Η ημέρα της αισιοδοξίας

«Ένας αισιόδοξος βλέπει μια ευκαιρία σε κάθε καταστροφή. Ένας απαισιόδοξος βλέπει μια καταστροφή σε κάθε ευκαιρία».                                                                                                                        *Ουίνστον Τσώρτσιλ  

Πολλοί θεωρούν πως ο αισιόδοξος άνθρωπος είναι ταυτόχρονα και αφελής γιατί αγνοεί θεληματικά την πραγματικότητα και ζει σ’ έναν ολότελα ονειρεμένο μικρόκοσμο. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Ας αναλογιστούμε για μια στιγμή τί είναι αληθινά πραγματικό για τον καθένα;  Ο απαισιόδοξος προκαθορίζει το αποτέλεσμα κάθε ενέργειας ή γεγονότος στο μυαλό του κι έτσι δυστυχεί, αφού είτε είναι θετικό το αποτέλεσμα είτε αρνητικό, εκείνος έχει ήδη βιώσει την αρνητικότητα. Μεμψιμοιρεί, γκρινιάζει, φοβάται..

Γιατί άραγε επιτρέπουμε σε όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα να μας κατακλύζουν;  Υπάρχουν αυτήν την στιγμή στον πλανήτη μας 8 δισεκατομμύρια ανθρώπινες ζωές. Ας συλλογιστούμε πόσοι από αυτούς επιβιώνουν σε αντικειμενικά δύσκολες συνθήκες ζωής με πείνα, φτώχια, βία, πολέμους, επιδημίες, έλλειψη συστήματος υγείας, καταπάτηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ας κάνουμε, λοιπόν, ενδοσκόπηση με φρέσκια ματιά στα θετικά και όμορφα που υπάρχουν στην ζωή μας! Σίγουρα, βλέπουμε όλοι μας πως υπάρχουν εμπόδια και δυσκολίες  γύρω μας. Ωστόσο, είναι κάποια πράγματα που δεν είναι στο χέρι μας να τα αλλάξουμε. Υιοθετώντας μια διαφορετική κοσμοθεωρία, μπορούμε να είμαστε πραγματικά χαρούμενοι και ευτυχισμένοι. Χρειάζεται να αφήσουμε στην άκρη τον φόβο που μας ταλανίζει και να δούμε τις ευκαιρίες εξέλιξης και γνώσης που προσφέρουν τα εμπόδια και οι «αναποδιές».

Εξάλλου, η αισιοδοξία είναι μεταδοτική! Με το να χαμογελούμε στα απλά, καθημερινά πράγματα και να είμαστε αισιόδοξοι, βοηθούμε τους φίλους και τον οικογενειακό μας περίγυρο. Όσες φορές βρισκόμαστε στην συντροφιά στεναχωρημένων και μελαγχολικών ανθρώπων, επηρεάζεται αρνητικά και η δική μας διάθεση. Αντίθετα, η παρέα με αισιόδοξους ανθρώπους, μας γεμίζει χαρά, ζωντάνια κι ελπίδα. Ο θετικά διακείμενος άνθρωπος έχει φυσικά καλύτερη υγεία, καθώς παραμερίζει το άγχος και τις ανησυχίες του κι επικεντρώνεται σε ότι του φέρνει ευφορία και χαρά. Έρευνες έχουν αποδείξει μάλιστα ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι ζούνε περισσότερα χρόνια κι έχουν πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα! Είναι πιο αποτελεσματικοί στις δραστηριότητές τους, αφού διαθέτουν υπομονή, καρτερία και προσμένουν πάντα στο καλύτερο. Επιπλέον, είναι αγαπητοί στις διαπροσωπικές και κοινωνικές τους επαφές, γιατί δεν προκαλούν αρνητικά συναισθήματα στους άλλους. 

Ημέρα αισιοδοξίας λοιπόν! Ξεκινήστε από σήμερα κιόλας να σκέφτεστε θετικά, παραμερίστε τις έγνοιες και επικεντρωθείτε στο παρόν. Θα διαπιστώσετε ότι κάθε μέρα που περνάει η ζωή σας θα αποκτήσει άλλη ποιότητα μακριά από άγχος και άσχημες σκέψεις, θα σας πλημμυρίσει χαρά και ανάλαφρη διάθεση, ενώ τα θετικά αποτελέσματα πέρα από εσάς θα αρχίζουν να διαχέονται και στους ανθρώπους που συναναστρέφεστε!