Ο ήλιος είναι μπλε

Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε το μπλε φως από τις τεχνητές πηγές ενέργειας, τις οθόνες των υπολογιστών και κινητών, τους λαμπτήρες. Όμως υπάρχει κάποιος μεγαλύτερος ένοχος για τη μπλε ακτινοβολία και δεν είναι άλλος από τον αγαπημένο μας «κίτρινο» ήλιο.

Το ζωοφόρο ηλιακό φως που αγκαλιάζει τον πλανήτη μας εδώ και εκατομμύρια χρόνια, αποτελείται από περίπου 25% έως 30% μπλε φως. Η έντασή του είναι τόσο ισχυρή ώστε μόλις μια ώρα έκθεσης στο μπλε φως του ισοδυναμεί με 64 ολόκληρες ημέρες μπροστά από μια οθόνη, γεγονός που μπορεί να αποβεί ολέθριο για τον οργανισμό μας. Αυτό το φυσικό μπλε φως μειώνεται ως ποσοστό του ηλιακού φωτός μέχρι το απόγευμα, θέτοντας το σώμα μας σε νυχτερινή λειτουργία. Ρυθμίζει δηλαδή τον κύκλο ύπνου – αφύπνισης , το κιρκαδικό μας ρυθμό. Το πλούσιο σε μπλε φως του πρωινού ήλιου εμποδίζει την απελευθέρωση της ορμόνης του ύπνου, της μελατονίνης και μας ξυπνά. Επιπλέον, η σωστή έκθεση στο μπλε φως κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθά το σώμα να διατηρείται σε εγρήγορση και ενισχύει τη διάθεση, τη μνήμη, τη γνωστική λειτουργία και γενικότερα την υγεία. Αντίθετα,  οι κόκκινες αποχρώσεις του ήλιου και η απουσία του μπλε φωτός όταν βραδιάζει, αντιστρέφουν τη διαδικασία και προετοιμάζουν το σώμα για ύπνο. 

Η μπλε όμως ακτινοβολία του ήλιου κρύβει και πολλούς κινδύνους και είναι ο κύριος αίτιος για την ταχεία γήρανση των κυττάρων μας, και την εμφάνιση κηλίδων και ρυτίδων στην επιδερμίδα. Έρευνες απέδειξαν πως είναι πιο επιβλαβής από την υπεριώδη, μιας και διεισδύει στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας φτάνοντας μέχρι το υπόδερμα και αλλοιώνοντας τα κυτταρικά συστατικά μας, ακόμη και το ίδιο μας το DNA. Και το φαινόμενο επιτείνεται τις τελευταίες δεκαετίες με την μαζική εισβολή των ηλεκτρονικών συσκευών, των smart phone και tablet στους εσωτερικούς χώρου.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε;  Πέρα από τις απαραίτητες αντιηλιακές κρέμες που περιέχουν προστατευτικά φίλτρα με αντιοξειδωτικές ιδιότητες είναι σημαντικό να εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας με καροτενοειδή που φιλτράρουν το μπλε φως. Όπως τα καρότα, οι ντομάτες, τα ροδάκινα και το καρπούζι αλλά και το σπανάκι και η λαχανίδα που είναι πλούσια σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα λεγόμενα καροτενοειδή της ωχράς κηλίδας. Το μπλε φως όμως δεν πρέπει να δαιμονοποιείται χωρίς λόγο, γιατί παραμένει κατά βάση ευεργετικό για τη λειτουργία του οργανισμού και την ευεξία μας, αρκεί να παίρνουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις και να αποφεύγουμε την υπερέκθεση. Ο ήλιος είναι ο πρωταγωνιστής για τη ζωή στον πλανήτη μας, αρκεί να τον απολαμβάνουμε με μέτρο και τη σωστή προστασία.