Η αγριοκρεμμύδα της νέας χρονιάς

Η νέα χρονιά ξεκινάει δυναμικά και φέρνει μαζί της νέα δεδομένα, νέες προκλήσεις και ελπίδες για το μέλλον! Τι πιο αισιόδοξο, λοιπόν, από το γούρι της φύσης για καλή τύχη. Την αγριοκρεμμύδα. Έναν βολβό καλοτυχίας σύμφωνα με την παράδοση. 

Το επιστημονικό όνομα του φυτού είναι Scilla maritima ή urginea maritima καθώς στην αρχαιότητα ήδη από την εποχή του Θεόφραστου ονομαζόταν Σκίλλα η παράλιος που είναι και η ορθή γραφή. Η «κρεμμύδα», όπως επιτάσσει το έθιμο βρίσκει τη θέση της στην εξώπορτα του σπιτιού μας την Πρωτοχρονιά για φέρει καλοτυχία στο σπιτικό μας.  Σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες, λέγεται ότι για ν’ αποφεύγεις το κακό αρκεί να γονατίσεις και να δαγκώσεις το φυλλαράκι της κρεμμύδας που ξεπροβάλλει στο έδαφος. Επίσης ότι η ζωτική της δύναμη μπορεί να μεταφερθεί και στα άψυχα και στα έμψυχα. Στην αρχαία Αρκαδία το χρησιμοποιούσαν στην λατρεία του Πάνα για να βοηθήσει στην γονιμότητα της Γης και ν’ απωθήσει μακριά τις κακόβουλες δυνάμεις. Λέγεται ότι για να εξαγνίσεις ένα χώρο αρκεί να κάνεις έναν γύρο κρατώντας μια αγριοκρεμμύδα. Οι αντιλήψεις αυτές συνδέονται με την μεγάλη αντοχή του φυτού στις ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως η ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες, γι’ αυτό και θεωρείται ως τις μέρες μας σύμβολο αντοχής. Ο Πυθαγόρας, μάλιστα, αναφέρει ότι η κρεμμύδα συμβολίζει την δύναμη που οι άνθρωποι ήθελαν να περάσουν στα κτήματα και στα σπίτια τους. Επιπλέον, χρησιμοποιούταν ως μέσον μαντικής για να προβλέψουν το μέλλον και όταν το φυτό είχε μεγάλη ανθοφορία, θεωρούσαν ότι η χρονιά θα είναι καλή.

Στην φύση φυτρώνει κυρίως σε αγρούς, δάση και βράχια και μοιάζει με μεγάλο κρεμμύδι. Διαθέτει ένα μεγάλο υπόγειο βολβό με διάμετρο έως 20 εκατοστά, που παραμένει ζωντανός για μεγάλο χρονικό διάστημα και εκτός εδάφους, και πλατιά λογχοειδή φύλλα. Αναπτύσσει ανθοφόρο στέλεχος που ξεπερνά το ένα μέτρο με εντυπωσιακά λευκά άνθη που θυμίζουν τσαμπιά. Τα λουλούδια αυτά, όταν ανθίζουν, ομορφαίνουν την γη με την χάρη και το χρώμα τους. Το φυτό έχει διουρητικές ιδιότητες και θεραπευτική δράση για πνευμονολογικά προβλήματα. Σε υψηλές δόσεις, όμως, θεωρείται δηλητήριο και προκαλεί ναυτία και εμετό στον άνθρωπο, ενώ τα φυτοφάγα ζώα το αποφεύγουν λόγω της πικρής γεύσης των φύλλων του. Κάποια είδη, λόγω της τοξικής ουσίας που περιέχουν, έχουν χρησιμοποιηθεί και ως ποντικοφάρμακο. Η αξία του φυτού, λοιπόν, είναι πολύ μεγάλη και είναι λάθος να το χρησιμοποιούμε μόνο για αυτήν την περίοδο του έτους. Μετά τις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου ας φυτέψουμε τον βολβό σε μια γλάστρα στο μπαλκόνι μας ή στην άκρη του κήπου μας αν έχουμε. Αν όντως πιστεύουμε στον συμβολισμό της, τότε θα πρέπει να διατηρήσουμε την αγριοκρεμμύδα ζωντανή σύμμαχο στο πλευρό μας!