Η γλυκιά ιστορία του μπισκότου

Μπισκότα! Τα λατρεύουμε, είναι το εύκολο σνακ και συνοδεύουν θαυμάσια τον καφέ και τα ροφήματα μας. Στο όνομά τους ανταγωνίζονται οι απανταχού επαγγελματίες και μη ζαχαροπλάστες για το ποιος θα τους δώσει την πιο ευφάνταστη μίξη υλικών, το καλύτερο ψήσιμο, την γευστικότερη κρούστα που θα πλημμυρίσει με αισθήσεις τον ουρανίσκο μας. 

Το μπισκότο είναι ένας διπλοψημένος, όπως ορίζει η λατινογενής προέλευση της λέξης «cotto», πειρασμός, που ψηνόταν δύο φορές (bis) για να χάνει τα υγρά του και να αποθηκεύεται για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να αλλοιώνεται. Αυτό το αρτοσκεύασμα έχει τις ρίζες του από την νεολιθική εποχή που οι αγρότες δημιουργούσαν πάστα με καρπούς και νερό και την έψηναν πάνω σε καυτές πέτρες. Οι Αιγύπτιοι ναυτικοί κουβαλούσαν ένα ψωμί από αλεσμένο κεχρί, οι αρχαίοι Έλληνες το παρασκεύαζαν με αλεύρι, λάδι, γάλα και μέλι και οι Ρωμαίοι είχαν ένα είδος στεγνού και σκληρού παξιμαδιού που το έτρωγαν με μέλι ή το βουτούσαν σε νερό και γάλα, το λεγόμενο «στρατιωτικό άρτο» που τον έψηναν δύο φορές για να διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για αιώνες τα πλοία δεν έκαναν απόπλου προτού γεμίσουν τα αμπάρια τους με σκληρά μπισκότα που θα συντηρούσαν τους ναυτικούς στο πολύμηνο ταξίδι τους και οι εκστρατείες δεν ξεκινούσαν αν οι στρατιώτες δεν εφοδιάζονταν με τα σκληρά αυτά «παξιμάδια» που θα τους κρατούσαν χορτάτους για μέρες. 

Με την εξέλιξη της ζαχαροπλαστικής από τους λαούς της Μέσης Ανατολής κυρίως, η ζύμη τους αφράτεψε, εμπλουτίστηκε με αυγά, βούτυρο, φρούτα και στα τέλη του μεσαίωνα και με ζάχαρη, για να καταλήξουμε  με την πάροδο του χρόνου και τη φαντασία των μαγείρων, στα σύγχρονα cookies, τα μικρά κεκάκια όπως είναι η ολλανδική ετοιμηγορία τους. Η δε τέχνη της δημιουργίας αυτών των μικρών ψημένων μπουκιών σε περίτεχνα σχήματα, έχει τις ρίζες της στη χριστουγεννιάτικη παράδοση της μεσαιωνικής Γερμανίας. Λεγόταν μάλιστα πως ένα αρραβωνιασμένο ζευγάρι όφειλε να δώσει το πρώτο του φιλί πάνω από ένα μπισκότο, ενώ ακόμη και σήμερα μικρά μπισκοτόσπιτα και κουλουράκια σε διάφορα σχήματα στολίζουν τα χριστουγεννάτικα δένδρα και τα πασχαλινά τραπέζια. Το 19ο αιώνα η προμήθεια φθηνής ζάχαρης που αντικατέστησε το μέλι, καθώς και χημικοί παράγοντες όπως η διττανθρακική σόδα, οδήγησαν στην δημιουργία μιας πληθώρας συνταγών για γλυκά μπισκότα που συνόδευαν το τσάι και σήμαναν την αρχή της εκβιομηχάνισης της παραγωγής τους με πρωτοστάτη την αγγλική μπισκοτοποιία.

Σήμερα τα μπισκότα ή και cookies καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος στο ράφι των σούπερ μάρκετ, στη διαφήμιση, στις συνταγές, αλλά και στην κουζίνα κάθε επίδοξου pastry chef. Γι’αυτό απανταχού μπισκοτοφάγοι ενωθείτε! Η εποχή μας σας προσφέρει την μεγαλύτερη στην ιστορία ποικιλία αυτών των γευστικών μπουκιών που με τη φαντασία των σεφ και τα διαφορετικών ειδών συστατικά τους, έχουν την ικανότητα να ικανοποιήσουν κάθε διατροφική απαίτηση και να γλυκάνουν κάθε στιγμή της ημέρας.

Πως θα σας φαινόταν φέτος, αντί να επιλέγατε κλασικά στολίδια για το δέντρο σας να το γεμίζατε με ένα σωρό μπισκοτομικρούληδες που θα μοσχοβολήσουν όλο το σπίτι; Ίσως ο χρόνος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, μας επιτρέπει να ασχοληθούμε δημιουργώντας τους. Είναι και μια εξαιρετική ευκαιρία για τα παιδιά να βοηθήσουν στη κουζίνα, πλάθοντας και διακοσμώντας λογιών λογιών μπισκοτάκια που μετά με χρωματιστές κορδελίτσες θα κοσμήσουν μια χριστουγεννιάτικη γωνιά σας. Αυτές τις λίγο διαφορετικές Χριστουγεννιάτικες ημέρες, βάλτε λίγο χρώμα, πασπαλίστε με μπόλικο γέλιο και δημιουργία, ανακατέψτε τα καλά και φτιάξτε τα πιο μυρωδάτα Χριστούγεννα για εσάς και για τους ανθρώπους που αγαπάτε. 

Α! και μην ξεχάσετε να αφήσετε και μερικά μπισκότα για τον Άγιο Βασίλη…