Ροβίτσα. Το όσπριο με τις πολύτιμες ιδιότητες

Τα ελληνικά όσπρια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής μας διατροφής. Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες, μεταλλικά ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά τα έχει κατατάξει στις πολύτιμες υπερτροφές.

 Ένα από τα πιο νόστιμα όσπρια,που ίσως δεν γνωρίζετε είναι η ροβίτσα. Είναι πράσινη και το σχήμα της θυμίζει μεγάλες φακές ή ψιλά φασόλια. 

Η ροβίτσα χρειάζεται ορεινό και άγονο μέρος για να φυτρώσει. Στην Ελλάδα δεν γίνεται εκτεταμένη καλλιέργεια ροβίτσας, αλλά υπάρχουν αρκετοί καλλιεργητές στη Μεσσηνία, καθώς και αρκετοί στην περιοχή των Καλαβρύτων. Η θρεπτική αξία της ροβίτσας είναι ανεκτίμητη όπως και εκείνη των υπολοίπων οσπρίων. Αποτελεί ιδανική επιλογή για χορτοφάγους ή για άτομα που θέλουν να καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες ζωϊκής πρωτεΐνης, ενώ παράλληλα συστήνεται σε όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Συγκριτικά με άλλα όσπρια προκαλεί λιγότερες γαστρεντερικές ενοχλήσεις, όπως φουσκώματα και μετεωρισμό και θεωρείται μια ανεκτή τροφή και από μικρά παιδιά χάρη στα πολύτιμα ιχνοστοιχεία που διαθέτει. 

Η ροβίτσα μπορεί να προσδώσει εξαιρετικά σημαντικά οφέλη στον οργανισμό μας καθώς διαθέτει αντιυπερτασικές, αντιοξειδωτικές, υπογλυκαιμικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Η τακτική κατανάλωση της έχει συνδεθεί με τη μείωση της ολικής χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και την αύξηση της HDL που αποδεδειγμένα συμβάλλουν σε μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και στεφανιαίας νόσου. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα της ροβίτσας σε πολυφαινόλες και πρωτεΐνες την καθιστούν ένα τρόφιμο με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Παράλληλα, η υιοθέτηση μιας δίαιτας με τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και φυτικές ίνες, όπως η ροβίτσα, μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Τέλος, η ροβίτσα είναι διάσημη για την περιεκτικότητα της σε πεπτίδια, πρωτεΐνες και φαινολικά οξέα μας που μας θωρακίζουν απέναντι σε πολλούς τύπους καρκίνου όπως του πεπτικού συστήματος, των ωοθηκών, του μαστού, του ορθού, και του προστάτη.

Με την ροβίτσα μπορούμε να φτιάξουμε πολλά και νόστιμα πιάτα. Συγκεκριμένα, ταιριάζει πολύ σε μαγειρευτά και σούπες και δίνει πολύ ωραίες, πράσινες βελουτέ καθώς και πουρέ. Πασίγνωστη είναι η καυτερή εκδοχή ινδικής προέλευσης, με κάρυ και κουρκουμά. Επίσης, μπαίνει ως συστατικό σε δροσερές καλοκαιρινές σαλάτες, όπως ακριβώς το πληγούρι, η κινόα και τα μαυρομάτικα. Τέλος, με ροβίτσα μπορούμε να δημιουργήσουμε νοστιμότατους χορτοφαγικούς κεφτέδες. 

Αν δεν την γνωρίζετε, αξίζει να δώσετε σε αυτό το παραμελημένο όσπριο μια ευκαιρία να μπει στην ζωή σας και την φροντίδα της υγείας σας.