Η θαυματουργή μαλότηρα

Γρίπη, κρυολογήματα, COVID, ιώσεις του αναπνευστικού! Όλα σε μια “συγχορδία “αυτήν την εποχή! Τι πιο θεραπευτικό λοιπόν από ένα θαυματουργό τσάι, ένα βότανο θησαυρό της Κρητικής γής; Τη μαλοτήρα!Η ευεργετική μαλοτήρα, το τσάι του βουνού της ευλογημένης από τη φύση Κρήτης θεωρείται πανάκεια για τις παθήσεις του αναπνευστικού αλλά και την αϋπνία, μιας και το άλλο όνομα της είναι καλοκοιμηθιά. Τη συναντάμε στα Λευκά Όρη και τον Ψηλορείτη, σε μεγάλα υψόμετρα, από 800 έως και 2000 μέτρα. Παραδοσιακό πρωινό ρόφημα για τους Κρητικούς καθώς πέρα από τα οφέλη για την υγεία, διαθέτει μια πλούσια ευχάριστη αρωματική γεύση!  Η ονομασία Μαλοτήρα προέρχεται από τις ιταλικές λέξεις male (αρρώστια) και tirare (σύρω), διότι κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας, οι Ενετοί έμαθαν τις θεραπευτικές χρήσεις της μαλοτήρας απ’ τους Κρητικούς και ιδιαίτερα τα ευεργετικά αποτελέσματα της κατανάλωσής της ενάντια στα κρυολογήματα, τις παθήσεις του στομάχου και του αναπνευστικού. Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα επιβεβαίωσε την αξία του βοτάνου για την διατροφή μας, καθώς αποκάλυψε την παρουσία, τόσο στο φυτό όσο και στο αφέψημα, πολύτιμων φλαβονοειδών ουσιών με σημαντική φαρμακοδυναμική δράση στη διέγερση της καρδιακής λειτουργίας, στην ελάττωση της πίεσης, στην διούρηση και στην προστασία από κρυολογήματα. Ακόμα, θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην ενίσχυση της μνήμης γι’ αυτό και χρησιμοποιείται ως συστατικό στα νέας γενιάς φάρμακα κατά του Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, έχει πλούσιες αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές και αντιικές ιδιότητες. Τέλος, ένα από τα πλεονεκτήματα της μαλοτήρας σε αντίθεση με άλλα αρωματικά φυτά και βότανα, είναι ότι δεν έχει παρενέργειες σε περίπτωση μεγάλης ή συχνής κατανάλωσης.

Το κρητικό αυτό τσάι του βουνού συλλεγόταν από την φύση σύμφωνα με τις ανάγκες των ντόπιων, όμως πλέον έχει μειωθεί ο πληθυσμός του, όπως και σε άλλα κρητικά βότανα, λόγω της υπερβόσκησης και της ανθρώπινης παρέμβασης. Για αυτόν τον λόγο δημιουργήθηκε η ανάγκη καλλιέργειας και φροντίδας αυτών των ξεχωριστών φυτών. Η ζήτηση της μαλοτήρας, τόσο στο τοπικό όσο και στο διεθνές εμπόριο παραμένει σε υψηλά επίπεδα λόγω του ευχάριστου αρώματος και των φαρμακευτικών της ιδιοτήτων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η προστασία των φυσικών πληθυσμών της μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ανάπτυξη της καλλιέργειας της στους ορεινούς όγκους της Κρήτης

Η μαλοτήρα μπορεί να καταναλωθεί φυσικά σαν ένα ευωδιαστό ζεστό αφέψημα, αλλά και ως λικέρ ή κρύο αναψυκτικό! Μάλιστα, ως λικέρ μπορούμε να το συνδυάσουμε με την ονομαστή κρητική τσικουδιά και σιρόπι ή μέλι, βράζοντας το μίγμα και αφήνοντάς το στην συνέχεια να κρυώσει, προσθέτοντας στο τέλος τα βότανα. Ως κρύο τσάι που είναι ιδιαίτερα δροσιστικό τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορούμε να προσθέσουμε στο βότανό μας μέλι για γλυκαντικό και αν θέλουμε να έχει φρουκτώδη γεύση, το αναμειγνύουμε με χυμό σταφυλιού, ροδιού, μήλου ή ακόμα και ολόκληρα κεράσια για να αποκτήσει πιο γλυκιά γεύση. Αξίζει, λοιπόν, να δοκιμάσουμε το θαυματουργό τσάι με τις πλούσιες ευεργετικές του ιδιότητες. Ειδικά τώρα που έκανε την απειλητική είσοδο του ο χειμώνας με ιώσεις. Ένα απολαυστικό ρόφημα από την ευλογημένη Ελληνική γη στο οποίο δύσκολα μπορεί κάποιος να αντισταθεί στο ευωδιαστό άρωμά του, την πλούσια γεύση του και τα δώρα της υγείας που προσφέρει!