Τα συναισθήματα των φυτών. Άραγε καταλαβαίνουν την αγάπη μας;

Ο κήπος της ολάνθιστος κάθε εποχή. Της πήγαινες δώρο μια απλή γλαστρούλα και την άνοιξη την έβρισκες δένδρο ολόκληρο. Φύτευε ένα πανσέ και γέμιζε ο κήπος χρώμα. Πότιζε μια αζαλέα ή εκείνη τη μικροσκοπική τριανταφυλίτσα που της δώρισες για τη γιορτή της μητέρας, και σε λίγους μήνες την έβρισκες σε διπλάσια γλάστρα να χαρίζει απλόχερα τα λουλούδια της. Μα τι έχουν, αναρωτιόσουν, ορισμένοι άνθρωποι και στα χέρια τους τα φυτά κυριολεκτικά θεριεύουν; Μήπως υπάρχει κάποια μυστική γλώσσα με την οποία επικοινωνούν με τα φυτά; Μήπως τα φυτά έχουν συναισθήματα και καταλαβαίνουν ποιος τα αγαπά; Η απάντηση, όσο περίεργο και αν μας φαίνεται, είναι καταφατική για όλα τα παραπάνω ερωτήματα.

Οι απανταχού βοτανολόγοι υποστηρίζουν πως όντως τα φυτά επικοινωνούν, ανταλλάσσουν πληροφορίες και δίνουν πολύ περισσότερη προσοχή από ό,τι νομίζουμε στον κόσμο που τα περιβάλλει. Μπορεί να μοιάζουν ριζωμένα σε ένα μέρος, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν «συνομιλούν» με υπόγεια σήματα μεταξύ τους και δεν αισθάνονται. Και αυτό έχει την εξήγησή του στο γεγονός πως τα φυτά ζουν συγκεντρωμένα σε μικρές ιδιότυπες κοινότητες που εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν μετακινούνται, έχουν αναπτύξει άλλου είδους επικοινωνία για να αντιλαμβάνονται το περιβάλλον. Μπορεί να μην εκφράζονται όπως οι άνθρωποι, παράγουν όμως ιδιόμορφους ήχους, εκπέμπουν βιοχημικές αλλαγές στα ερεθίσματα και διαθέτουν ένα είδος τηλεπαθητικής επικοινωνίας με τις υπόλοιπες μορφές ζωής. Όταν αγγίζουν το ένα το άλλο, η πληροφορία μεταφέρεται μεταξύ τους και το ίδιο συμβαίνει και με τις ρίζες τους που στέλνουν βιοχημικά σήματα στα γειτονικά φυτά για να αποφύγουν κινδύνους που μπορεί να τα απειλήσουν. Μάλιστα έχουν βρει πως υπάρχει ένα ενεργειακό «διαδίκτυο» που συνδέει περίπου το 90% των φυτών ολόκληρου του πλανήτη! Επιπλέον, διαθέτουν και ένα εναλλακτικό κανάλι επικοινωνίας, που το εξυπηρετούν τα έντομα, όταν προσκαλούνται από τα φυτά για να σωθούν από την επιδρομή άλλων θηρευτών τους.  Μελέτες έχουν δείξει πως τα φυτά χρησιμοποιούν εναλλακτικές μορφές ενέργειας και επικοινωνούν μέσω ακουστικών σημάτων που παράγονται από ταλαντώσεις μέσα στα κύτταρά τους, γεγονός που κάνει τους ερευνητές να πιστεύουν πως τα φυτά εκπέμπουν αλλά και αντιδρούν και στον ήχο. Μάλιστα ερευνητές στης Ιταλία έχουν αποδείξει πως τα φυτά αντιδρούν στη μουσική και πως όπως κάθε ζωντανό πλάσμα μεταβάλλουν το ηλεκτρικό τους δυναμικό ανάλογα με τα συναισθήματα μιας δεδομένης στιγμής. Έτσι, όπως ένα φυτό αντλεί την απαραίτητη ενέργεια για να τροφοδοτήσει συναισθηματικές εκφράσεις, το ίδιο και οι άνθρωποι μπορούν να απορροφήσουν ενέργεια και να θεραπευτούν από την επαφή τους και μόνο με τη φύση.

Στο δε ερώτημα αν τα φυτά αγαπούν, η απάντηση είναι πέρα για πέρα αληθινή, πως ναι, τα φυτά έχουν συναισθήματα, όπως συμπάθεια, φόβο, ευχαρίστηση και ανακούφιση. Εκδηλώνουν φανερά την ικανοποίησή τους απέναντι σε άλλα όντα, όπως ο άνθρωπος και συνδέονται μαζί με αυτόν που τα περιποιείται, τον συμπονούν και αισθάνονται ικανοποίηση όταν εκπληρώνουν τον προορισμό τους. Έτσι εξηγείται γιατί σε ανθρώπους που πραγματικά τα αγαπούν, τα φυτά στα χέρια τους ανθίζουν, σαν να θέλουν να τους ανταποδώσουν την τρυφερότητα και τη φροντίδα που νιώθουν πως λαμβάνουν σε κάθε χάδι στα φύλλα τους, κάθε ματιά και κάθε ψίθυρο που τους απευθύνεται, κάθε σταγόνα που με περισσή έγνοια ποτίζει τη ρίζα τους.