο. Ένα μύθο ανεξήγητο που βεβαιώνει ότι η αχτίδα αυτή έχει τη δύναμη να κάνει κάποιον που την είδε , να μη γελιέται ποτέ στα αισθήματα του. Η εμφάνισή της εξαφανίζει τις ψευδαισθήσεις και τις αυταπάτες κι εκείνος που είχε την τύχη να δει την αχτίδα αυτή έστω και για μια φορά, έχει τη δυνατότητα να ψυχολογεί πολύ σωστά και τον εαυτό του αλλά και τους άλλους. Όποιος δει την πράσινη αχτίδα την τελευταία στιγμή του ηλιόλουστου ήλιου θα κερδίσει για πάντα μια ευτυχισμένη μοίρα και θα έχει μόνο χαρά στη ζωή του. 

Μύθοι βγαλμένοι από την ανάγκη του ανθρώπου να ορίζει την καλοτυχία του. Ίσως λοιπόν φέτος αξίζει να παρασυρθούμε από τους μύθους και απολαύσουμε τα υπέροχα ηλιοβασιλέματα του καλοκαιριού μας αφήνοντας το βλέμμα μας να ταξιδέψει με προσμονή στο σημείο του ορίζοντα που θα λάμψει και για εμάς η καλότυχη πράσινη αχτίδα!