Η γαλοπούλα των Χριστουγέννων

Γιορτές χωρίς γαλοπούλα δεν νοούνται για πολλούς. Και όμως, η συνήθεια να τρώμε γαλοπούλα υιοθετήθηκε σχετικά πρόσφατα από τους Ελληνες. Μέχρι και τη δεκαετία του ’50 στο γιορτινό τραπέζι (το οποίο ήταν την Πρωτοχρονιά) έτρωγαν κυρίως χοιρινό. Ας επιστρέψουμε όμως στη γαλοπούλα που τόσο είναι συνυφασμένη με το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Η γαλοπούλα έφτασε από το Μεξικό (γι’ αυτό και την αποκαλούσαν Ινδιάνο) στην Ευρώπη στις αρχές του 1800. Γρήγορα, κυρίως λόγω του εντυπωσιακού της μεγέθους, αντικατέστησε την πάπια, την κότα, τη χήνα, που συνήθιζαν μέχρι τότε να γεμίζουν και να τρώνε τα Χριστούγεννα στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό που αξίζει όμως να αναφέρουμε είναι πως η συνήθεια να γεμίζουν ένα πουλί ή ένα ζώο και να το μαγειρεύουν κρατάει από την αρχαία Ελλάδα.  

Ας ρίξουμε μια πιο κοντινή όμως ματιά στα θρεπτικά συστατικά που μας προσφέρει το γιορτινό αυτό έδεσμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σκούρο κρέας της περιέχει περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα από το λευκό, αλλά και περισσότερα λίπη και θερμίδες, που όμως εάν βγάλουμε τη πέτσα απομακρύνονται κατά το μεγαλύτερό τους μέρος. Οι δε ελευθέρας βοσκής έχουν περισσότερα Ωμέγα-3 λιπαρά. Το κρέας της περιέχει βιταμίνες Β6 και Β12, νιασίνη, σελήνιο και ψευδάργυρο, καθώς και το αμινοξύ τρυπτοφάνη με τις ευεργετικές ιδιότητες στην ποιότητα του ύπνου. Ίσως και γι’αυτό να κυκλοφορεί η – ψευδής – φήμη πως μετά την κατανάλωσή της επέρχεται υπνηλία. Το σίγουρο είναι όμως ότι η τρυπτοφάνη ενεργοποιεί τα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό με αποτέλεσμα την αισιοδοξία και την καλή διάθεση που σίγουρα προσφέρει η γαλοπούλα στις συγκεντρώσεις με αγαπημένους ανθρώπους. Όσο για τη διατροφική της αξία, είναι καλό να περιορίζει κανείς ή και να αποφεύγει το επεξεργασμένο κρέας γαλοπούλας, όπως τα αλλαντικά ή τα λουκάνικα που περιέχουν υψηλές ποσότητες σόδας, συντηρητικών και αλατιού και κάνουν κακό στην υγεία μας. Ενδείκνυται η φρέσκια, βιολογική γαλοπούλα που έχει μεγαλώσει σε φυσικές συνθήκες και χωρίς αντιβιοτικά και άλλα συντηρητικά όπως συμβαίνει πολλές φορές στις ειδικές κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Το κρέας των πουλερικών που μεγαλώνουν σε συνθήκες ελευθέρας βοσκής είναι πολύ πιο εύγευστο. Αντιθέτως το επεξεργασμένο κρέας γαλοπούλας αυξάνει το κίνδυνο για παχυσαρκία, καρδιακά νοσήματα, υψηλή πίεση, καρκίνο, υψηλή χοληστερίνη και υπογονιμότητα. Οι ειδικοί τονίζουν την προστασία που περιέχει το βιολογικό κρέας της εξαιτίας του σελήνιου που μειώνει τους κινδύνους για τον προστάτη, το συκώτι, τους πνεύμονες και το πεπτικό σύστημα. 

Τώρα γνωρίζετε γιατί η νόστιμη γεμιστή γαλοπούλα αξίζει την θέση της στο γιορτινό σας τραπέζι!