Η απόλαυση του σπασίματος των φυσαλίδων του πλαστικού συσκευασίας

Σίγουρα όλοι θα έχετε προσπαθήσει να σπάσετε τις φυσαλίδες της πλαστικής συσκευασίας που βρέθηκε στα χέρια σας ανακαλύπτοντας την ευχαρίστηση και την απελευθερωτική διάθεση που αυτό προκαλεί.

Πόσα όμως γνωρίζετε για την #ιστορία του;

Η αυθεντική ονομασία για το πλαστικό με τις φουσκάλες που καλύπτει εύθραυστα αντικείμενα, είναι Bubble Wrap, ενώ στα ελληνικά ονομάζεται αεροπλάστ. Η ανακάλυψη του έγινε το 1957, από δύο Αμερικανούς μηχανικούς. Ο Alfred Fielding και ο Marc Chavannes, σχεδίασαν να το εισάγουν στην αγορά αρχικά ως ταπετσαρία αλλά δεν πέτυχαν να έχει εμπορική απήχηση. Ίσως βέβαια στη διάρκεια των lockdown της τελευταίας χρονιάς η δυνατότητα του να πέφτεις με δύναμη πάνω στους προστατευμένους με φυσαλίδες τοίχους του σπιτιού σου, να ανακούφιζε όλα τα δύσκολα συναισθήματα του εγκλεισμού….

 Στη συνέχεια οι δημιουργοί σκέφτηκαν να το προτείνουν σαν μονωτικό υλικό για θερμοκήπια. Και αυτή η ιδέα στέφθηκε με αποτυχία. Ένα χρόνο μετά επινόησαν να το προμοτάρουν ως περιτύλιγμα για προστασία εύθραυστων αντικειμένων. Πρώτος τους πελάτης η εταιρεία IBM που το 1961 ξεκίνησε να συσκευάζει όλες τις μηχανές γραφείου της στην άνετη ασφάλεια που πρόσφερε το αεροπλάστ.

Από τότε έως και σήμερα το αεροπλάστ ταυτίστηκε με την ασφαλή μεταφορά αντικειμένων και από αυτό αναδύθηκε και ο «εθισμός» του σπασίματος των φυσαλίδων με τα δάχτυλα. Μια αγχολυτική δραστηριότητα που μπορεί να λάβει διαστάσεις μανίας( όχι με την κυριολεκτική έννοια) σύμφωνα με τους ψυχολόγους. Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, μόλις ενός λεπτού ενασχόληση με το σπάσιμο των πλαστικών φυσαλίδων, ανακουφίζει από το στρες όσο ένα μασάζ 33 λεπτών. Το μανιώδες σπάσιμο των φυσαλίδων εκτός από διασκέδαση και εκτόνωση, κάνει τα άτομα να αισθάνονται ότι, απελευθερώνονται από τα προβλήματά τους. 

Με αφορμή την άποψη αυτή, μία Ιταλική εταιρεία κατασκεύασε και λάνσαρε αεροπλάστ με φυσαλίδες σε σχήμα καρδιάς, για να δημιουργείται η ψευδαίσθηση της τακτοποίησης των συναισθηματικών προβλημάτων. Ακόμη και application για κινητά και υπολογιστές έχει εφευρεθεί για να προσφέρει διασκέδαση στους λάτρεις του σπασίματος φυσαλίδων. Με το βελάκι του υπολογιστή ή με το δάχτυλό πάνω στην οθόνη του κινητού, ο χρήστης προσπαθεί να πατήσει όσο περισσότερες φυσαλίδες μπορεί μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Τόσο μεγάλη είναι η απήχησή του σπασίματος φυσαλίδων στο κοινό, που καθιερώθηκε ημέρα αφιερωμένη στον συγκεκριμένο εθισμό. Ονομάζεται «bubble wrap appreciation day» και γιορτάζεται την τελευταία Δευτέρα του Ιανουαρίου. Η εταιρεία που παράγει το συγκεκριμένο υλικό βραβεύει κάθε χρόνο έναν νέο εφευρέτη που θα προτείνει μία πρωτότυπη χρήση για το συγκεκριμένο υλικό.

Πολλές σπουδαίες εφαρμογές μόνωσης και ασφάλειας έχουν ανακαλυφθεί από όλα αυτά τα νέα και δημιουργικά μυαλά. Όμως εμείς παραμένουμε πιστοί …..στις αγχολυτικές του ιδιότητες!