Η αγάπη των millennials για τα κατοικίδια

Τους βλέπεις στα πάρκα, στο δρόμο, στους κήπους. Τρέχουν ή περπατούν παρέα με το αγαπημένο τους κατοικίδιο, το χαϊδεύουν, του δίνουν λιχουδιές και το παινεύουν για τους καλούς του τρόπους. Πρόσφατα τους βλέπουμε σε δραματικές σκηνές βομβαρδισμών και προσφυγιάς που κατακλύζουν τα κανάλια, να τρέχουν να τα σώσουν σε καταφύγια και σε ανθρωπιστικούς διαδρόμους όπου στοιβάζεται η ελπίδα και η αγωνία για το αύριο. Και είναι άνδρες και γυναίκες, νέοι αλλά και ηλικιωμένοι, όμως όλοι είναι γονείς ενός ζώου που η τύχη του κρέμεται από τη δική τους στοργική ματιά, τη δική τους ασφάλεια αγκαλιάς, τη δική τους φροντίδα.

Πριν κάποια χρόνια τα δεδομένα έδιναν ένα σημαντικό προβάδισμα στους γονιούς γένους θηλυκού, που ένιωθαν ενστικτωδώς την ανάγκη να ξορκίσουν τη μοναξιά, να εκφράσουν το μητρικό τους ένστικτο, να παραμείνουν μάνες, έστω κι αν το τυχερό τετράποδο γαύγιζε αντί να μιλάει και νιαούριζε αντί να κλαψουρίζει. Για χρόνια η εικόνα της μοναχικής γιαγιάς με τις δεκάδες γάτες για συντροφιά της, είχε σαφή θηλυκή υπογραφή. Αντιθέτως, τα σκυλιά αν δεν ήταν το απαραίτητο «αξεσουάρ» που συμπλήρωνε την εικόνα της τέλειας οικογένειας, ήταν ο σύντροφος του κυνηγού ή στην καλύτερη περίπτωση ο άγριος φύλακας του σπιτιού που υπάκουε πειθήνια στις εντολές του αρσενικού αφεντικού του. Στερεότυπα μιας άλλης εποχής; Σήμερα οι όροι φαίνεται πως έχουν αλλάξει και οι σύγχρονες στατιστικές δείχνουν ολοένα και περισσότερους άνδρες της γενιάς των millennials να χουχουλιάζουν παρέα με το γατάκι τους, να τρέχουν στο πάρκο δίπλα στο σκυλάκο τους, να βρίσκουν παρηγοριά στο τριχωτό αγαπημένο τους πλασματάκι που κουνάει την ουρά του όταν τους αντικρύζει ή γουργουρίζει με αγαλλίαση κουρνιασμένο στην αγκαλιά τους. 

Σημάδι των καιρών; Κοινωνιολογική αλλαγή; Όποια και αν είναι η απάντηση ένα είναι το βέβαιο πως γυναίκες και άνδρες, ολοένα και περισσότερο επενδύουν τα συναισθήματά τους στο αγαπημένο τους κατοικίδιο, αποζητούν τη συντροφιά του, το φροντίζουν αγόγγυστα και δεν χάνουν ευκαιρία να περνούν χρόνο μαζί του. Χρόνο που η τεχνολογία και οι καθημερινοί στρεσογόνοι ρυθμοί έχουν κάνει πολύτιμο αλλά δεν διστάζουν να τον αφιερώνουν στο σκυλάκο ή τη γατούλα τους που αμέριμνα κουλουριάζεται στο κρεβάτι και τον καναπέ τους σαν ξεχωριστό μέλος της οικογένειας και της καρδιάς τους…

Αφήστε μια απάντηση