Η ημέρα της κονσέρβας

Την βρίσκεις πάντα σε μια γωνιά στο ντουλάπι σου αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που σε “ξελασπώνει”… Είναι από τα πιο εύκολα και μακρόβια τρόφιμα και ονομάζεται κονσέρβα.

Έχετε αναρωτηθεί όμως πως βρέθηκε στη ζωή μας; Υπεύθυνος για την ανακάλυψη της κονσερβοποιήσης ήταν ο ο Ναπολέων Βοναπάρτης καθώς τις αρχές του 18ου αιώνα έψαχνε τρόπους για τον εύκολο και υγιεινό εφοδιασμό του στρατού με τρόφιμα κατά τη Γαλλική Επανάσταση. Έτσι λοιπόν, προκήρυξε έναν διαγωνισμό για την εφεύρεση μιας μεθόδου που θα συνέβαλε στην συντήρηση των τροφών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με τεράστιο χρηματικό έπαθλο για την εποχή. Ο Nicolas Francois Appert, ήταν εκείνος που παρουσίασε μια πρώτη μορφή της σημερινής «κονσερβοποίησης». Ο Γάλλος ζαχαροπλάστης και μάγειρας κατάφερε να συντηρήσει τις τροφές σε γυάλινα βάζα, στην συνέχεια τα σφράγισε με φελλό και τα έκλεισε με σύρμα. Τα τοποθετούσε σε υφασμάτινες σακούλες και τα βουτούσε σε κατσαρόλες με βραστό νερό προκειμένου να τα αποστειρώσει. Το μοναδικό πρόβλημα ήταν ότι τα γυάλινα βάζα, έσπαγαν στις υψηλές θερμοκρασίες του βρασμού ενώ η μεταφορά τους στα στρατόπεδα ήταν δύσκολη καθώς το γυαλί ράγιζε. Το 1810, ο Πίτερ Ντιράν, ένας Άγγλος έμπορος δανείστηκε την ιδέα και πήρε την ευρεσιτεχνία αφού χρησιμοποίησε αντί για γυάλινα, μεταλλικά δοχεία. Πολύ σύντομα άνοιξε και η πρώτη κονσερβοποιία στην Αγγλία, που σφράγιζε τρόφιμα σε τενεκεδένια δοχεία από επικασσιτερωμένο χάλυβα. Αυτά τα δοχεία ονομάστηκαν κονσέρβες. Η εφεύρεσή του έγινε δεκτή με ενθουσιασμό αλλά φαίνεται πως και αυτή είχε την «αχίλλειο πτέρνα» της. Για το κλείσιμο της μεταλλικής κονσέρβας, ο Durant, χρησιμοποίησε μόλυβδο, στέλνοντας εκατοντάδες στο νοσοκομείο με κρούσματα μολυβδίασης.Οι πάντα πρωτοπόροι Αμερικανοί σε θέματα marketing αποθέωσαν την λειτουργικότητα και τη χρήση της κονσέρβας. Διαφημίσεις εξυμνούσαν τις αρετές της και κάθε νοικοκυρά θεωρούσε υποχρέωσή της να έχει μερικές κονσέρβες στην αποθήκη της για μια ώρα ανάγκης. Το 1900, η μαζική παραγωγή κονσέρβας στις ΗΠΑ ξεπερνά τα 700 εκατομμύρια κουτιά. Σήμερα, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, επιστήμονες και τεχνοκράτες είναι σίγουροι για το μέλλον της κονσέρβας. Και αυτό διότι μέχρι σήμερα κατάφερε όχι μόνον να επιζήσει, αλλά βελτιώθηκαν η συσκευασία και οι μέθοδοι συντήρησης τροφίμων με λιγότερα συντηρητικά.

Παρόλα αυτά δεν είναι ότι πιο υγεινό μπορεί να εισχωρήσει στον οργανισμό μας και αυτό γιατί:

➡️Οι κονσέρβες περιέχουν ένα ειδικό περίβλημα φτιαγμένο από βισφαινόλη Α, μια τοξική ουσία που συσσωρεύεται στο σώμα μας και έχει δυσμενή επίδραση στην υγεία μας.

➡️ Τα νιτρώδη και τα νιτρικά χρησιμοποιούνται από την βιομηχανία τροφίμων σαν συντηρητικά στα επεξεργασμένα κρέατα όπως το μπέικον, τα σαλάμια, τα λουκάνικα και τα hot dogs. Κατ’ επέκταση βρίσκονται και σε μεγάλες ποσότητες στα κονσερβοποιημένα προϊόντα. Τα νιτρώδη τα οποία δημιουργούνται από τα νιτρικά, αντιδρούν με τις πρωτεΐνες που υπάρχουν εκ φύσεως στα κρέατα και ονομάζονται αμίνες. Η χημικές αυτές αντιδράσεις μπορούν να σχηματίσουν νιτροζαμίνες, που είναι συστατικά γνωστά για την καρκινογόνο δράση τους. 

➡️ Επίσης οι κονσέρβες έχουν πολλά πρόσθετα. Αλάτι, ζάχαρη, συντηρητικά. Το αλάτι μπορεί να βλάψει τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Η περίσσεια της ζάχαρης έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της #παχυσαρκίας, των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου-2.

➡️ Τέλος, το μεταλλικό αυτό δοχείο της κονσέρβας είναι τεράστιο πρόβλημα και για το περιβάλλον μας. Είναι ένα απόβλητο που θέλει πάρα πολλά χρόνια για να το απορροφήσει ο πλανήτης ενώ μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για τα ζωάκια που ψάχνουν να βρουν τροφή, Συχνά παγιδεύονται ή τραυματίζονται από το ανοιχτό τενεκεδάκι που έχουμε πετάξει στα σκουπίδια και ακόμη χειρότερα κάπου στο φυσικό περιβάλλον.