Η μόδα του septum

Septum. Μια επαναστατική δήλωση στην άκρη του πιο χαρακτηριστικού σημείου του προσώπου, τη μύτη. Αλλά και ένα κόσμημα που έρχεται από την εποχή των Αζτέκων και των Μάγιας ως αφιέρωση στους θεούς και δήλωση ενηλικίωσης, σήμερα κοσμεί το ρινικό διάφραγμα των νέων δίνοντας μια παιχνιδιάρικη και επαναστατική διάθεση σε αυτόν που το φορά.  

Ιστορικά, το ιδιαίτερο αυτό κόσμημα κοσμούσε τις μύτες των Αφρικανών και Νεπαλέζων, αλλά και ορισμένων φυλών της Νέας Γουϊνέας και των Ινδιάνων της Αμερικής. Στην Ινδία το φορούσαν κυρίως οι παντρεμένες, ενώ στο Νεπάλ και το Μπαγκλαντές έδειχνε την κοινωνική και θρησκευτική θέση της γυναίκας. Οι Αβορίγινες φορούσαν ως septum ένα κόκκαλο για να πετύχουν μια επιθυμητή επίπεδη μύτη, ενώ οι Κινέζοι θεωρούσαν πως ενεργοποιούσε τη θετική ενέργεια που υπάρχει στο σώμα. Septum έχουμε συναντήσει από κόκκαλο, από ξύλο και φυσικά από χρυσό, ανάλογα με την θέση αυτού που το φέρει, με το αρχαιότερο εύρημα να χρονολογείται πριν από 5.300 χρόνια. Στην υπόλοιπη υφήλιο ήταν μόδα τις δεκαετίας του 80 και 90 ως σήμα κατατεθέν κυρίως για τους οπαδούς του κινήματος των πανκ και goth της εποχής που επιδίδονταν σε εκκεντρικότητες όσον αφορά στην εμφάνισή τους, για να φτάσουμε στο σήμερα που ο διάφοροι οίκοι μόδας και διασημότητες το επαναλανσάρησαν, δίνοντας μια επαναστατική πινελιά στην εικόνα τους.Σίγουρα άλλωστε διανύουμε την εποχή που το τατουάζ και το piercing συναγωνίζονται πόσες περισσότερες επιφάνειες θα καλύψουν στο ανθρώπινο σώμα χωρίς βέβαια να αποκλείονται και οι οπαδοί του «άσπιλου» που αποφεύγουν την οποιαδήποτε ακραία επιλογή παρέμβασης επάνω τους. Εν τούτοις, αν και αρκετά «ακραίο» για ορισμένους, το septum παραμένει δημοφιλές αν και τόλμημα για όποιον το κάνει, κυρίως γιατί η μύτη και το εσωτερικό της διάφραγμα έχουν πολλές νευρικές απολήξεις και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή το τρύπημά της. Όπως όλα τα piercing είναι απαραίτητη η αποστείρωση των εργαλείων που θα τρυπήσουν τη μύτη, η αποφυγή χρήσης αλκοόλ για τον καθαρισμό κατά τη διαδικασία επούλωσης και η ιδιαίτερη φροντίδα της περιοχής για να αποφευχθούν φλεγμονές και σηπτικά αιματώματα. Είναι δε σημαντικό να θυμόμαστε πως ένα septum επικεντρώνει τα βλέμματα στο συγκεκριμένο σημείο του προσώπου και καλό είναι υπάρχει μια καλαίσθητη μύτη για να υποστηρίξει την συγκεκριμένη προβολή.

Μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις και πολύ συχνά η μόδα του piercing συναντά τα απορριπτικά βλέμματα των ανθρώπων. Ίσως είναι καιρός να μάθουμε να αποδεχόμαστε και να σεβόμαστε τις επιλογές των συνανθρώπων μας. Το πως ο καθένας εκφράζεται πάνω στο σώμα του είναι δικαίωμά του και προσωπική του επιλογή.