Η μέθοδος KONMARI. Η φιλοσοφία της χαράς που αναβλύζει από την καρδιά μας καθώς τακτοποιούμε το σπίτι μας

Η Marie Kondo ή KonMari είναι μια 38χρονη λεπτοκαμωμένη χαμογελαστή Γιαπωνεζούλα με ατσάλινη ιδιοσυγκρασία Σαμουράι. Από την ηλικία των 5 ετών έχει αφιερωθεί στο ζήτημα της τάξης του σπιτιού, αλλά και της σωστής οργάνωσης που πρέπει να διακρίνει κάθε ενέργεια στην ζωή μας. Μια φιλοσοφημένη και εμπεριστατωμένη θέση ζωής που συνδέει την τακτοποίηση όχι μόνο με την υγιεινή αλλά με την εξατομικευμένη ψυχική κατάσταση ενός ανθρώπου. 

Συνειδητά ή υποσυνείδητα, στον χώρο μας απεικονίζονται τα τραύματα μας, οι αδυναμίες μας, τα όνειρα μας, οι επιτυχίες μας, η αφετηρία που ξεκινήσαμε, το σημείο της ζωής που βρισκόμαστε, η προοπτική για το που θα φτάσουμε, αν καταφέρουμε να φτάσουμε…Η οργάνωση όλων των υπαρχόντων στην εκάστοτε “φωλιά” μας είναι το πλέον ακριβές ψυχογράφημα! Η KonMari γεννήθηκε με ταλέντο και αποστολή ζωής να διαβάζει τα ψυχογραφήματα, να τα αποκωδικοποιεί και, σαν με αντίστροφη μηχανική, να διδάσκει τη μέθοδο θεραπείας της ψυχής μέσω της διαχείρισης όλων μας των υλικών αγαθών, από την πιο μικρή καρφίτσα μέχρι το πιο βαρύ έπιπλο…Το κλειδί για τη διάκριση όλων των αντικειμένων που μάς ανήκουν είναι:Η ΧΑΡΑ. Η χαρά που αναβλύζει αυθόρμητα στην καρδιά μας στη θέα και το άγγιγμα κάθε αντικειμένου που θεωρούμε δικό μας και συσσωρεύουμε στο σπίτι μας. Τόσο απλό μα τόσο απλό και συνάμα τόσο δύσκολο, γιατί οι άνθρωποι είναι τόσο βυθισμένοι στον πόνο που ψάχνουν καταφύγιο σε μια πεζή κι επιφανειακή “λογική” χωρίς έμπνευση κι όραμα, γεμάτοι φόβους κι ανασφάλειες. Γιατί στην ουσία…Τα υλικά αγαθά ΔΕΝ μάς δίνουν ΤΙΠΟΤΑ από μόνα τους, αυτά καθαυτά. ΕΜΕΙΣ, ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά, τούς δίνουμε την ΔΙΚΗ μας ψυχική ενέργεια και, στη συνέχεια, τα αντικείμενα αντανακλούν πίσω σε εμάς αυτήν την ενέργεια πολλαπλάσια. Είναι σαν να σπέρνουμε κάτι και μετά να θερίζουμε τους καρπούς. Τα χρειαζόμαστε για να γνωρίσουμε τον βαθύτερο εαυτό μας και κατοπιν να τον μεταλλάξουμε προς το ιδεώδες που στοχεύουμε. Αλλά η «εργασία» αυτή δεν μπορεί να γίνει από το μυαλό και τους υπολογισμούς χρηστικότητας μιας Τεχνητής Νοημοσύνης. Απαιτεί ΨΥΧΗ, και η Ψυχή εδράζεται στην Καρδιά και η Καρδιά πάλλεται στο έπακρον μόνον με τη χαρά. Η ιδιοφυΐα της KonMari έγκειται στο ότι η μέθοδός της ακονίζει και εστιάζει την πυξίδα της χαράς στον καθένα που θα αντέξει να να την ολοκληρώσει πιστά και στην εντέλεια.Και ένας άνθρωπος,  με την Πυξίδα της Χαράς του να λειτουργεί άψογα και να τον κατευθύνει βήμα προς βήμα αποφασιστικά σε κάθε στιγμή στη ζωή του, θα διαχειριστεί όλες του τις προκλήσεις έτσι ώστε να πετύχει το μέγιστο θετικό αποτέλεσμα.

Κι όταν μιλάμε για χαρά, δεν αναφερόμαστε σε ένα αφηρημένο συγκεχυμένο συναίσθημα…Μιλάμε για μία χειροπιαστή εξατομικευμένη συχνότητα συναισθήματος, τόσο κρυστάλλινα καθαρής που φθάνεις να την ακούς, να την γεύεσαι, να τη νοιώθεις και να την εντοπίζεις στο σώμα σου, να αιχμαλωτίζει την κατεύθυνση του βλέμματος σου σε ένα μέλλον πληρότητας και ευζωίας. Η διαδικασία αυτή της μεθόδου οργάνωσης και τάξης απαιτεί δύναμη πνεύματος γιατί ενέχει άκρως οδυνηρές ενέργειες. Το να απομακρύνεις από το σπίτι σου το κάθε αντικείμενο, το κάθε ρούχο, το κάθε βιβλίο, το κάθε αναμνηστικό που έχεις συσσωρεύσει στη διαδρομή σου για συναισθηματικούς λόγους αλλά που πλέον δεν γεμίζει την ψυχή σου με χαρά, είναι εξαιρετικά δύσκολο. Είναι σαν να ξεριζώνεις ένα παρελθόν που νομίζεις ότι θα το συγκρατήσουν τα αντικείμενα που γέμισαν ασφυκτικά τον χώρο σου. Αν όμως κάθε φορά που τα βλέπεις ή τα αγγίζεις δεν νιώθεις την καρδιά σου να πάλλεται από χαρά πρέπει να τα απομακρύνεις ή να τα δωρίσεις χαρίζοντας τους μια δεύτερη ζωή. Έτσι θα αφήσεις χώρο στην ψυχή σου να «αναπνεύσει», να ονειρευτεί, να οραματιστεί μια ζωή που ζυγοσταθμίζεται στο σωστό κέντρο, το κέντρο της Καρδιάς.Άλλωστε όπως είπε και ο Μικρός Πρίγκιπας “Ορίστε το μυστικό μου: Μόνον με την Καρδιά βλέπουμε σωστά! Ό,τι είναι ουσιαστικό είναι αόρατο για τα μάτια…”

Credits to: Ελένη Κάβα-Καυγάκου