Η κυτταρίτιδα και οι μύθοι της

 Ένα φλεγμονώδες φαινόμενο που προκαλεί αλλοιώσεις και κυματισμούς στην επιδερμίδα γνωστό και οικείο σε παραπάνω από το 80% των γυναικών. Και ενώ δεν υπάρχει στην πραγματικότητα θεραπεία πολλές φορές διαβάζουμε τρόπους απαλλαγής της ή έστω βελτίωσης της εικόνας του δέρματος. 

Ας δούμε την αλήθεια πίσω από τους μύθους που κυκλοφορούν για την «φλούδα του πορτοκαλιού» που φιλοξενούμε στα σώματα μας. 

➡️Μύθος: Η κυτταρίτιδα φεύγει με δίαιτα.

Αλήθεια: Η δίαιτα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού λίπους, αλλά δεν θα επηρεάσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Στις περιπτώσεις δε που υπάρχει συνεχής αυξομείωση βάρους χωρίς άσκηση η κυτταρίτιδα θα επιδεινωθεί από την δερματική χαλάρωση. Η κυτταρίτιδα δεν είναι απλώς συσσώρευση λίπους, αλλά ένα συνδυασμός διαφορετικών παραγόντων που συμμετέχουν στην εμφάνιση της όπως η δομή του δέρματος, η κυκλοφορία του αίματος, η λειτουργία του λεμφικού συστήματος και η ποιότητα του συνδετικού κολλαγόνου στο δέρμα. 

➡️Μύθος: Ο καφές προκαλεί κυτταρίτιδα.

Αλήθεια: Δεν υπάρχει επιστημονική έρευνα που συνδέει τον καφέ με την κυτταρίτιδα. Ο καφές μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας μόνο με την διουρητική του δράση που αναγκάζει τον οργανισμό μας να συγκρατεί νερό στα κύτταρα μας επιδεινώνοντας την καπιτονέ όψη στο δέρμα μας. Φυσικά αν πίνουμε τον καφέ μας με πολλή ζάχαρη τότε η αιτία της κυτταρίτιδας δεν είναι ο καφές. 

➡️Μύθος: Τα ανθρακούχα ποτά προκαλούν κυτταρίτιδα.

Αλήθεια: Τα ανθρακούχα ποτά δεν είναι άμεσα υπεύθυνα για την κυτταρίτιδα. Ωστόσο, η ζάχαρη που μπορεί να περιέχουν ή η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων που συνήθως συνοδεύουν τα ανθρακούχα ποτά μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού λίπους και να επιδεινώσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

➡️Μύθος: Η κυτταρίτιδα φεύγει με λιποαναρρόφηση.

Αλήθεια: Η λιποαναρρόφηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού υποδόριου λίπους, αλλά δεν είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την κυτταρίτιδα. Ακόμα και μετά τη λιποαναρρόφηση, η κυτταρίτιδα μπορεί να παραμείνει ορατή στο δέρμα.

➡️Μύθος: Μόνο οι υπέρβαρες γυναίκες έχουν κυτταρίτιδα.

Αλήθεια: Η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε γυναίκες οποιουδήποτε μεγέθους και σωματότυπου. Ο σωματότυπος, η κληρονομικότητα, η ηλικία και ο τρόπος ζωής μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

➡️Μύθος: Η κυτταρίτιδα είναι μόνο γυναικείο πρόβλημα.

Αλήθεια: Ενώ η κυτταρίτιδα είναι πιο συχνή στις γυναίκες λόγω των ορμονών τους και των διαφορών τους στη δομή του δέρματος, μπορεί και οι άνδρες να αναπτύξουν κυτταρίτιδα.

Η κυτταρίτιδα είναι μια μεγάλη γυναικεία έγνοια και λόγος ντροπής και αμηχανίας στην έκθεση του σώματος μας. Δεν μπορεί να εξαφανιστεί με μαγικές δίαιτες και με επώδυνες μαλάξεις των περιοχών που καταλαμβάνει. Για την πρόληψη και την μείωση της απαιτούνται η καλή διατροφή, η υγιεινή ζωή και η συνεχής άσκηση. Πάνω απ´όλα όμως, σημαντικό είναι να αποδεχτούμε το γεγονός ότι η κυτταρίτιδα είναι μια φυσιολογική εμφάνιση στο σώμα των γυναικών και ότι δεν μπορεί να εξαφανιστεί εντελώς. Ας αγαπήσουμε το σώμα μας με τις ατέλειες του!